A Borrajongó

Prémium Shiraz-kóstoló a Terroir Clubban

2010. július 24. 08:32 - drbarta

A kóstolót az Ausztráliában tevékenykedő és élő boros szakember Halász Attila szervezte. A tematika az volt, hogy Európában nem elérhető, értékes és egyedi ausztrál shirazokból rakott össze egy rendkívüli sort, mely ki lett egészítve egy rhone-vidéki komoly syrah-val és kettő Kaló-féle shirazzal.

Aki olvassa ezt a blogot, sejtheti, hogy masszívan fehérboros vagyok. Még ha vöröset iszom akkor sem a "nagyágyú" tannintól duzzadó borok képezik érdeklődésemet. A sor mindenképp nagyon egyedinek és megismételhetetlennek tűnt, így végűl asztalom-nem asztalom, csak győzőtt a kíváncsiság.

Mivel én egész egyszerűen nem ezeket stílusú tételeket szeretem fogyasztani, az értékeléseim sem valószínű , hogy helytállóak, de igyekeztem félretenni minden ilyen érzelmemet, és a tőlem telhető lehető legszélesebbre tárni a tannin-tolernacia ajtaját:)

A sor pazar volt, köszönet a szervezőknek.

Mount Pleasant Rosehill Shiraz 2000 Hunter
 
Illata egyidejűleg meleg és hűvös karakterű, benne feketeribizli, finom dohány, semmiképp nem újvilági borra asszociálunk kifinomultságával. Szájban sima felszínű, egyenes és jó tartású. Nem mozgatja túl széles skálán az érzékeket, de semmiképp nem egysíkú, finoman rezgő savai egyaránt fontos építőelemei a szerkezetének, akárcsak szépen integrálódott, egyáltalán nem húzós, vagy tapadós tanninjai. Hosszú lecsengésű, elegáns bor, az öregedés jelei nélkül. Komplexitásban még lehet feljebb, de igazán remek kezdés.  Erős 7 pont.
 
Balnaves Coonawarra Shiraz 2005
 
Lassabban nyíló, mélyebb illat, koncentrált és tapadós bort sejtet. Szájban telt, az erdei gyümölcsök mellett intenzíven gyurmásan ásványos. Az előző bortól szélesebb spektrumok mentén mozog, savai kissé élesek, tanninjai kissé mászkosak, tapadósak. Hosszú bor, a faragatlansága mellett van benne egyedi és vonzó. Eléri a 6 pontot.
 
Alain Graillot Crozes Hermitage La Guiraude 2005 Rhone
 
Erdei gyümölcsös-ásványos illata nem mélységével , hanem kifinomultsággal, rafinériával hódít. Szájban szikárabb tartású bor, határozottsága mellett profin illeszkednek alkatrészei, savai hosszan kifutnak, az ívükből kissé letérő mikrorezgéseik izgalmas közeget biztosítanak. A tannin kicsit kemény, feltehetőleg idővel simul. Lecsengése az eddigiek közül a legszebb. Hűvösen elegáns bor. Stabil 7 pont.
 
Soul Growers Shiraz 2005 Barossa
 
Nagyon mély karakterű illat. Szájban igen tömör és komplex, mélysége megkapó és szédítő, kedves, meleg karakterű aromatikájában érett, de nem lekváros feketebogyós gyümölcsök, nagyon finom kávé. Tanninjai sokan vannak, bársonyosak, már most is jól emészthetőek. A savak nagyon szépek, a többi alkatrésszel összhangban dolgoznak, nagyon tetszik, ahogy időben előrehaladva fokozatosan emelik a fordulatszámot, és szép fokozatosan teljesedik ki áradásuk. Nincsennek hirtelen lökések, nem szakítja le a fejet, pedig igen intenzív érzeteket vált ki. Nagysága mellett már most harmóniát nyújt. 8-9 pont, nálam az est bora.
 
Maverick Greenock Rise Shiraz 2006 Barossa
 
Az előző borhoz hasonló aromatikájú, felépítésű bor, de részleteiben alulmarad. Illata kevésbé finoman részletazdag, tanninja kissé tapadósabb, savai alacsonyabb ívűek. Ennek ellenére nagysága, profi kidolgozása megkérdőjelezhetetlen. 7 pont
 
Kaló Imre Shiraz 2006
 
Szerkezetében is sokkal kisebb méretű bor, az előzőek után jelentéktelenebbnek tűnik, mélység és komplexitás híján. Disszonáns, dohos aromái felvetik, hogy hibás lehet a palack?
 
Kaló Imre Shiraz 2007
 
Annak ellenére, hogy mélységben, komplexitásban még mindig jócskán elmarad az eddigi legszebb boroktól, egy nagyon jó egyensúlyú, kiváló szerkezetű bor, mely sokkal inkább épül vibráló savakra, mint tanninra. Ez nekem mindenképp jól fogyaszthatóvá teszi, még ha a shiraz nem is erről kell, hogy szóljon. Ásványos, vegetális, és vékonyabban gyümölcsös aromatikája is inkább egri bort mutat be, mint a szőlőfajtát. Rendben volt. 6 pont.
 
Amon Ra Shiraz by Glaetzer 2007 Barossa.
 
Zárkózottan induló, mélysége mellett hűvös és kifinomult illat, lassan adagolja értékeit, de sok tartalékra enged következtetni. Hihetetlen tömörség, erő, szédítő mélység mellett a felszínek símák és nagyon szépen eldolgozottak. Az aromatika komplex, elegáns, hűvös. A szerkezet nagyon sokrétű, de olyan magasságokat mozgat meg, ami ebben a pillanatban még túl sok. Hatalmassága mellett mindene nagyon igényes, de kilóg a Duracell-elem:)Potenciálisan bármilyen magasságokat elérhet, ha a benne lakozó hihetetlen erők megállapodnak a magasabb szintű harmóniákkal. Erre sok-sok  éve van,  jelenleg nálam 8 pont.
 
Meerea Park Alexander Munro Shiraz 2007 Hunter
 
Nagyon tömör, nagyon mély, nagyon hosszú. Komplex aromák, sokrétű szerkezet, amely még talán az előző bornál is nagyobb kilengéseket mozgat meg. Kidolgozottsága nem éri el az előző borét, olyan mintha eggyel kevésbé igényes alkatrészekből épült volna fel, persze így is pazar. Szétfeszíti az erő és a potenciál, a nagyság megvan, de messze még a harmónia. Kompenzatórikus 7 pont. (érződik, hogy jócskán kerülhet feljebb, de fogyasztási élménye jelenleg nem több)
 
Dutschke The Tokay Barossa
 
Erősített édesbor, muscadelle szőlőből. Intenzív diós-grillázsos illat. Szájban vastag, intenzív aromákkal. Sok az édesség, sok a sav, de a legtöbb az alkohol. Tudom nem illene ezt felhánytorgatni egy erősített bornak. Nekem egyáltalán nem tűnt egyensúlyban levőnek, de mivel semmi tapasztalatom erősített borok terén, így inkább nem osztályozom.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr882172367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása