A Borrajongó

Odoardi Scavigna Polpicello 2001

2010. július 14. 12:56 - drbarta

Alapjáraton eszembe se jutott volna ezt a bort megvenni. Az oknak, hogy mégis, a hátterében a sokat emlegetett év eleji VinoCastillos kiárusítás áll, amikoris a régi boraik tömkelegét jelképes összegekért lehetett megvásárolni. 

Ez a bor tavaly nyáron volt először akciózva, akkor 13 ezer forint környékéről került 7-8 ezres magasságokba, idén márciusra pedig ez az összeg 590 Ft.-ra módosult! :))

Kis kutakodás után megtudjuk, hogy a dél-olaszországi Calabriából származik, az Odoardi elismert termelő arrafelé, a Scavigna az apelláció, a Polpicello a dűlő neve. Összetétele alapján egy helyi fajtából, a gaglioppo-ból készült. Nemzetközi ára általában harmincegynéhány Euro. Az International Wine Cellar az igen előkelő 93 ponttal jutalmazta.

Nos mit mutatott ez a bor 590 Ft.-ért:

Mély és összetett illat. Kis földesség, dohánylevél, aszalt gyümölcsök, mellettük fűszeresség dominál, talán szerecsendió. Szájban lehengerlő mélységű indítás, a korty sűrű és édeskés érzetű, a sok és érett tannin bársonyossá teszi. Aromáiban aszalt szilva, füge, datolya, keserűcsokoládé, összességében mindenképp gyümölcsösebb, mint az illat. A vastagság mellett nem mondani obeznek, alapvetően izmos és dinamikus. Az elsősorban tanninra épülő struktúra mellett a savak is odateszik magukat egy gyors lüktetés képében, viszont érzetük a vártnál kicsit hamarabb múlik, a lecsengésben a tannin és alkohol végül magukra maradnak, kissé kiporszívózva a szájat. Ez utóbbi jelenség az első egy-két korty után még egyáltalán nem feltűnő, a bor általános gazdagságának árnyékába húzódik. További mennyiség fogyasztásánál már zavaróvá válik. Gyorskóstolások, fesztiválok ideális tétele lehetne. Nehéz pontozni, érződik, hogy nagyágyú akar lenni, de könnyen csömört okozó készsége végett kompenzatórikus 6 pont nálam (úgy hogy 4 és 8p közötti kategóriákra jellmező erényeket és hiányosságokat mutatott). 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr182151187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása