A Borrajongó

Tokaj Nobilis-szortiment 2008

2010. április 18. 21:37 - drbarta

A Tokaj Nobilis szintén személyes kedvenceim között van saját, privát tokaji listámon. Letisztult, elegáns, fogyasztásra ösztökélő borok, széles választék, megférnek egymás melett könnyed, reduktív illatos borok, könnyebb és komolyabb dűlőszelektált furmintok(ill.hárslvelű) valamint szintén könnyebb és komolyabb édesborok. Mindenki megtalálhatja saját kedvencét, ugyanis mindegyik kategóriában kiemelkedőt tudnak nyújtani.

A most következő jegyzetek az elmúlt néhány hónap kóstolásaiból születtek.

 

Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2008
 
Félszáraz. Illatát friss, hűvös gyümölcsösség uralja, a fajtára jellemző tipikus rózsás-fűszeresség is felelhető, de inkább háttérben van. Szájban karcsú és feszes, zamatgazdag, légies korty, sok frissítő citrussal, kis co2, a maradékcukor érződik, de megfelelően élénk savérzet mellett szintén csak kedvesség-fokozó tényező. Nagyon kellemes, frissitő bor, nem kell hatalmas összetettséget keresni benne, de a fajtához képest mégse hivalkodó, játékossága mellett van benne elegancia. 5 és 6 pont között, közelebb az utóbbihoz.( a 2009-es szerintem még szebb, még arányosabb, még aromásabb, ugyanilyen elegancia mellett)
 
Tokaj Nobilis Csirke-mál Furmint 2008
 
Félszáraz, tartályban érlelődött. Illata élénk, hűvös karakterű, citrusok, körte, virágok, menta. Közepesen telt korty, pici szénsavasság, érezhető maradékcukor, élénk, de mégis az ideálisnál egy leheletnyit alacsonyabb ívű, de kellő szélességű, hosszúságú savak. Aromatikájában az illatban megismert ropogós gyümölcsök mellett nem túl intenzíven, de észrevehetően megjelenik egy kis sós-gyurmás ásványosság. Eddigi prxisom legtartalmasabb reduktív furmintja, de azért nyílvánvalóan kevesebb mélységgel, összetettséggel, mint a Barakonyi. 6 pontot eléri.
 
Tokaj Nobilis Barakonyi furmint 2008
 
Félszáraz. Tartalmasság, játékosság, elegancia, a nehézkesség legcsekélyebb jele nélkül. Gyümölcsössége leginkább körtére és citrusokra hasonlít, hűsítő karakterüket fokozza a borász által is gyakran említett és valóban fellelhető mentás díszítés, ásványossága a korty elejétől végéig meghatározó, de  mégse teszi a bort komollyá, vagy szikárrá, a gyümölcsösség mellett inkább izgalmas édes-sós fűszerezést ad a bornak, illetve felfedi származását. A gazdagon gyümölcsös és ásványos karakterú tömör szerkezetű bornak kellő magasságot és hosszúságot adnak intenzív, de érett savai, a maradékcukor szinte egyáltalán nem érződik, de meggyőződésem , hogy sokban hozzájárul , ahhoz , hogy a sok sav mellett mégis kerek és nagyon fogyasztásra ösztökélő bor. Gyakorlatilag semmi lyen fronton nem tudok belekötni, gazdag, finom, harmonikus, abszolút az ízvilágom, megtestesíti azt a tokaji stílust, amelyet leginkább kedvelek, nálam erős 7 pont.
 
Tokaj Nobilis Sárgamuskotály LH 2008
 
Intenzív, fajtajellegzetes rózsás-fűszeres illat, szájban vastag és zamatos, ezt kellően hosszú, de a gazdagsághoz képest mégis picit lapos savérzet követ. Számomra „klasszikusabb” ízvilágú sárgamuskotály, a félszáraznál vastagabb és lehengerlőbb, de annak arányai közelebb állnak az ízlésemhez. 5 pont
 
Tokaj Nobilis Erzsébet-napi kései hárslevelű 2008
 
Közepesen intenzív illat, hársfavirág, világosabb tea. Alapvetően visszafogott, de kedves aromákkal bíró, elegáns,a magas beltartalom mellett könnyed érzetű édesbor, a savérzet itt is hasonló, egy kicsit laposabb a korty, mint szeretném. 5 pont 
 
Tokaj Nobilis Amicus 2008
 
Vastag, olajos test, aszalt kajszi, érezhető, de a gyümölcsösség mellett háttérbe húzódó botritisz , a nagy beltartalmat ezúttal robbanó savak veszik a hátukra, itt nem kell méricskélni, hogy megrepülik –e a kellő ívet, inkább többedik korty után az ideálisnál kicsit élesebbnek tűnnek. Nagyon szép alapanyag, az időtől azt várom, hogy növeli komplexitását, és gömbölyíti a szerkezetét. Jelenleg nálam 7 pont környéke, de szerintem jut még feljebb.
 

 

A fenti borok estén adott volt a többszöri visszakóstolás lehetősége, a szortiment viszont tartalmaz még említésre méltó borokat, amelyekről nem születtek jegyzetek, a Barakonyi hárslevelű 08 kedves, kerek, mézes, virágos, a kóstoláskor még kissé kilógó fa eredetű édességgel, a Kövérszőlőből 09-est kóstoltam, intenzív tutti-fruttis illat, zamatos, könnyed, játékos édesbor, aszút 07-est kóstoltam, az szenzációsnak ígérkezik, hihetetlen arányososság és elegancia több , mint 200 gr.cukor mellett (9 pont környékének tűnt!).

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr931932703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.19. 10:14:47

Szép írás, gratulálok! Az egész sorból csak a Barakonyi hárshoz volt szerencsém. Az számomra kedves, szép bor, de én is adnék még neki időt. A Barakonyi furmintot még mindig nem tudtam megkóstolni, pedig csak ki kéne venni a hűtőből és bontani. Na mindegy, ami késik nem múlik...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.19. 11:40:15

@pardi norbi: Köszönöm szépen! Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni a 08-as Barakonyi, nekem nagyon az esetem:)
süti beállítások módosítása