A Borrajongó

Spanyol sauvignon blanc trió 2022-ből - Casa Rojo, Ego Bodegas, Uvas Felices

2024. július 26. 06:00 - furmintfan

Megint sauvignon blanc-trió, Új-Zéland zászlóshajó borvidéke, Marlborough után most Spanyolországból. Spanyolország, mint sauvignon blanc termőhely, talán meglepő lehet, de ahogy a legtöbb "borország", ők sem maradtak ki a világfajták, így a sauvignon blanc térhódításából. Több spanyol borvidéken is lehet találkozni a fajtával, de a legfontosabb termőhelye Rueda, ahol az őshonos "konkurens" szőlőfajta, a verdejo az úr. A két fajtát néha házasítják is egymással, de többnyire inkább önállóan kerülnek palackba.

spanyolsauvignonblanc1.jpg
A mai trió két tagja is Rueda-ból érkezett, míg a harmadik egy Jumilla DO területén tevékenykedő pincétől, de általános országos, Vino de España megjelöléssel.

spanyolsauvignonblanc2.jpgEgo Bodegas Sauvignon Blanc 2022 Vino de España
Az illatot trópusi gyümölcsök uralják, főleg maracuja, de némi citrus és alma is mutatkozik, halványan pici gumis fülledtség a háttérben. Szájban egy kerek, enyhén krémes érzetű bort kapunk, a savak nem túl feszesek, éppen megtartják a kortyot. Trópusi gyümölcsök, maracuja, sárga húsú őszibarack, némi alma, körte és citrus, enyhe grapefruit-os fanyarság adják az aromákat. Ahogy melegszik, még egy kis vajas keksz is társul a gyümölcsökhöz. A három bor közül ez a legmelegebb tónusú, leglágyabb, "legdéliesebb" bor. 5p+ (4500 Ft - Radovin)

spanyolsauvignonblanc4.jpgCasa Rojo La Gabacha Sauvignon Blanc 2022 Rueda
Vonzó illatában sárgadinnye, ananász, körte, sárga alma, érett egres és némi menta elegyedik. Lendületes és simára csiszolt savak vezetik, a savérzet kulturált, egyáltalán nem metsző, finom a korty textúrája. Sárgadinnye, ananász, sárga alma, citrusok, mandarin, pici egres és tv paprika alkotja az ízprofilt. Kellően intenzív és kiegyensúlyozott bor, szerkezeti vagy aromatikai túlkapások nélkül. 6p+ (5600 Ft - Radovin, már a 2023-as évjárat kapható)

spanyolsauvignonblanc1.jpgBodegas y Vinedos Angel Lorenzo Cachazo - Uvas Felices Fenomenal Sauvignon Blanc 2022 Rueda
Intenzív, jól definiált illatában a gyümölcsök uralkodnak: őszibarack, alma, mangó, ananász, körte és citrusok. Kóstolva karcsú, feszes, erőteljes, a három bor közül ebben a legélénkebbek a savak és itt kerülünk legközelebb a harsány újvilági sauvignon blanc-ok intenzitásához. A lédús kortyban különféle citrusok, nektarin, mangó ananász, zöldalma, halvány sós-zöldes aláfestés. 6p+ (4500 Ft - finewines.hu)

Egyik bor sem igazán a harsány nagyon zöldes és/vagy nagyon trópusi gyümölcsös újvilági karakter, intenzitásban a Fenomenal közelít a leginkább. A La Gabacha-nak a szerkezete, a Fenomenal-nak az aromatikája fogott meg inkább, a két borból gyakorlatilag egy tökéletes sauvignon blanc-t lehetne összehozni. Az Ego Bodegas bora sokkal inkább délies karakter, érettebb gyümölcsökkel, lágyabb savakkal, nálam elmaradt a másik kettőtől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7118446951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása