A Borrajongó

2016-os új-zélandi pinot noir körkép három borvidékről

2022. november 24. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi két év végére mindig jutott valamilyen nagyobb új-zélandi boros poszt, az idei sem lesz kivétel. Az elmúlt pár évben összegyűlt itthon egy csokorra való 2016-os új-zélandi pinot noir, Central Otago, Marlborough és Wairarapa borvidékekről. Az egy évvel ezelőtt tartott Burgundia - Új-Zéland kóstoló alapján úgy sejtettem, hogy a borok most remek formában lehetnek, és ahogy az őszi napok hűvösebbre fordultak, eljött az idő a kóstolásra. Terjedelmi okokból több részletben, borvidékenkénti bontásban fogyott el a sor, de kézenfekvő volt összefogni a jegyzeteket.

nzpinotnoir2016_01.jpg

Új-Zélandot borászati szempontból köztudottan a sauvignon blanc tette világhírűvé, de a szigetország egyre több fajtával iratkozott fel a borászati világranglistára. Köztük van a pinot noir is, amely szinte minden új-zélandi borvidéken elterjedt, és messze a legnagyobb területen ültetett kékszőlő fajta, 5800 hektárnyi összterülettel. Bár North Canterbury és Nelson is fontos pinot noir-termő vidékek, most a három legjelentősebb pinot noir-termelő borrégióból érkeztek a borok, a jegyzetek előtt következzen egy gyors ismertető ezekről, a pinot noir tükrében.

Wairarapa
Wairarapa az egyetlen a mai írásban szereplő három borvidék közül, amelyik az Északi-szigeten helyezkedik el, annak is a déli csücskében. A borvidéken a pinot noir az ültetvények közel felét foglalja el a maga 530 hektárjával, - jócskán lemaradva az első kettő helyezett mögött - a szigetországon belül itt terem a harmadik legnagyobb területen a fajta. A klíma és a talajszerkezet is nagyon hasonló Burgundiához, nem csoda, hogy a helyi termelők nagy potenciált látnak az itteni pinot noir-okban. 
Az innen származó pinot noir-okat általában sötét bogyós gyümölcsös, pikáns sós, étcsokis aromatika jellemzi, finom tanninok és hosszú lecsengés mellett. A borvidék legfontosabb települése a régió déli részén található Martinborough, általában ez a név szerepel a borok címkéjén Wairarapa helyett eredetmegjelölésként, ahogy a mai sorban szereplő tételek esetében is.

Marlborough
Marlborough leginkább a sauvignon blanc révén vált ismertté világszerte, de itt terem a legtöbb pinot noir is Új-Zélandon: több, mint 2700 hektár, amivel a második legelterjedtebb fajta Marlborough-ban, de ez még így is csak a borvidék alig 10%-át jelenti. A legtöbb pincészet szortimentjében találkozunk pinot noir-ral.
A marlborough-i pinot noir-okra friss, vibráló piros gyümölcsös, fűszeres aromák, finom savak és szilárd tannin jellemzi. A borvidék három jelentősebb alrégióra tagolódik, ezeken belül is változatos klimatikus és talajadottságokkal találkozhatunk. Általánosságban a Southern Valleys alrégióból származó borok testesebbek, az itteni klíma kicsit hűvösebb és szárazabb, a talaj magasabb agyagtartalmú. Wairau Valley-ben leginkább kavicsos, üledékes talaj a jellemző, a sziget belseje felé közeledve szárazabbak, hűvösebbek a területek, a parti részek az óceán hőkiegyenlítő hatását élvezik. Awatere Valley innen délre található, a sziget belseje felé húzódva. A tengerszint felett magasabban elhelyezkedő területek ezek, hűvösebb, szárazabb, szelesebb klímával. Aromás, intenzív pinot noir-ok születnek ebben az alrégióban.

Central Otago
Central Otago a Déli-sziget belsejében található, ez Új-Zéland legdélebbre fekvő borvidéke és egyben legnevesebb pinot noir termőhelye. A teljes termőterület kb. 80%-át, mintegy 1650 hektárt ez a fajta foglalja el, itt kétségkívül ez a zászlóshajó. Illatos, buja, gazdag, jó felépítésű, selymes pinot noir-ok készülnek Central Otago-ban, amelyek egyre nagyobb nemzetközi hírnévre tesznek szert. Itt is számos különböző adottságú alrégiót különböztethetünk meg, amely a borok stílusán is nyomot hagy.
Gibbston fekszik a legmagasabban, a klíma hűvösebb, a szőlő később érik be, a borok általában könnyedebbek, de intenzívek, gyümölcsös, gyógynövényes aromákkal. Bannockburn Central Otago egyik legmelegebb és legszárazabb része, itt szüretelnek a legkorábban, komplex, telt, különleges borok készülnek itt, magasabb tanninnal, sötét gyümölcsös jegyekkel. Cromwell, Lowburn és Pisa alrégiókban az alacsonyan fekvő teraszokon és a völgyekben terem a szőlő, kerek, csábító borokat eredményezve. Bendigo északi kitettségű szelíd lejtésű, köves dűlőin gyakran extrém magas nyári hőséggel és hideg éjszakákkal szembesülnek a szőlőültetvények. Wanaka a hegyláncok között található, hűvösebb és esősebb a többi régiónál, a Wanaka-tó azonban kiegyenlíti a szélsőséges hatásokat. Zamatos és élénk borok születnek errefelé. Alexandra a legdélebbre fekvő alrégió, száraz, szélsőségektől sem mentes klímával, nagy napi hőingadozással. Élénk, aromás, jól strukturált borok kerülnek palackba, gyakran zöldfűszereket is mutató aromatikával.

A Central Otago szekció nagyon erős és egységes mezőnyt hozott, kisebb stílusbeli különbségek mellett minden bor ereje teljében volt. Nem voltak komolyabb kilengések minőségben sem, csak a sor - egyébként még mindig nagyon jó - legolcsóbb bora lógott ki egy kicsit lefelé. A Marlborough-ból érkező boroknál nagyobb volt a szórás fejlődési stádium szempontjából, több tétel tartott előrébb a pályáján, de még ezek is bőven jó formában voltak. A három Wairarapa-ból - avagy Martinborough-ból - származó tétel három különböző stílust képviselt, magas minőség mellett.
A pincészetek neve szerint abc-sorrendben következnek a borok, borvidéktől függetlenül.


nzpinotnoir2016_02.jpgAta Rangi Crimson Pinot Noir 2016 Wairarapa (Martinborough)
Az illat kezdődő érettséget hordoz, mellette vörös áfonya, málna, szárított virágok, pici füst, kávé és karamell, másnap már egy kevés aszalt paradicsom is megjelenik. Könnyed, viszonylag laza szövésű bor, a filigrán testhez kevés,  sima érzetű tannin és jó sav csatlakozik, a lecsengés picit poros érzetű és itt már kezdi az üresedés első jeleit mutatni a bor. Addig viszont szépen muzsikál, a gyümölcsök - vörös áfonya, málna, vörös szilva - mellett zöldfűszerek, érintésnyi vadhús és szárított paradicsom, enyhe sósság, pici kávé sorakozik fel. Picivel talán túl lehet a csúcsán. 6p+

nzpinotnoir2016_03.jpgAta Rangi Pinot Noir 2016 Wairarapa (Martinborough)
Komoly bort sejtető, mély illatában érett piros gyümölcsök, málna, meggy, szamóca vegyül izgalmas, egzotikus jellegű fűszeres aromákkal, virágokkal és kevés csokoládéval. Gazdag, telt, jó koncentrációt és emellett gyönyörű egyensúlyt mutat, szépen illeszkedő savval és tanninnal, selymes textúrával. A zamatos, összetett kortyban érett málna, meggy, szeder, vérnarancs, pici konyakmeggy, egzotikus fűszerek aromái érkeznek. Komplex, kiegyensúlyozott, elegáns bor, a sor egyik legszebbje. 7p+/8p-

nzpinotnoir2016_04.jpgBlank Canvas Upton Downs Pinot Noir 2016 Marlborough
Halvány színe már téglavörösbe hajlik. Az illat is kezdődő érettséget sugall, az érett piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, késhegynyi fűszerpaprika mellett kezdődő tercier aromák is érkeznek, avar, gomba, karamell formájában. Kóstolva transzparens, légies, elegáns. A könnyedséghez kellően élénk savak, leheletnyi krémesség, jelzésértékű tannin párosul, a korty finom szövésű, de stabil gerincre támaszkodik. Érett piros gyümölcsök - vörös áfonya, szamóca, ribizli - mellett édes aszalt paradicsom, zöldfűszerek, bazsalikom és a kezdődő érési aromák állnak össze pikáns egyveleggé. Most lehet a legszebb formájában (vagy éppen csak túl van rajta), jobb biztosan nem lesz már, kár lett volna tovább tartogatni. 7p-

nzpinotnoir2016_05.jpgBurn Cottage Moonlight Race Pinot Noir 2016 Central Otago
Érett piros bogyósok, ribizli, vörös áfonya, málna dominál illatában. Kezdetben minimális animalitás is érezhető, majd inkább pici fűszer, gyógynövény és kevés avar. Hűvös aromatika, markáns szerkezet jellemzi. Közepes testű, szilárd felépítésű bor, a húsos kortyot kissé tapadós, de jó minőségű tannin és pont kellő lendületes sav fogja közre. Az ízben is uralkodó érett piros gyümölcsök mellett szilva, fűszerek - szerecsendió, szegfűbors -, pici fakéreg, szójaszósz, enyhe sósság jelentkezik. Nagyjából a csúcsához közelíthet, van még benne tartalék. 7p

nzpinotnoir2016_06.jpgBurn Cottage Burn Cottage Vineyard Pinot Noir 2016 Central Otago
Az illat alapján egy fokkal fejlettebbnek tűnik, mint a másik Burn Cottage bor, kóstolva már nem feltétlenül. Az érett piros bogyós gyümölcsök mellett több az édesfűszer, süteményes jegyek is jelentkeznek, jön még némi gyógynövény, enyhe avaros villanásokkal. Közepesnél teltebb, széles savak, bársonyos tannin, csiszolt textúra és hosszú lecsengés jellemzi a szerkezetet. Érett málna, vörös áfonya, ribizlifélék, enyhe sós-umamis aláfestés, pici gyógynövény és édesfűszer, ázsiai szilvaszósz alakítja a komplex ízvilágot. Gazdag, pikáns és hosszú, valamivel teltebb és komolyabb, mint a Moonlight Race, és ugyanúgy van még benne tartalék. 7p+

nzpinotnoir2016_07.jpgCraggy Range Te Muna Road Vineyard Pinot Noir 2016 Wairarapa (Martinborough)
Áradó, buja illat fogad, benne erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, málna, szilva, pici vanília. Másnap határozottabbá válnak a fűszeres és virágos aromák, kevés gyógynövénnyel, kólával, majd szilvalekvárral. A közepes testhez selymes tannin és viszonylag lágyabb érzetű savak csatlakoznak, a korty húsos, jól kitöltött, kicsit lassú ritmusban mozog, de intenzitása kárpótol ezért. Kóstolva buja, enyhén édeskés - talán az alkohol miatt is -, gazdag sötét gyümölcsös ízvilágába édesfűszeres, kólás, csokoládés, gyógynövényes jegyek vegyülnek. 7p

nzpinotnoir2016_08.jpgDog Point Vineyard Pinot Noir 2016 Marlborough
Villanásnyi redukcióval és enyhe füstösséggel nyit az illat, de gyorsan szellőzik és napokig remek formában marad. Rengeteg piros gyümölcs viszi a főszólamot (málna, szedermálna, meggy), friss fűszeresség és szárított virágok kísérik. A korty húsos, jól kitöltött, és nagyon lendületes, dinamikus savak, szilárd tannin felelnek a szerkezetért. Intenzív ízében koncentrált piros gyümölcsös aromák viszi a prímet, vonzó fűszeresség, pikáns umamis aláfestés mellett. Fiatalos, robbanékony bor, duzzad az energiától, feltehetően évekre van még a csúcsától. 7p+/8p-

nzpinotnoir2016_09.jpgFromm Winery Quarters Vineyard Pinot Noir 2016 Marlborough
Többször is érdekes metamorfózison megy keresztül, bontás után kicsit érettnek, előrehaladottnak tűnik, majd kirúgja magát és egészen fiatalos arcát mutatja, mindez hullámokban ismétlődik. Érett és tömény az illat, meggyel, málnával, vörös szilvával, némi gyógynövénnyel, maraschino likőrrel. Időnként földes jegyek is bevillannak és másnap medvecukor is megjelenik, leheletnyi kezdődő oxidáció mentén. Kóstolva kissé édeskés, a közepes testet élénk sav és kissé fogós tannin keretezi. Érett málna, meggy, szilva, maraschino vezet ízben, mellettük izgalmas fűszeresség - koriander, római kömény, ánizs - és gyógynövények is felbukkannak. Második és harmadik nap fejlettebbnek tűnik, kezdődő érettség és balzsamecet is bevillan. 7p-

nzpinotnoir2016_10.jpgGibbston Valley Winery School House Pinot Noir 2016 Central Otago
Az érett erdei gyümölcsök által uralt illatban enyhe likőrösség vegyül, szárított virágokkal és zöldfűszerekkel, pici keleti fűszerrel, de egy nagyon rövid időre még érdekes citrusos, komlós jegyek is bevillannak. Eléggé telt, gazdag bor, kerek sav, picikét fogós tannin, emelkedett alkohol jellemzi a szerkezetet. Az érett gyümölcsök dominálnak ízben is, egy kevés vérnarancs, étcsokoládé, narancshéj és kakukkfű mellett. A korty húsos, meleg hangulatot áraszt és enyhén édeskés érzetű, az alkohol kicsit fűt a végén. Ez a bor is a platója környékén járhat. 7p-

nzpinotnoir2016_11.jpgMatua Lands & Legends Pinot Noir 2016 Central Otago
Az illat gyümölcshangsúlyos, kissé populárisra hangolt. Érett és enyhen dzsemesbe hajló málna és sötét bogyós erdei gyümölcsök uralják, a háttérben édesfűszerek: fahéj, egy kevés egzotikus virág, egy időben minimális bőr, harmadnap pici balzsamecettel. A test legfeljebb közepes, jó savak, picikét érdes tannin keretezi, a sav kicsit röviden tart. Ízben érett málna, áfonya, szeder meggy vezet, szegfűborsos, fahéjas fűszerességgel, pici borssal, balzsamecetes szilvával. A többi Central Otago pinot-hoz képest lazább szövésű, hígabb, rövidebb, de a sejthető életpályájához képest jó formában van, egy kevésbé komoly sorban magasabbra is juthatna. 6p

nzpinotnoir2016_12.jpgNautilus Estate South Valleys Pinot Noir 2016 Marlborough
Enyhén füstös, fülledt jegyekkel nyit, de gyorsan szellőzik és édesfűszeres, érett piros gyümölcsös veszik át a stafétabotot. Kóstolva aránylag karcsú, simán indul, a textúra enyhén krémes, savai gömbölydedek, de a korty második felétől érdesebb érzetű a tannin és kicsit szárít a korty vége. Ízben intenzívebb, mint illatban, érett piros gyümölcsök - szamóca, málna, vörös áfonya, vérnarancs - vezetik, édeskés fűszeresség mellett. A hordó fája kicsivel jobban érvényesül ebben a borban, mint a többiek esetében. 6p+

nzpinotnoir2016_13.jpgQuartz Reef Bendigo Estate Single Vineyard Pinot Noir 2016 Central Otago
Aránylag visszafogottan nyit az illat érett piros bogyós és erdei gyümölcsökkel. Érdekes kézkrémes, levendulás, gyógynövényes jegyek lépnek be, majd keleti fűszerek és pici narancsolaj. Közepes testű bor, élénk savakkal, enyhén érdes tanninnal, hosszú lecsengéssel, minimális szárító érzettel a korty végén. Erőteljes, intenzív ízvilágában érett piros bogyós és erdei gyümölcsök uralkodnak, a kíséretet vérnarancs, narancsos étcsokoládé, pici kardamom, fűszeres szilvabefőtt adja. Biztosan lehet még érlelni, a szerkezet még nem simult össze teljesen. 7p

nzpinotnoir2016_14.jpgQuartz Reef Bendigo Estate Single Ferment Pinot Noir 2016 Central Otago
Mértéktartó, eleinte nehezen szálazható, összetett az illata. Érett erdei gyümölcsök, édesfűszerek, szójaszósz keveredik, majd narancshéj, egy kevés tejcsokoládé és avar is feltűnik. Kóstolva telt, mégis elegáns, finom szövésű, csiszolt savainak és sima tanninjának köszönhetően szinte akadál nélkül siklik a szájban. Ízben intenzívebb és gazdagabb, mint illatban, folyamatosan tárulnak fel újabb rétegei. Érett erdei gyümölcsök, málna, szilva, vérnarancs, pici csokoládé, édesfűszerek, szegfűbors, szegfűszeg, narancshéj. A lecsengés hosszú, meleg érzetű, karácsonyi fűszereket idéz. A sor egyik legjobb bora, remek formában, további érlelési potenciállal. 7p+

nzpinotnoir2016_15.jpgRippon Vineyard Mature Vine Pinot Noir 2016 Central Otago
Sokat változik az illata, eleinte piros gyümölcsök, minimális füst, temperafesték, bőr és vér érezhető, majd az érett gyümölcsök maradnak (málna, szilva, erdei gyümölcsök), kevés édesfűszerrel, másnap avaros-földes jegyek és gyógynövények is megjelennek. Telt, vaskos bor, az eleinte bársonyos tannin a korty vége felé haladva egyre fogósabb és kicsit szárít, a sav kerek, jól integrált, a lecsengés kissé rusztikus, poros. Érett és dzsemes állagú gyümölcsök (erdei gyümölcsök, szilva, josta), pici étcsoki, szilvaszósz, leheletnyi sósság adják az aromákat, a finis enyhén kesernyés. Erőteljes, komoly bor, amely talán most valamilyen átmeneti fázisban lehet: az érési aromák még alakulóban vannak, de szerkezetben még fiatalos. 7p-

nzpinotnoir2016_16.jpgVilla Maria Reserve Pinot Noir 2016 Marlborough
Áradó, buja illatában érett piros és sötét bogyós erdei gyümölcsök dominálnak, mellettük szárított virágok, keleti és édesfűszerek, egy kevéske füst és avar. Kóstolva telt, széles savak és jól intengrált tannin jellemzik a szerkezetet, a korty enyhén krémes, picikét édeskés. Intenzív ízében érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, édesfűszerek, kóla és tejcsoki. Gazdag, telt bor, friss és érési aromák egyaránt gazdagítják, de minden nappal veszít egy keveset a formájából, harmadik nap megkezdődik az aromabomlás. Erős kezdés után fokozatos hanyatlás. 6p+


Irodalom:
https://www.nzwine.com/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7317970850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása