A Borrajongó

Fehérborok a Garda-tó mellékéről - Gorgo Bianco di Custoza trió

2024. május 10. 06:00 - furmintfan

Észak-Olaszország tóvidéke nem csupán lélegzetelállító hegycsúcsokkal, festői szépségű tavakkal és elbűvölő tóparti kisvárosokkal várja a látogatókat, hanem bizony több borvidékkel is, még ha ezek nagy része nem kelhet versenyre Toszkánával vagy Piemonttal.
Valpolicella és Lugana már kapott kiemelt posztot a Borrajongó történetében, most a Garda-tó környékének egy másik eredetvédelmi körzetével ismerkedtünk, rszabi három palackot a tó környékén tavaszi kiruccanás során az Azienda Agricola Gordo-nál kóstolt borokat és a hazahozott készletből három palackot az egyik közös kóstolásra is felajánlott.

gorgo1.jpg

Bianco di Custoza, vagy röviden csak Custoza DOC területe nagyjából megegyezik Bardolino DOC területével, így szinte a "fehér testvérének" tekinthető. Csendes száraz fehér bor, spumante és passito technológiával készült borok készülhetnek Custoza DOC megjelöléssel. A házasítás legalább 70%-a cortese (helyi nevén bianca fernanda), friuliano, garganega és trebbiano toscano fajtákból kell álljon, de egyik fajta aránya sem haladhatja meg a 45%-ot. A maradék legfeljebb 30% chardonnay, malvasia, manzoni bianco, pinot bianco és olaszrizling fajtákból állhat. A szelíd lankákkal tarkított vidék talajviszonyait az egykor itt húzódó gleccserek által lerakott kőzettörmelék határozza meg. A Garda-tó hatásának köszönhetően ezen a vidéken melegebb a klíma, mint Észak-Olaszország legtöbb részén.

Ami magát a pincészetet illeti, az Azienda Agricola Gorgo-t az 1970-es években alapította Roberto és Alberta Bricolo, ma pedig lányuk, Roberta vezeti a birtokot. A szőlőket 53 hektáron organikusan művelik. Három termékcsoport alkotja a szortimentet: buborékos tételek, Classic borok és Superior tételek, utóbbiakban fehér és vörösborokat egyaránt találunk.

Mi tehát három Custoza-t kóstoltunk, egyet a Classic vonalból, kettőt a Superiore családból.

 

gorgo2.jpgGorgo Custoza 2023
Garganega, bianca fernanda, és trebbiano toscano házasítása, tartályban erjedt és érlelődött 3-4 hónapig, finomseprőn tartva.
Friss, tiszta illatát fehér virágok és friss gyümölcsösség határozzák meg, szőlővel, körtével, fehér őszibarackkal, idővel enyhe banános jeggyel. Kóstolva zamatos és lendületes, frissítő savak repítik, könnyedsége mellett jól kitölti kereteit. Üde gyümölcsös aromákkal találkozunk a kortyban is, szőlő, körte, őszibarack, minimális ananász formájában. 5p

gorgo3.jpgGorgo San Michelin Custoza Superiore 2022
Garganega, cortese és trebbiano házasítása, acéltartályban erjesztve és érlelve.
Az illat valamivel mértéktartóbb, mint az előző bornál, de mélyebb és rétegzettebb. Körte, ananász, őszibarack, sárgadinnye dominál, diszkrét virágos, citromhéjas aláfestés mellett. A korty jól kitöltött, tartalmas, kellően lendületes és csiszolt savak vezetik, a korty finoman texturált. Ízben visszatérnek az illatból már megismert lédús gyümölcsök, amelyek édességét citrusosság és nagyon enyhe fanyarság ellenpontozza. 6p+

gorgo4.jpgGorgo Summa Custoza Superiore 2022
Garganega, bianca fernanda és egyéb fajták házasítása. A szőlőt (az 5%-nyi trebbianello kivételével) későn, október közepén szüretelték és együtt erjesztették ki fajtákat, acéltartályban, ahol az érlelés is történt.
Az illat visszafogottabb és érettebb gyümölcsösséget mutat, mint az előző két bornál, sárgabarack, leheletnyi vanília uralja. Szájban az eddigieknél teltebb, szélesebb, savai kellően élénkek, a korty enyhén krémes, de pici fenolos húzása is van. Sárgabarack és más sárga húsú gyümölcsök viszik a prímet az ízprofilban, enyhe meszes-krétás érzetet kelt a korty, barackhéjas aromák és eléggé határozott barackmagos kesernye is jelentkezik, főleg a korty vége felé. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8418392513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása