A Borrajongó

Zenit és rosé kétszer - Etyeki Kúria és Mérész Sándor Projekt

2023. május 09. 06:00 - furmintfan

Az Etyeki Kúria letisztult és következetes portfóliója mellett új leágazásként jelentek meg pár éve a kis palackszámban készülő Mérész Sándor Projekt borok. Ez Mérész Sándor "játszótere", ahol a Kúria főborásza kiélheti kísérletező kedvét, akár szőlőfajták, akár borkészítési praktikák terén.

etyekikuriazenitrose1.jpg
Az MSP sorozat két jelenleg is futó tagja egy zenitből készült fehérbor és egy nem szokványos módon érlelt rosé, mindkettő a 2021-es évjáratból. A Kúria "alapszériás" fehérbora, a White 2022-es kiadása történetesen szintén zenitből készült, így adta magát, hogy a pince White és Rosé borait együtt kóstoljam meg a két MSP tétellel.

etyekikuriazenitrose2.jpgEtyeki Kúria White 2022
100% zenit tartályban erjesztve és érlelve. Friss, közepes intenzitású illat fogad, enyhe muskotályos jegyekkel: fehér virágok, szőlő, alma, körte, melegedve egy kevés mangó. Szájban könnyed és eleven, ropogós savak vezetik, egy kevés CO2 is van benne. Citrusok, szőlő, zöldalma, leheletnyi bodza és citromhéj, melegebben kóstolva itt is feltűnik minimális trópusi felhang. A friss gyümölcsöket enyhe fanyarság kíséri. 5p- (2000-2400 Ft - pincétől, hiperek, Bortársaság)

Etyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Zenit 2021
100% zenit acéltartályban erjesztve és 6 hónapig seprőn érlelve. Bontás után egy rövid ideig még zárkózott majd, szépen kinyílik az illata: ananász, körte, sárgadinnye, kandírozott gyömbér, pici cukrozott mandula és törökmogyoró, némi vajas keksz. Kóstolva telt érzetet kelt, a közepes testet jól megtartják a savak, az alkohol (14,5%) érezhetően magas, kissé fűt és minimális kesernyét hoz a lecsengésbe. Az ízvilágot érett gyümölcsösség, édes citrusok, ananász, alma, körte, őszibarack, vaníliás-vajas keksz, érintésnyi mandula határozzák meg. Zamatos, enyhén krémes érzetű bor, kevéske maradékcukorral, a gyümölcsös ízeket szépen kiemelő enyhe édességgel, majd enyhén kesernyés lezárással. Mintha az Etyeki Kúria White és a Chardonnay egy hibridje lenne, magasabb alkohollal, hordó nélkül. Jó bor, szerettem. 6p (3500 Ft - pincétől)

etyekikuriazenitrose3.jpgEtyeki Kúria Rosé 2022
Pinot noir, kékfrankos és merlot, tartályban erjesztve és 3 hónapig érlelve. Gyümölcsös túrókrém, piros gyümölcsök jelennek meg illatában, ízében is piros gyümölcsök dominálnak, meggy, szamóca, málna és ribizli formájában, minimális cukorkás aroma mellett. Élénk savak repítik a tartalmas kortyot, és - bár közel 7 g/l maradékcukor van benne papíron - nagyrészt le is mossák a cukortartalmat, a lecsengés is frissítően fanyar. Csak enyhe édességérzet társul a gyümölcsökhöz, az jól is áll a bornak. Kellemes rosé, profi munka, mint általában. 5p (2000-2400 Ft - pincétől, hiperek, Bortársaság)

Etyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Rosé 2021
Pinot noir, kékfrankos és merlot, erjedés után 6 hónapig nagyobb részben fával együtt FlexCube-ban, kisebb részben 300 literes francia hordóban, majd házasítás után további 2 hónapig acéltartályban érlelve. Fülledten nyit, marad is benne egy enyhe égett gumis jegy, de közben gránátalma, fahéj, szegfűszeg is megjelenik. A feszes savak mellett minimális cseresség is érezhető. Citrusok, egy kevés gránátalma és szamóca, édes fűszeresség, halvány pörkölési aromák, főleg kezdetben itt is megvan az égett gumis jegy. Formabontó rosé, inkább a fűszerességről és a szerkezetről szól, a gyümölcsök másodhegedűs szerepet játszanak, a hordó mögött szikár gerincet találunk. Így viszont a hordó (és az enyhe égett gumis jegy) kicsit ráül a borra, kicsit lehetne szofisztikáltabb a fahatás. Lehet, hogy még némi érlelés szebb formába hozná, de most az alap rosé-t választanám. 5p- (3950 Ft - pincétől)

A két Mérész Sándor Projekt bort az Etyeki Kúriától kaptam, köszönet érte a borászatnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9118116172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása