Itt a friss külföldi egyveleg, a szokásosnál kicsit több rosé jött össze innen-onnan, fehérben verdejo-k, vörösben mallorca-i, baden-i és dalmáciai bor a ritkábban előforduló termőhelyek, illetve fajták között.
Itt a friss külföldi egyveleg, a szokásosnál kicsit több rosé jött össze innen-onnan, fehérben verdejo-k, vörösben mallorca-i, baden-i és dalmáciai bor a ritkábban előforduló termőhelyek, illetve fajták között.
Július elején ismét megfordultam Ausztriában, Krems an der Donau környékén, ahol Kamptal, Kremstal és Wachau borvidékei találkoznak. Ezúttal nem csak úgy ad hoc alakult a program, egy pincelátogatás előre le volt szervezve, és bíztam benne, hogy legalább még egy bele fog férni, ha a fix nyitvatartási időben tudok kóstolni a kiszemelt pincénél. A Weingut Nigl volt a kiszemelt áldozat, Kremstal egyik kiemelkedő termelője. A birtok - amely a borászaton túl egy éttermet és egy szállodát is magában foglal - Krems-től néhány kilométerre északra található, festői környezetben. A birtok előtt elvezető út mellett a Krems folyó csörgedezik, az út másik oldalán magasodó dombról Senftenberg 1197-ben emelt várának romjai és egy templom tekintenek le.
Az őszi szőlőbirtok a 12. századig vezethető vissza, a Starhemberg hercegekhez tartozott, jelenlegi tulajdonosaihoz, a Nigl családhoz 1994-ben került. Az ültetvények összesen mintegy 25 hektárt tesznek ki, Krems és Senftenberg között húzódnak. A fókusz természetesen a zöldveltelinin és a rajnai rizlingen van, sárgamuskotály, sauvignon blanc, zweigelt, merlot és pinot noir egészíti ki a fajtaválasztékot. A szőlőben fenntartható gazdálkodás folyik, mellőzik a gyomirtók, rovarirtók és a réz használatát. A pincében saját élesztőkkel erjednek a borok, és derítés nélkül kerülnek palackba. A csendes száraz borok mellett pezsgőt és édes bort is találunk a szortimentben.
A Pannonhalmi Főapátság mellé a közelmúltban egy másik egyházi birtok is kilépett a magyar bor színpadára, a Veszprémi Érseki Pincészet. A két borászat között az egyházi háttér mellett több dologban is párhuzamot lehet állítani. Ahogy a pannonhalmi, úgy a veszprémi birtok esetében is ötvözik a termőhelyi hagyományokat a modern technológia vívmányaival, precíz, modern stílusú borokat készítenek, főleg világfajtákból. A fantázianevek, címkék és úgy általában a dizájn terén bátran visszautalnak az egyházi örökségre. A két birtokot egy kevésbé nyilvánvaló dolog is összeköti: a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza a pannonhalmi pincészetben, Liptai Zsolt mellett is dolgozott korábban és a jó kapcsolat máig megvan közöttük.
Így aztán a mai posztot sokféle gondolatmenetre fel lehetne fűzni, egyházi birtokok "csatája", mester és tanítvány, de maradjunk a lényegnél, a két pincétől egy-egy fajtabort választottam ki összehasonlításra a 2022-es évjáratból. Mindkét borászat dolgozik sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel is, így adta magát a dupla párbaj ötlete.