A Borrajongó

Osztrák legendák VIII. - Bründlmayer, Wieninger, Ernst Triebaumer

2023. április 22. 08:00 - furmintfan

A sorozat idei első részében ismét három osztrák borászat kerül a fókuszba, három különböző borvidék ismert és elismert termelői, Kamptal-ból, a fővárosból és a Fertő-tó partjáról.

osztraklegendak2023_1.jpg
Kamptal-t a Weingut Bründlmayer képviseli egy zöldveltelinivel, Bécs/Wien borvidékéről egy Wieninger bort hoztam, természetesen egy Gemischter Satz formájában, míg Ernst Triebaumer-től egy dűlős kékfrankost választottam. Ezúttal inkább a belépő kategória környékéről válogattam.

Tovább
2 komment

2023-ban Heimann Zoltán a Borászok Borásza

2023. április 21. 22:25 - furmintfan

2023-ban Heimann Zoltánt választották a Borászok Borászának. Gratulálunk!

335931693_1246901399551165_4166772351286403424_n.jpg

A Borászok Barátja díjat Ripka Gergely barátunk, a Tokaj Guide és a Táncoló Medve blog szerzője kapta, neki is gratulálunk!

 

Heimann Zoltán fotóját a Heimann Családi Birtok facebook-járól metszettem.

Szólj hozzá!

A fény felé - St. Andrea Merengő 2019 és az új arculat bemutatkozása

2023. április 19. 06:00 - furmintfan

Az elmúlt napokban került forgalomba a St. Andrea Merengő aktuális, 2019-es évjárata, méghozzá a hosszú évek alatt megszokott dizájn helyett új címkével. A megújult külső nem csupán a Merengőt, hanem az egész St. Andrea szortimentet érinti, minden bor új "ruhát" kap. Az új Merengő megjelenése és az arculatváltás apropójából a pincészet és a Bortársaság közös sajtótájékoztatót rendezett, ahol többek között a Merengőt is megkóstoltuk. A Bortársaság Kossuth tér melletti boltjának emeletén Lőrincz György, ifj. Lőrincz György és az arculatot megtervező Ipacs Géza mutatta be a borokat és az új címkecsaládot.

standreabortarsasag1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Különös házasság - Gere Phoenix Cuvée 2019

2023. április 17. 06:00 - furmintfan

A hazai nagy pincészeteket kevésbé szokás a kísérletező kedvű birtokok közé sorolni, ami azonban nem jelenti azt, hogy ők kizárólag csak a mélyen kitaposott ösvényeken haladnának. Inkább arról van szó, hogy a jól ismert, bejáratott és széles körben elérhető termékeik mellett kisebb felületet fednek le azok a borok, amelyek valamilyen szempontból szokatlan elemmel rendelkeznek, akár technológiai újításról, akár különleges szőlőfajtáról beszélünk. Villány talán legismertebb borászatánál, a Gere Pincészetnél is találunk olyan szőlőfajtákat, amelyek nem tartoznak a borvidéki fősodorba. Így például tempranillo-ból és fekete járdoványból önálló fajtaborokat palackoznak, és feltűnik egy érdekes jövevény a Phoenix Cuvée-ben is, ez pedig a barbera, ami Piemont egyik jellemző szőlőfajtája.

gerephoenix2019.jpg

A Phoenix Cuvée korábban a Weninger & Gere termékcsalád része volt, az egységes arculat kialakítása után a közös vállalkozásról már csak a hátcímke árulkodik. A bor korábban is több szőlőfajta házasításából állt össze, konkrétumokra már nem emlékszem, ahogy arra sem, hogy a fajtaösszetétel mennyire volt állandó. Egy biztos, a 2019-es Phoenix Cuvée alapja a cabernet franc, különlegessége a barbera, és a honlap szerint merlot-t és kékfrankost is tartalmaz a tétel. Kíváncsi lettem, mennyire mutatja meg magát a barbera ebben az unortodox villányi házasításban, úgyhogy egy palack még tavasszal beugrott a kosárba, majd a múlt héten ki is nyílt.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása