A Borrajongó

FineWines spanyol expanzió II. - Ca N'Estruc trió

2023. július 12. 06:00 - furmintfan

A Ca'Nestruc egy régi katalán családi birtok, amely mai formájában 1999 óta létezik, az első írásos dokumentációja, mint "Estruchék háza" (Casa de los Estruch) azonban még 1574-re datálódik. Az Estruch családnév utolsó viselője, Francisco Martí Estruch a jelenlegi tulajdonos, Francisco Martí Vadia nagyapja volt. Francisco Martí és édesapja, Andrés az 1980-as években kezdték el a pincészet modernizálását, az ültetvények átalakítását, majd a Ca N'Estruc lett az 1999-ben létrehozott Catalunya DO elsőként bejegyzett pincészete.
A birtokközpont Montserrat mellett helyezkedik el, az 2012-től ökológikus, 2019-től biodinamikus módszerekkel művelt ültetvények körülveszik a chateau-szerű főépületet és a feldolgozót. 22 hektáron termesztenek szőlőt, agyagos-meszes és kavicsos talajon, emellett további 20 hektárról vásárolnak termést. Xarel-lo, macabeo, chardonnay, garnatxa blanca, moscatell, syrah, garnatxa negra (garnacha tinta), carinyena, tannat and petit verdot terem a birtokon.
A szortiment három szintből áll: a Ca N'Estruc belépő tételekből, illetve a magasabbra pozicionált Idoia és L'Equilibrista borokből. A különálló BI borcsalád Francisco lányának, Annának a nevéhez fűződik, ezek a tételek a lehető legtermészetesebb módon, kén hozzáadása nélkül készülnek. A Ca N'Estruc vonal tagjai tartályban erjednek és érlelődnek, az Idoia és a L'Equilibrista borok már hordós érlelést is kapnak, némelyik hordóban is erjed.

canestruc2022.jpg

Francisco Martí Estruch egyúttal az Uves Felices egyik alapítója, így a Ca N'Estruc is a folyamatosan bővülő spanyol borbirodalom része. A finewines.hu spanyol expanziójáról a múlt héten írtam egy vegyes válogatás alkalmával, ennek folytatásaként most a Ca N'Estruc három belépő borát kóstoltam meg.

canestrucblanc2022.jpgCa N'Estruc Blanc 2022 Catalunya
65% xarel-lo, 14% muscat, 12% garnacha blanca, 9% macabeo. Illatában trópusi gyümölcsök, szőlő, licsi, banán elegyedik finom muskotályos aromákkal, akácvirággal, citromhéjjal és egy kis zselés cukorkával. Közepesnél valamivel könnyedebb testéhez kerek, pont optimális mennyiségű sav tartozik, a korty viszonylag laza szövésű, kellemes textúrával. Ízben az illatban megismert gyümölcsös, trópusias, zselécukros jegyeket némi alma egészíti ki. Engem valamelyest egy viognier-re emlékeztetett. 5p

canestrucrosat2022.jpgCa N'Estruc Rosat 2022 Catalunya
100% garnatxa negra. Érett eper, málna, cseresznye, görögdinnye és mandarin színezi az illatát, közepesen intenzív, semmi mesterkéltség nincs benne. Egy átlag rosé-nál tartalmasabb, meglepő módon a trió tagjai közül ebben a borban a legmagasabb az alkohol (14%), amit lehet érezni, de mégsem lóg ki. A telt, tágas, enyhén krémes kortyot jó sav támogatja, minimális húzása is van a bornak, leheletnyi CO2 is frissíti. Eper a vezető ízjegy, mellette édes narancs, mandarin, piros gyümölcsök. 5p+

canestrucnegre2022.jpgCa N'Estruc Negre 2022 Catalunya
68% garnatxa negra, 17% syrah, 15% carinena házasítása, az alapanyag fele saját ültetvényről származik, a másik fele vásárolt szőlő. Érett, napégette málna, meggy, szeder viszia a prímet a meleg érzetet keltő illatban, minimális bors mellett. A korty lendületes és rendezett, dinamikus savak és kevés finomszemcsés tannin felel a szerkezetért. Intenzíven gyümölcsös, leginkább málna a dominál, mellette meggy, szeder, egy kevés édesgyökér, bors és édesfűszer is felbukkan a háttérben. Remek bisztróbor, kicsit behűtve még jobban működik. 6p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7418163606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása