A Borrajongó

M. Chapoutier kóstoló a Veritas-nál

2023. március 17. 06:00 - furmintfan

Március elején egy igazi nagyágyú volt a Veritas borkóstoló sorozatának főszereplője: Franciaország és a nemzetközi borvilág egész borvilág egyik legismertebb birtoka, az M. Chapoutier. A Chapoutier név igazi fogalom, nem csupán az egyik legelismertebb Rhone-völgyi birtok, hanem egy komplett nemzetközi borbirodalom. A családi pincészet egészen 1808-ig vezeti vissza történetét, amely több lépcsőfokon át jutott el a világhírnévig. Az Hermitage lábánál található borászati üzemet Marius Chapoutier 1929-ben hozta létre. 1955-ben Marius fia, Marc adta a vállalkozásnak a máig is használatos M. Chapoutier nevet, amelyben az "M." egyrészt a mindenkori családfőre, másrészt a Maison-ra is utal. Marc fia, a jelenlegi tulajdonos Michel 1989-ben készítette el az első parcellaszelektált borokat és a következő évtől ő vette át a cég vezetését is. Michel Chapoutier biodinamikus módszereket vezetett be a szőlőművelésben, majd a következő évtizedekben további birtokokkal gyarapította a cég vagyonát. Gyermekei, Mathilde és Maxime szintén a családi vállalkozásban dolgoznak, Mathilde-nak saját borcsaládja is van a szerteágazó szortimentben, míg Maxime gin-nel és sörrel gazdagította a portfóliót.
A Rhone-völgy szinte minden appellációjából készít bort a pincészet, emellett vannak birtokaik szerte a világban: Alsace-ban, Provence-ban, Roussillon-ban, Burgundiában, Franciaországon kívül pedig Ausztráliában (Victoria), Spanyolországban (Ribera del Douro), Portugáliában (Douro), valamint az Alsace-i birtok részeként Németországban (Franken és Baden).

mchapoutier.jpg
A Veritas a pincészet szerteágazó portfóliójából néhány Rhone-völgyi appelláció borait forgalmazza, a kóstoló ennek fényében leginkább erre fókuszált, de egy provence-i rosé is bekerült a sorba.

Juliette Marchandeau, a pincészet képviselője tartotta a kóstolót. Kaptunk egy kis betekintést a családi birtok történetébe és filozófiájába, a Rhone-vidék appellációiba, ismerkedtünk a legendás Hermitage heggyel. Szó esett a manapság megkerülhetetlen klímaváltozás hatásairól is. A Rhone-vidéket is sújtó aszály eredményeképpen 2022-ben alig maradt nedvesség a talajban és mivel a tél gyakorlatilag csontszáraz volt, 2023-ban még rosszabb lett a helyzet.
Természetesen ennyi idő alatt lehetetlen minden témát alaposan kivesézni és a borokról is beszélni kellett, következzenek is a jegyzetek. Sajnos egy makacs megfázás épp a kóstoló hetében kerített hatalmába, de igyekeztem megerőltetni letompult érzékszerveimet arra a két órára.

(Akov a Rhone-völgyi túrája keretében 2013-ban személyesen is járt a birtokon, a beszámolója itt olvasható.)

M. Chapoutier Belleruche Cotes-du-Rhone Blanc 2021
Grenache blanc, roussanne, viognier, clairette és bourboulenc acéltartályban erkjresztve és 5 hónapig figomseprőn érlelve. Az illat friss, először zöldalma és citromhéj érkezik, majd körte, kevés zselécukor és halványan trópusi gyümölcs, valamint némi fehérvirág színezi. Karcsú, jól iható bor, a kerek savakra a fanyarság (és talán minimális zöldesség) is rásegít, a korty kerek és közepesen hosszú. Citrusok, zöldalma, némi trópusi gyümölcs, a végén kissé túltengő kesernyével. 5p

M. Chapoutier Chante-Alouette Hermitage Blanc 2017
100% marsanne, részben hordóban, részben tartályban erjesztve. Az érlelés 40%-ban acéltartályban, 60%-ban 600 literes hordókban történt, amelyeknek 10%-a új. A seprőt az első 2-3 hónapban felkeverték, almasavbontás ebben az évjáratban nem történt. Aranyba hajló színe sejtet már némi fejlettséget. Az illatot a - kétségtelenül jó minőségű - hordó uralja, nem közhelyes jegyekkel. Édesfűszerek, mogyoró és karamell az első sorban, lassan fehér virágok és érett fehér húsú és trópusi gyümölcsök is megjelennek. A korty tágas, nem túl tömör, inkább széles és enyhén olajos, a savak meg tudják tartani a közepesnél nagyobb testet, bár a fókusz és a lendület terén kissé adós marad. Ízben is fűszeres, karamelles, mogyorós és érett gyümölcsös jegyek elegyednek, némi sóssággal és enyhe kesernyével. Ambíciózus, profin elkészített bor (bár nem annyira az én stílusom). 6p+

M. Chapoutier Mathilde Chapoutier Grand Ferrage Cotes de Provence Rosé 2021
Grenache, cinsault, syrah, rolle, acéltartályban erjesztve és 5 hónapig érlelve. Az illat mértéktartó és moderált intenzitású, őszibarack, némi fehér virág, nagyon kevés szamóca és cseresznye érezhető. Elegáns, finoman texturált bor, kerek savak övezik a puhán ölelő kortyot, az egyensúlyra finom fanyarság is rásegít, a lecsengés hosszú. Mandarin, őszibarack, kevés cseresznye, szamóca és mangó sejlik fel a háttérben. Kicsivel talán lágyabb és kevésbé fanyar - így talán árnyalatnyival populárisabb - mint a legtöbb provence-i rosé, de ezzel együtt felismerhető a stílus. 6p

M. Chapoutier La Ciboise Luberon Rouge 2021
Grenache és syrah, betontartályban erjesztve és 6 hónapig érlelve. Enyhe redukcióval nyit, utána is eléggé visszafogott marad, némi erdei gyümölcsöt sikerült kipörgetni a pohárból. Kóstolva sokkal élénkebb, friss erdei gyümölcsök vezetik, halvány fűszerességgel. Nagyon könnyű, laza szerkezetű és puha, kevés tannin és kerek sav adja a vázát, a melegítő alkohol némi mediterrán melegséget kölcsönöz. 5p

M. Chapoutier Les Meysonniers Crozes-Hermitage Rouge 2021
100% syrah, betontartályban erjesztve, 85%-ban betontartályban, 15%-ban hordóban érlelve 12 hónapig. Kezdetben ennek az illatában is van minimális redukció, fülledtség, amely azonban gyorsan tovatűnik. Mélységben és komplexitásban is feljebb lépünk, érett sötét bogyós gyümölcsök, füstölt sonka, pici bors és pörkölési aromák díszítik a még bőven fejlődő illatot. A test nagyjából közepes, nem is túl tömör anyag, a savak viszonylag gyorsan lelolhadnak, a korty második felé kicsit leül. Ízben az illatot idézi vissza, erdei gyümölcsök vezetnek, a háttérben fűszeres, sonkás jegyek. Egy fokkal koncentráltabb és testesebb borrra számítottam. 6p

mchapoutiersizerannehermitage2018.jpgM. Chapoutier Monier de la Sizeranne Hermitage Rouge 2018
100% sryah, bogyózva, betontartályokban erjesztve, majd 18 hónapig érlelve, 15%-ban tartályban, 85%-ban hordókban. Feljebb lépünk komplexitásban és mélységben is, a sötét bogyós gyümölcsös jegyek fejlettebb, koncentráltabb formában jelennek meg, a háttérben némi gyógynövény, sonka és pirítós. Kellően intenzív, koncentrált és tartalmas, az erőlködés vagy a nehézkesség árnyéka nélkül. Jó felépítésű és arányos, a sav és a tannin is szépen integrálódott, a hordó kiváló minőségű és okosan adagolt, az összhatás elegáns. Szép érett gyümölcsös aromák - szeder, áfonya, málna, eper -, pici gyógynövény, halvány édeskés fűszeresség, árnyalatnyi vanília a fő díszítőjegyek. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6718069422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása