November elején lett 10 éves Tar Ferenc szerelemgyereke, a FineWines.hu. A sztori korábban Peter Klingler által működtetett rajnai rizling-specialista kereskedés, a Riesling.hu átvételével indult, majd egyre szélesedett a látókör, bővült a szortiment. A német és osztrák riesling-ek mellé érkeztek más osztrák borvidékek borai, sorban jöttek a pezsgők Champagne-ból, a rhone-i, burgundi, piemonti, szicíliai borok, az Újvilágot pedig Oregon és Új-Zéland képviseli. A borkereskedői tevékenység hol szélesebb, hol szűkebb közönségre fókuszált, egy időben pedig a Carpe Diem borbárban is lehetett szondázni a kínálatot. A kóstolók is folyamatosan üzemeltek, változó helyszíneken. A Carpe Diem bezárása után az N28 emeleti terme lett a törzshely. Itt került sor a szülinapi eseményre, sőt eseményekre is, hiszen a kerek évfordulóra két este során is lehetett koccintani. A szerteágazó portfólió legfontosabb borvidékeinek gyöngyszemeiből válogatott a házigazda, ám csütörtökön és pénteken más-más kínálat várta a résztvevőket. Mindkét napra izgalmas borsor állt össze, én végül a pénteki kóstolón vettem részt.
Champagne-nyal nyitottuk és zártuk a sort, a pezsgők között 4-4 fehér és vörös tétel várta minket, jellemzően régebbi évjáratokból válogatva.
Bruno Paillard Assemblage Extra Brut 2012
60% pinot noir és 40% chardonnay, 10 különböző cru terméséből válogatva. Érett sárga húsú gyümölcsök és alma szövik át a szinte kortalannak ható illatot, de némi trópusi gyümölcs és enyhe édeskés fűszeresség is feltűnik a háttérben. Kóstolva nagyon elegáns, finom gyöngyözés, selymes textúra, remek sav összhatása kényeztet. Gazdag, szinte buja az ízvilág, érett sárga húsú gyümölcsök, alma, narancs, enyhe trópusi gyümölcsös érintéssel. 7p+
Blank Canvas Abstract Sauvignon Blanc 2017 Marlborough
Intenzív és összetett illat fogad: érett citrusok, citromfű, ananász, sárga húsú gyümölcsök, grillezett zöldségek, pici édesfűszer és a seprő krémes jegyei felelnek az aromatikáért, ez ízben késhegynyi zöldfűszerrel és enyhe sóssággal egészül ki. A jól kitöltött széles korty tömör gerincre támaszkodik, lendületes sav és kiváló minőségű francia hordó fogja keretbe, mindkettő szépen illeszkedik a bor szövetébe. Egy nem szokványos sauvignon blanc Marlborough-ból. 7p+
Prager Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner Smaragd 2010 Wachau
Az illat érett, kis botrytis is vegyül bele, sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, vaníliás jegyek színezik, majd megjelenik a gomba, egy kis konzervkukorica, szaporodnak a tercier aromák. A nagy testhez élénk savak társulnak, a korty eleinte még fókuszban marad, a vége már picikét üresedik és lazul, krémesbe hajlik. Citromtorta, érett trópusi gyümölcsök, pici édesfűszer, majd tercier aromák, gomba és nugát alakítják az ízképet. Volt, aki tovább tartogatta a pohárban, és arról számolt be, hogy kezdett szétesni a bor, én viszonylag gyorsan megittam, így ilyen jellegű tapasztalataim nem voltak. 7p
Van Volxem Alte Reben Riesling Magnum 2019 Mosel
Fajtajelleges, vonzó illatát friss fehér húsú gyümölcsök, elsősorban alma és őszibarack, valamint citrusok, virágok, jázmin díszítik, a háttérben enyhe púderesség lebeg. Lendületes, dinamikus bor, penge savak vezetik, de a zamatos gyümölcsök mellett nem tűnik túlzónak. még a magas sav sem. Különféle citrusok, alma, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés gyógynövény töltik meg tartalommal a lédús kortyot, a lecsengés kiegyensúlyozott és hosszú. 7p+
Mosbacher Pechstein Riesling Grosses Gewächs 2012 Pfalz
Gyönyörű, mély, szépen fejlett illat fogad. Azonnal hatalmába keríti az embert, szálazni viszont nem könnyű. Nekem érett sárga húsú gyümölcs, citromtorta, citromfű, különféle fűszerek és egy kis lámpaolaj villant be. Telt, komoly anyag, olajos textúrával, nagy testtel, széles, masszív savakkal és komoly koncentrációval. A száj minden szegletét betölti, de a sav nem hagyja ellustulni, a szerkezet megbonthatatlan egységet képez, a lecsengés is elképesztően hosszú. Az illatban megismert aromák jellemzik leginkább az ízképet is, leheletnyi szarvasgombával. Kortalan jelenség, óriási bor. 8p
Maysara Estate Pinot Noir McMinnville 2008 Willamette Valley, Oregon
Az illat már határozott érettséget mutat, tercier aromákkal, aszalt vörös áfonyával, szárított virágokkal. Kóstolva ehhez képest jóval fiatalosabb, savai máig frissek, a tannin tökéletesen integrált, a korty varratmentes, sima, elegáns hatást kelt. Még érett és aszalt gyümölcsöket is villant (csipkebogyó, szamóca, vörös áfonya), mellettük megjelennek a szárított virágok, diszkrét fűszeresség, kezdődő aromák, így alkot komplex elegyet. Megmondom őszintén, kicsit tartottam tőle, hogy csalódást fog okozni, de minden alkalommal meglep, hogy mennyire szépen és hosszan fejlődik ez a bor. 7p
Ogier La Belle Helene Cote-Rotie 2012 Rhone
Áradóan buja illata valóságos fűszerözönnel indít egész pályás letámadást: a legnemesebb vanília, kardamom, fahéj, különféle édesfűszerek, rózsabors, egzotikus virágokkal karöltve, majd a háttérben megjelennek a piros gyümölcsök. 10 évesen is fiatalnak tűnik még a bor, de már most is döbbenetesen elegáns és kiegyensúlyozott. A tannin érett, finoman masszíroz, a sav is remek, a korty bársonyos tapintású, gyönyörű textúrát villant. Kóstolva is komoly intenzitás, mélység és komplexitás jellemzi, érett erdei gyümölcsök olvadnak össze a rengeteg egzotikus fűszer és virág aromáival, kibogozhatatlan kavalkádot alkotva. 8p
Domaine La Barroche Pure Chateauneuf-du-Pape 2012 Rhone
100 évesnél idősebb grenache tőkék termése egy homokos talajú dűlőről. Érett és főtt piros gyümölcsök - főleg eper - uralja az illatot, egy kevés édesfűszerrel meghintve. Telt, kicsit lágyan indul, de lassacskán felébrednek a savak. A tannin érett, kissé fogós, az alkohol emelkedett, de inkább csak édességet kölcsönöz a kortynak és melegít, nem éget. Az érett-főtt piros bogyós gyümölcsökre ráerősít az enyhe édesség, mellettük pici gyógynövény, negró és kezdődő érési jegyek tűnnek fel. Az egészen kiváló Ogier Belle Helene után nehéz dolga volt, lustább, fejlettebb benyomást keltett, ezzel együtt is nagyon szép bor. 7p
Vajra Ravera Barolo 2010 Piemont
Izgalmas illatában hűvös gyógynövényes jegyek, kámfor, mentol, pici balzsamosság, egy kevés cipőpaszta keverednek aszalt meggyel és kevés avarral. Robbanékony, erőteljes bor, elképesztően lendületes savak húzzák feszesre és hosszúra, a perzisztens, határozott tannin még inkább megszilárdítja a szerkezetet, az alkoholt simán elnyeli a masszív test. A tömör vázat érett és aszalt meggyes, vérnarancsos, fűszeres, balzsamos jegyek öltöztetik, majd lassan és hosszan búcsúzik a korty. 8p
Bruno Paillard Blanc de Blancs Extra Brut 2006
Érett sárga húsú gyümölcsök, pici ananász, leheletnyi vanília keveredik illatában, az érettség már megérintette, de csak fokozza a komplexitást. A korty kerek, selymes, a buborékok aprócskák, sokáig, finoman gyöngyöznek, a sav talán picit lágyabbnak tűnik, mint a 2012-es pezsgőben, de az egyensúlyt ez nem érinti. Érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, alma, ananász adják az ízképet, éppen csak kezdődő érési aromákkal. (A pár héttel korábban tartott Szentesi kóstoló előtt is előkerült egy palack, az szerintem gyengébb formában volt.) 7p+