A Borrajongó

Monopólium - Gizella Pince Barát Hárslevelű Monopole 2021

2022. november 02. 06:00 - furmintfan

Szilágyi László és a Gizella Pince neve először a Szil-völgy dűlővel fonódott össze elválaszthatatlanul, köszönhetően a több éves munkának, amelynek során az elvadult terület újjászületett és megjelentek róla az első referencia-borok a Gizella Pince égisze alatt. Mégis úgy alakult, hogy a pincészet talán legstabilabb támasza a tarcali Barát dűlő  lett. Amíg ugyanis a Szil-völgy terméséből az utóbbi években nem készült dűlős bor, a Barát Hárslevelű évek óta kiegyensúlyozottan teljesít. 2011 óta - 2020 kivételével - mindig elkészült ez a dűlős bor, az utóbbi években ráadásul számos hazai és nemzetközi elismeréshez is juttatta a borászatot. Most pedig mérföldkőhöz jutott a Gizella Pince és a Barát dűlő közös története, elkészült ugyanis az első Monopole tétel. Mára ugyanis a közel 5 hektáros dűlő minden parcellája a pincéhez tartozik, ami azt jelenti, hogy kizárólag a Gizella Pince tud forgalomba hozni tokaji bort innen, ezt jelzi a 2021-es tétel címkéjén megjelenő "Monopole" felirat.

gizellapincebaratharslevelumonopole2021.jpg

Szilágyi László így ír a 2021-es évjáratról a borászat honlapján: "A dűlő több lépcsőben újratelepítés alatt áll. 2021-es Barát még az idős ültetvényről készült egészfürtös préseléssel, tartályos erjesztéssel, majd egy rövid időre a tétel 20%-a új, Steam bent hordóba került, hogy a védjegyének számító trópusi gyümölcsös jelleget egy kicsit komplexebben mutassuk be."

Gizella Pince Barát Hárslevelű Monopole 2021
Első nap kicsit visszafogott az illata (különösen a pince furmint-hárslevelű házasítása mellett kóstolva), másnap mutatja meg igazán magát. Érett sárga húsú gyümölcsök - őszibarack, körte -, trópusi villanások - mangó, édes citrusok - elegyednek finom virágos jegyekkel. Kóstolva egy sűrű szövésű, nagyon kiegyensúlyozott, finom tapintású, elegáns, "nyugodt" bor fogad. A sav (5,9 g/l) kerek, sima, nem túl magas, pont megfelelő tartást ad és a 7,5 g/l maradékcukorral játékos egyensúlyt alakít ki, fenolosság, cseresség sem zavarja az idillt. A gazdag gyümölcsösséget az enyhe édesség még jobban kiemeli, diszkrét fűszeresség és enyhe sósság kíséri a kortyot. Letisztult, zamatos, biztos kézzel elkészített bor, hozza az elődök által is képviselt magas minőséget. 7p (8000 Ft - pincétől)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6417966848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása