A Borrajongó

Zárcsere - Etyeki Kúria Pinot Noir 2018

2022. június 28. 06:00 - furmintfan

A magyar pinot noir-kínálatot tekintve az Etyeki Kúria évek óta az egyik legbiztosabb választás, az ő boruknak szinte bérelt helye van a hazai élmezőnyben. Mérész Sándor és a Kúria csapata úttörő szerepet vállalt a fajta borvidéki térnyerésében, 2001-ben ők telepítették be az első etyeki területet pinot noir-ral, azóta a fajta a legtöbb helyi borászat szortimentjében fontos szerepet játszik. A Kúriánál folyamatosan léptek be a képbe az újabb telepítések gyümölcsei, közben pedig a hordóparkot is folyamatosa fejlesztették, jelenleg magyar, francia és osztrák hordókat vegyesen használnak az érleléshez.

etyekikuriapinotnoir2018_1.jpg
A 2018-as aktuális évjáratból vásároltam egy palackot a pincészettől, de meglepetésként kaptam még egy bónusz üveget is - ezúton is köszönöm. Az egyik parafadugóval, a másik csavarzárral lett letöltve - ha jól emlékszem, éppen a 2018-as az első évjárat, amelyik csavarzárat kapott - , így a borkóstolás során a zárásmódok hatását is letesztelhettem.

etyekikuriapinotnoir2018_2.jpgEtyeki Kúria Pinot Noir 2018
A csavarzáras palack illata intenzívebb, kezdetben van benne pici fülledtség, utána viszont ontja magából az egzotikus virágos és fűszeres aromákat, majd jönnek a piros gyümölcsök is és minimális füstösség. A parafadugós palack moderáltabb intenzitású, fejlettebb, "megállapodottabb" képet mutat, inkább az érett piros gyümölcsök és diszkrét édeskés fűszeresség spektrumán mozog. Kóstolva hasonló a helyzet: a csavarzáras bor valamivel fiatalosabb, lendületesebb, a parafás visszafogottabb, kerekebb. Szamóca, málna, vérnarancs, finom fűszeresség adják az aromákat, a gyümölcsös és fűszeres aromák a csavarzáras palacknál direktebbek, a parafadugósnál visszafogottabbak, jobban összefonódnak, a fűszeresség is inkább egyfajta pikáns, umamis jelleget ölt. A szerkezetet illetően a savak észrevétlenül teszik a dolgukat, az alkohol csak nagyon enyhén melegít, a hordóhatás a csavarzáras palack tartalmán kicsit jobban érezhető. Szerintem, hogy a fából van még mit megemésztenie (mindkét palackban lévő anyagnak), de nem mondanám, hogy igazán kilóg a hordó, egy kis érlelés még mindenesetre jót tehet a bornak. A csavarzáras fiatalosabb, frissebb, a parafadugós kicsivel előrébb tart a fejlődésben. Mindkettő tetszett (a 2017-es elődre úgy emlékszem vissza, hogy az egy kicsivel részletgazdagabb és elegánsabb bor), de a jövőre nézve már csak a TCA-veszély miatt is a csavarzár mellett tenném le a voksomat. 6p (4150 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5617865321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása