A Borrajongó

I. Belvárosi Bor és Pezsgő Fesztivál

2022. június 21. 06:00 - furmintfan

Az egy héttel ezelőtti írásban megörökített Finewines fieszta után rögtön másnap egy másik nagyobb lélegzetű boros eseményen is részt vettem, ezen viszont a magyar boroké volt a főszerep.
A Szabadság tér jól bevált szabadtéri rendezvényhelyszín Budapest szívében, elég csak a Belvárosi Fesztiválra, a Belvárosi Sörfesztiválokra gondolni. Utóbbi szervezői idén összefogtak a Junibor Egyesülettel és közösen hívták életre a Belvárosi Bor és Pezsgő Fesztivált, amely tekinthető akár a Junibor Ünnep folytatásának is. A pünkösdi hosszú hétvégére szervezett, idén debütáló, és a szervezők reményei szerint minden évben visszatérő fesztiválon a Junibor tagjai adták a kiállítók zömét, melléjük csatlakozott néhány borkereskedés pezsgőkínálata, 1-2 sörös stand és street food kocsik.

belvarosiborfeszt01.jpg

Az első nap délutánjára szervezett sajtótájékoztató után a szervezőknek köszönhetően kaphattam egy kis ízelítőt a kóstolható borokból és pezsgőkből, majd még egy kicsit tovább szondáztam a borkínálatot. Igyekeztem többségében olyan pincészetektől kóstolni, akiknek a boraival ritkábban találkozom. Rövid kóstolójegyzetek, kevésbé átgondolt, "fesztiválkóstolós" pontszámok következnek.


Pezsgő
belvarosiborfeszt03.jpgÁrvay Furmint Méthode Traditionnelle Brut 2019
Az illat eleinte inkább tűzköves, sós, majd - ízben is - tipikus furmint aromák következnek: birs, alma, körte és egy kevés naspolya. A gyümölcsök eléggé érettek, a sav és a gyöngyözés egyaránt élénk, érlelt hangulat szövi át. Számomra nem állt össze egy harmonikus itallá, legalábbis pezsgőként nem működik, valahogy inkább csendes boros jellegű és eléggé érett hangulatú volt az alapbor. 4p

belvarosiborfeszt02.jpgLaposa Furmint Brut
Méthode Charmat eljárással készült furmint alapú pezsgő egy kevés olaszrizlinggel házasítva. Erős habzás, könnyed test, feszes szerkezet jellemzi a bort, friss fehér gyümölcsös, körtés, almás aromajegyekkel. Laposáék válasza a prosecco-ra. 5p


Fehér
belvarosiborfeszt05.jpgÁrvay Birtok Furmint 2020
Tiszta, hűvös aromatika jellemzi ízét és illatát is, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, mentával. A korty karcsú, lendületes, jó arányokkal, lendületes savakkal, pici maradékcukorral. 5p

belvarosiborfeszt04.jpgÁrvay Istenhegy Furmint 2017
Érett-érlelt illat, almával, némi fűszerrel, sós pörkölt magvakkal, palackérési jegyekkel. Eléggé telt, széles anyag, kerek savak dolgoznak alá. Ízében a furmint neutrálisabb arcát mutatja, kevés gyümölccsel. Érett alma, némi birs, kezdődő érési jegyek, calvados, enyhe sósság, a háttérben a hordó fája. 5p+

belvarosiborfeszt14.jpgBukolyi Marcell Spring Riesling 2021
Őszibarack, citrusok, fehér húsú gyümölcsök jellemzik az aromatikát, szájban némi (10 g/l) maradékcukor domborítja ki az ízeket, leheletnyi CO2 fokozza a frissességet. Karcsú test, lendületes savak, enyhe édességérzet, üde ízek, valóban igazi tavaszi bor. 5p+

belvarosiborfeszt15.jpgBukolyi Marcell Köves Egri Csillag Superior 2020
Hárslevelű, rajnai rizling és furmint házasítása, a Nagy-Eged-dűlő “Köves” parcellájának szűztermése. Érett körte, őszibarack, sárgabarack, egy pici birs és diszkrét fűszeresség alakítja az illatot és az ízvilágot. A test közepes, széles, ugyanakkor dinamikus savak vezetik, leheletnyi cseresség mellett, a koty végén enyhe melegséggel. 6p+

belvarosiborfeszt06.jpgCseri Tramini 2021
Finom, visszafogottan fajtajelleges, nem tolakodó az illat, ízben is diszkréten hozza a licsis, rózsavizes, keleti fűszeres, szőlős jegyeket. A fajtához képest meglepően lendületes a korty, üde savak repítik a könnyed testet, a lecsengésben enyhe fenolosság. 5p+

belvarosiborfeszt07.jpgCseri Sauvignon Blanc 2021
Szép illat: bodza, citrusok, citromhéj, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök. Karcsú lendületes, intenzív és jól kitöltött a korty, a savak élénkek, de csiszoltak, nem pörögnek túl. Ízben citrusok, pici bodza, diszkrét trópusi gyümölcsös jegyek. Túlzásoktól mentes, szép sauvignon blanc. 6p

belvarosiborfeszt08.jpgCseri Secundus Barni's Riesling 2021
Friss fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, őszibarack színezik az illatot. Kóstolva könnyed, elegáns, mosel-i stílusra emlékeztető riesling-et kapunk, élénk savakkal, és azokkal szépen egyensúlyozó maradékcukor-tartalommal. Fehér húsú gyümölcsök, alma, édes citrusok, mandarin. 6p-

belvarosiborfeszt09.jpgCseri Septimus Riesling 2019
Érettebb illat, kezdődő petrolos jegyek, egy kevés édesfűszer, érett fehér húsú gyümölcsök. Szájban egy teltebb, kerekebb bor bontakozik ki, enyhén krémes textúrával, széles savakkal, leheletnyi cserességgel. Érett alma, édes citrusok, a háttérben diszkréten megjelenő édes fűszerekkel a hordóból. 6p-

belvarosiborfeszt11.jpgGál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2020
Fehér húsú gyümölcsök, leginkább alma viszik a prímet illatban és ízben egyaránt. Könnyű, arányos felépítésű, gördülékeny a korty. Nem különösebben bonyolult, de biztos kézzel elkészített, remekül iható, gyümölcshangsúlyos olaszrizling. 5p

belvarosiborfeszt12.jpgGál Lajos/Gál Péter Egri Csillag Superior 2021
Édeskés fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer és trópusi gyümölcs díszíti az illatot. Kóstolva puha tapintású, kissé lágy savakkal operál, lehetne egy kicsit lendületesebb. Édes fehér húsú gyümölcsök dominálnak ízben, a háttérben az illathoz hasonlóan pici fűszer és trópusi aromák, a finisben enyhe kesernye. 5p+

belvarosiborfeszt16.jpgJandl Pinot Blanc 2019
Kissé fülledten indul az illat, majd mérsékelt égövi fehér húsú gyümölcsök veszik át a vezetést. A korty kissé rövidke, a kerek savak viszonylag gyorsan kifutnak, ízben alma, fehér húsú gyümölcsök dominálnak, a korty végén pici kesernye. 4p+

belvarosiborfeszt17.jpgKardos Furmint 2021
Tiszta, friss, direkt illat: fehér húsú gyümölcsök, körte, fehér húsú őszibarack. Citrusok, körte, őszibarack jellemzik az ízvilágot is, a karcsú korty rendezett és lendületes, a pörgős savak mellett egy kevés maradékcukorral. 5p

belvarosiborfeszt18.jpgKardos Padihegy 2015
Fejlett, kissé már korosodó bort sejtető illat, érett gyümölcsökkel, leginkább körtével. Szájban egy kicsit rusztikus képet mutat, még mindig érezhető egy kis cseresség és némi kesernye is árnyékot vet a korty végére. Érett gyümölcsök, alma, birsalma, körte és citrusok jelennek meg ízben. 5p-

belvarosiborfeszt25.jpgKonyári Fecske Fehér 2021
Chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, zöldveltelini és zenit házasítása. fiatalos, virágos, enyhén cukorkás illatában őszibarack és körte is mutatkozik. Könnyed, de a műfajhoz képest egészen tartalmasnak tűnik, az élénk savakon túl édes citrusok és friss fehér húsú gyümölcsök szolgáltatják a díszítést. 5p-

belvarosiborfeszt26.jpgKonyári Loliense Fehér 2021
Sauvignon blanc, olaszrizling és chardonnay. Kicsivel teltebb, sűrűbb, mint a fecske, de ugyanúgy friss, lendületes. A citrusos, fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás aromatikát ízben enyhe krétás érzet egészíti ki. 5p


Vörös
belvarosiborfeszt10.jpgCseri Legenda 2017
Cabernet franc és merlot házasítása. Meleg illata érett gyümölcsöket, finom fűszerességet idéz. A bor nagyjából közepes testű, meleg hangulatot áraszt, kerek sav és érett tannin keretezi. Érett piros gyümölcsök, meggy, egy kevés erdei gyümölcs viszit a prímet, a háttérben a hordó fűszerei és késhegynyi fűszerpaprika. 6p

belvarosiborfeszt13.jpgGál Lajos Egri Bikavér 2016
Érett gyümölcsök, egy kevés fűszer, leheletnyi fűszerpaprika jelentkezik illatban. Szájban éppen közepes test, a kerek savak mellett picikét húzós tannin érezhető. A gyümölcsök frissessége már megkopott, egy kevés fűszer és kezdődő érési jegyek tűnnek fel a kissé fanyarkás kortyban. 5p+

belvarosiborfeszt19.jpgJandl Missio Kékfrankos 2018
A kötelező meggyes, meggymagos illatjegyek mellett pici bors és fűszer és valamiféle hervadó virágos motívum is feltűnik. A közepesnél könnyedebb testet feszes savak tartják, a savérzet szinte pezsgő, a tannin picikét tapad. Meggy, meggymag, zöldfűszerek, bors érezhető ízben. 5p+

belvarosiborfeszt22.jpgJekl Shiraz 2017
Animális, istállós jegyekkel nyit az illat, majd szellőzéssel érett piros gyümölcsök érkeznek. Meleg karakterű, finoman érett, kicsit lágy bort kapunk kóstolva, kerek savval, enyhén fűtő alkohollal, érett piros gyümölcsökkel. A fajtát nem találtam volna ki. 5p

belvarosiborfeszt23.jpgKiss Gábor Code Villányi Franc 2017
Érett és koncentrált gyümölcsös illat, visszafogott fűszerességgel kísérve. Sűrű, kellően koncentrált, mégis elegáns bor, érezhetően szép alapanyagból készült, a hordót is okosan adagolták. A tannin picikét szárít a korty végén, idővel talán még jobban besimul, de már fiatalon is szépen egyben van a bor. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök mellett diszkrét fűszeresség érezhető ízben is. 7p-

Konyári Páva 2017
Ezt a bort csak szerettük volna megkóstolni, de nem sikerült. A standnál egyetlen palack volt, az - Murphy törvénye - dugós volt, cserepalack nincs, de a pohár Páva ára már felütve. Így jobb híján a Páva helyett a két fehér Konyári borból kaptunk. Szóval a szervezésben vannak még hiányosságok...

belvarosiborfeszt20.jpgPfneiszl Tango 2019
Merlot, cabernet sauvignon és shiraz. A sötét bogyós gyümölcsöket egy kevés fűszerpaprika egészíti ki illatban. Könnyedre hangolt bor, jó savakkal, kevés tanninnal. A korty kicsit szikár, inkább fűszeres, mint gyümölcsös, enyhe fanyarsággal. 5p

belvarosiborfeszt21.jpgPfneiszl Távoli Világ 2019
Shiraz, carmenere, malbec, zinfandel és sangiovese házasítása. Az érett erdei gyümölcsök mellett meglepő egzotikus motívumok is feltűnnek, trópusi gyümölcsök formájában, de érezhető még némi gázolaj és zöldfűszer is. Kóstolva enyhén szörpös, édeskés, savak viszonylag lágyak, az édes erdei gyümölcsök mellett édesfűszerek és egzotikus motívumok is felvillannak.  A legutóbb kóstolt 2016-os inkább óvilági, emez inkább újvilági borokat idéz. 5p+

belvarosiborfeszt24.jpgTiffán Carissimae Cuvée 2017
Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon a Kopár-dűlőről. Rumos meggy, túlérettbe hajló gyümölcsök, édesfűszerek színezik az illatot, kicsit a régi klasszikus villányi "nagyborokat" idézi. Telt, vastag bor, a hordó elég határozott, picit szárít is, az alkohol pedig hozza a melegséget a korty végén. Érett-túlérett gyümölcsök, rumos meggy és szilva, fekete olíva, édesfűszerek határozzák meg az ízvilágot. 7p-


Édes
belvarosiborfeszt27.jpgÁrvay Édesem 2020
Késői szüretelésű sárgamuskotály 90 g/l maradékcukorral. Édes muskotályos jegyek jellemzik az aromtikát: töppedt szőlő, körte, egy kis trópusi gyümölcs, rózsa, keleti fűszerek.A cukor nem túl sok, a savak jól ellenpontozzák, az egyensúlyhoz egy kevés fenolos fanyarság is hozzájárul. 6p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8217853311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása