A Borrajongó

Világtalálkozó Sopronban - Pfneiszl Távoli Világ 2016

2021. május 03. 06:00 - furmintfan

Ismét egy soproni vörösbor kerül elő a "tegnap ittam" sorozatban, ezúttal azonban nem a borvidék fő fajtájaként ismert kékfrankos, hanem egy meglehetősen egyedi és érdekes házasítás szolgáltatja a témát. A Pfneiszl Pincészet Távoli Világ névre keresztelt bora öt kékszőlő fajta házasítása, ahogy a hátcímke írja, ez Birgit Pfneisl önéletrajza palackba töltve.

pfneiszltavolivilag2016_1.jpg

Birgit Pfneisl 14 éves korától borásznak készült, a Bécs melletti Klosterneuburg borászképző iskolájába járt, majd 16 éves korától beutazta a világot és magába szippantotta a különböző borvidékek változatossága. Dolgozott Kaliforniában, Argentínában, Chilében, Olaszországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is, majd testvérével, Katrin-nal 2006-ban vette át édesapjától a soproni birtokot. Birgit a világ különböző részein tett tanulmányutak alkalmával megszeretett fajtákból Sopronban is telepített egy keveset és összegyúrt belőlük egy különleges házasítást, amelynek első évjárata 2007-ben készült el. A 2016-os a tizedik évjárat, én néhány napja ebből bontottam egy palackkal.

pfneiszltavolivilag2016_2.jpg

Pfneiszl Távoli Világ 10. Évjárat 2016
Shiraz, carmenere, malbec, zinfandel és sangiovese házasítása, acéltartályban erjedt, és új magyar barrique hordókban érlelődött. Az illat eleinte visszafogott és nehezen szálazható, érett gyümölcsök, meggy, szilva, erdei gyümölcsök, kezdődő érési jegyek, enyhe avarosság és kakaópor szövi át. Az éppen közepes testet jó sav, finoman tapadós, enyhén érdes tannin és finoman melegítő alkohol fogja közre. Az illat érett gyümölcsei, egy kevés lekváros aroma, egy kevés bors, étcsoki és balzsamecet adják az aromákat szájban, a lecsengés közepes hosszúságú, kicsit poros hatású. 6p- (3500-4000 Ft - Ab Ovo, Borháló, DiVino)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216509562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása