A Borrajongó

Az új-zélandi chardonnay mestere - Tony Bish Fat & Sassy 2018 és Heartwood 2017

2022. június 17. 06:00 - furmintfan

Tony Bish igazi specialista, Új-Zélandon a chardonnay királyaként is emlegetik, szigorúan csak erre a fajtára fókuszál, nem is foglalkozik mással. A borász Hawke's Bay borvidékén tevékenykedik, több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött 2014-ben alapította meg saját borászatát. A szőlőt talajtípus, klónok és mikroklíma alapján kiválasztott területekről kiválasztott partner termelőktől vásárolja, a művelés szoros együttműködés keretében folyik. A pincében a francia hordók mellett 2015 óta betontojásokat, illetve néhány éve a neves Taransaud cég által készített Ovum tölgyfatojásokat is használ. A tojás alakú edények kiváló hőszigetelőként funkcionálnak, alakjuknak köszönhetően nagy felületen érintkezik a bor a leülepedett seprővel, a tojásban a bor folyamatosan áramlik, a finomseprő szabadon lebeg, ezzel a seprő felkeverése is megtörténik.

Tony Bish többféle chardonnay-t készít, eltérő stílusokban és árkategóriákban. A borok kis tételszámban készülnek, gyorsan elfogynak és természetesen nem olcsók. A Fat & Sassy, a belépő bor vegyesen tartályban, kisebb és nagyobb hordókban erjed, majd francia tölgyfa hordókban érlelődik. A Heartwood és a Golden Egg névre keresztelt tételek Mendoza klónokból álló alapanyagát ugyanonnan szüretelik, de a Heartwood esetében francia tölgyben, a Golden Egg esetében betontojásban megy végbe az erjedés és folyik az érlelés. A Skeetfield egy dűlőszelektált tétel az azonos nevű termőhelyről, francia hordókban erjed és érlelődik, a hordók 60%-a új. A csúcsbor a Zen névre hallgat, szintén a Skeetfield dűlőről származik a szőlő és az Ovum tölgyfatojásban megy végbe az erjedés és az érlelés.

tonybishchardonnay.jpg
Korábban nem volt szerencsém Tony Bish boraihoz, most viszont rögtön kettővel is megismerkedtem közelebbről.

tonybishfatandsassychardonnay2018.jpgTony Bish Fat & Sassy Chardonnay 2018
Fehér és sárga húsú gyümölcsök, némi citrus, diszkrét tejszínes krémesség, édesfűszerek és pici vanília elegyednek a tiszta, kifejező illatban. A bor közepes testű, a korty jól kitöltött, enyhén krémes, selymes tapintású, szép egyensúlyt mutat, pont kellően élénk savakkal. A hordó nem túl hangsúlyos, nem telepszik rá nagyon a borra, elegánsan fűszerez és hozzátesz a textúrához is. Őszibarack, édes citrusok, egy kevés trópusi gyümölcs, gyömbéres keksz, tejszín, egy kevés vanília és édesfűszerek jellemzik az ízvilágot. 7p-

tonybishheartwoodchardonnay2017.jpgTony Bish Heartwood Chardonnay 2017
Intenzív, gazdag illat, a kiváló minőségű francia hordó édeskés fűszereivel, mogyorós, kekszes jegyeivel, gyömbérrel, vaníliával, majd érett fehér és sárga húsú gyümölcsökkel kényeztet. A telt kortyot széles sav és határozottan adagolt, ugyanakkor remek hordó keretezi. Vastagabb, krémesebb anyag, mint az előző bor, a gyümölcsök érettebb karakterűek. Érett sárga húsú gyümölcsök, ananász, sárga húsú őszibarack, édes citrusok, vonzó fűszeresség, vaníliás és gyömbéres keksz, vaníliakrém adják az aromákat. 7p

Stílusban a borok valahol félúton járnak a karcsúbb, elegánsabb borok és a testes, vajas-krémes, érettebb gyümölcsös vonal között. A Taransaud hordók kiváló minőséget képviselnek, a seprőn tartás és az almasavbontás hatása egyértelműen érezhető, mégsem tolja el túlságosan a borokat a közhelyes vaníliás, vajas-popcornos irányba. A Fat & Sassy lendületesebb és gyümölcsösebb, a Heartwood teltebb, határozottabb hordóhatással, a maga kategóriájában mindkettő remek darab.

A borokat Dániában kóstoltam. Magyarországon a Drop Shop forgalmaz Tony Bish-tételeket, a 2020-as évjárat három bora kapható náluk: a Fat & Sassy, a Heartwood és a Golden Egg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8017852699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása