A Borrajongó

Tavaszbúcsúztatás a Tokaji borvidéken

2022. június 07. 06:00 - furmintfan

Idén 5 hónapnak kellett eltelnie, hogy először hazai borvidékre vigyen az utam, nem így terveztem, de így jött ki a lépés. Május utolsó hétvégéjét a Tokaji borvidéken töltöttem, de nem csak a borozgatás volt a cél. Az elmúlt években a kultúrtörténeti emlékek meglátogatása mindig hátrasorolódott a programban - pedig azokban is bővelkedik a térség -, ezúttal kicsit kiegyenlítettebb volt a leosztás. Három pincénél azért így is jártam, kettő tokaji és egy mádi vizit fért bele az időbe.

tokaj202205_7.jpg

Erzsébet Pince
Az Erzsébet Pincénél pont tavaly nyáron is megfordultam egy gyors látogatás erejéig, idén pedig itt volt a szállásunk, kézenfekvő volt tehát, hogy megnézzük a borokat. A pincészet széles szortimentjének köszönhetően csak részben volt átfedés az egy évvel ezelőtti sorhoz képest.

tokaj202205_1.jpgErzsébet Pince Frizzante 2020
Zöldalma, körte, citrusok színezik illatban és ízben egyaránt. Könnyed, élénk, jól iható, az aránylag magas a sav és a szokásosnál több (16 g/l) maradékcukor szépen balanszban van, egyik sem tűnik túl soknak. Még mindig őrzi frissességét, talán a buborékok illannak el picit hamarabb, mint egy évvel ezelőtt. 5p-

Erzsébet Pince Lunée 2021
Félszáraz sárgamuskotály. Az illat elegánsan hozza a fajtajelleget, szőlő, szőlővirág, pici ananász, citrushéj, citrus jellemzi az aromatikát. A jó intenzitású kortyban élénk sav ellensúlyozza a kb. 15 g/l maradékcukrot, kellemes összhatást produkálva. Strukturáltabb, zamatosabb, mint az előző évjárat. 5p+

Erzsébet Pince Estate Furmint 2019
Citrusok, virágok, zöldalma és körte elegyednek illatban. A test közepesnél valamivel, szép savak felelnek a lendületért, a hordó (csak a tétel 40%-a látott fát) szépen beépült. Friss fehér húsú gyümölcsök, citrusok, leheletnyi fűszer, vanília adja a díszítést. Tavaly óta szépen összeállt, elegánsabb, csiszoltabb lett. 6p+

Erzsébet Pince Zafír Furmint-Hárslevelű 2020
60% furmint, 40% hárslevelű. Szép, mértéktartó illat fehér húsú gyümölcsökkel, fehér virágokkal, kellemes fűszerességgel. Kisportoltan karcsú, elegáns kivitelezésű bor, sima savak vezetik, pici maradékcukor kerekíti és jól adagolt hordó keretezi. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer és vanília érezhető ízében. 7p-

Erzsébet Pince Betsek Furmint-Kabar 2017
Érezhetően fejlettebb, melegebb karakterű, de még bőven fiatalos az illat, vilmoskörtével, őszibarackkal, keleti fűszerekkel, vaníliával, és egy pici mentával. Kicsit teltebb és lágyabb, mint az előző bor, kortyközépen picit megtörik a lendülete, de egyébként szépen egyben van. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, minimális zselécukor, a háttérben vanília és édesfűszerek. 7p-

tokaj202205_2.jpgErzsébet Pince Late Harvest Furmint 2017
128 g/l maradékcukor, 7,4 g/l sav, 11% alkohol. Pici édesfűszer, trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, virágok, pici vanília elegyednek illatban. Kóstolva közepes koncentrációt és jó egyensúlyt mutat, sok gyümölccsel, barackfélékkel, trópusiakkal, édes fehér húsúakkal és citrusokkal, hosszú lecsengéssel. 6p+

Erzsébet Pince Aszú 2017
211 g/l maradékcukor. Fiatalos, bőven fejlődő illatában egyelőre kevésbé érhető tetten a botrytises karakter, de tobzódik az aromákban, trópusi gyümölcsök, ananász, őszibarack, édesfűszerek, barackvirág árad a pohárból. Koncentrált, ugyanakkor elegáns anyag, szép egyensúllyal, kiváló intenzitással. Őszibarack, ananász, mandarin, trópusi gyümölcsök viszik a prímet, a háttérben vanília és fehércsoki. Egy fiatalságában is szép aszú, várhatóan hosszú életútjának elején. 8p-

Erzsébet Pince Aszú 2013
225 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 9% alkohol. Ennek az aszúnak már fejlettebb, bár még mindig fejlődő stádiumban van az illata, az aszús karakter már kezd kiteljesedni. Különféle sárga húsú és trópusi gyümölcsök, barackfélék, mangó, édes citrusok, fűszerek kavalkádja, friss sárgabaracklekvárral, cseppnyi mézzel, édesfűszerekkel. Koncentrált, gazdag, telt már most is nagy élmény. 8p+


Holdvölgy Borászat
A Holdvölgy borait viszonylagos rendszerességgel kóstolgatom, a mádi pincéhez 2 éve ugrottam be utoljára egy őszi hétvégén, hagyományos látogatáson viszont 6 évvel ezelőtt voltam utoljára. A birtok életében időközben fontos változás is történt: Gincsai Tamás főborászt nemrég Jákób Bianka váltotta. Idén hosszabb időt töltöttem el a borászatnál, a pincetúra keretében lemerültem a labirintusszerű járatokba és közben nyolc bort is megkóstoltam.

tokaj202205_3.jpgHoldvölgy Hold & Holló Dry 2018
Furmint, zéta, hárslevelű és sárgamuskotály házasítása, tartályban erjesztve és érlelve. Az illat kicsit neutrális, a fehér húsú gyümölcsök mellett enyhe füstösség, tűzkövesség is érezhető. Kóstolva arányos, kerek, éppen kezdi megérinteni minimális palackbuké, a pici maradékcukor szépen lekerekíti. Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, enyhe sósság, cseppnyi méz szolgáltatja az ízjegyeket. 6p-

Holdvölgy Intuition No 2. Nyulászó Sárgamuskotály 2020
A 2019-es évjárat jobban tetszett. Aránylag visszafogott illatában mértéktartóan jelenik meg a fajta karaktere szőlő, keleti fűszerek, alma és virágok formájában. Hűvös karakterű, szikár megjelenésű bor, majdnem "félszáraznyi" a maradékcukor-tartalom, de a feszes savaknak köszönhetően száraz érzetű a bor. A citrusos, zöldalmás, finoman fűszeres ízvilágot enyhe sósság kíséri. 6p-

Holdvölgy Vision Tokaj Dry 2019
65% furmint, 25% hárslevelű és 10% kabar házasítása. Virágpor, alma, körte, érintésnyi méz elegyedik illatban. A karcsú, ruganyos, kisportolt kortyot élénk savak vezetik, de ebben a borban is maradt egy pici maradékcukor. Citrusok, lime, grapefruit viszik a prímet ízben, mellettük zöldalma, körte, cseppnyi méz, pici sós mogyoró érezhető még. 6p

Holdvölgy Meditation Király Furmint 2019
Mértéktartó, hűvös illatában zöldalma, körte, fehér őszibarack, a háttérben a hordó fűszereivel. Kóstolva jó egyensúlyt mutat, a maradékcukor talán ezen a boron kerekít a legszebben, és kicsit kidomborítja a gyümölcsök ízét is. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, finom fűszeresség adják a díszítést. 7p-

Holdvölgy Intuition No. 3. Holdvölgy Furmint T8/7575 2017
Kicsit fejlettebb, talán valamivel visszafogottabb is az illata, mint az előző boré, fehér és sárga húsú gyümölcsök színezik, halvány fűszerességgel. Teltebb, koncentráltabb anyag, tömörebb maggal, nagyobb testtel. Az érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok mellett itt kicsit nagyobb hangsúlyt kapnak a fűszerek, a korty végén éppen kezdődő palackérési aromák is kezdenek már kibontakozni. 7p-

Holdvölgy Exaltation Nyulászó Sárgamuskotály Late Harvest 2017
Intenzív, késői szüretes, muskotályos aromákat áraszt: trópusi gyümölcsök, ananász, licsi, maracuja, mangó, pici keleti fűszer. A maradékcukor ellensúlyát lendületes savak alkotják, finom fanyarsággal kísérve. Kóstolva is buja, zamatos, lédús. 7p-

tokaj202205_4.jpgHoldvölgy Signature 2007
A bort még Berecz Stéphanie készítette, a bort 60% szamorodni, 35% aszú és 5% aszúesszencia alkotja. 125 g/l maradékcukor, 7,1 g/l sav, 13% alkohol. Botrytisben gazdag, fejlett illatában aszalt gyümölcsök, barackfélék, trópusi gyümölcsök, vaníliakrém, finom érési jegyek. A korty telt, kiegyensúlyozott, hömpölygősen gazdag, egy aszú beltartalmával rendelkezik. Az aszalt sárga húsú gyümölcsök, barackos jegyeket pici méz, füge és érintésnyi dió egészíti ki, a lecsengés nagyjából közepes hosszúságú. 7p+

Holdvölgy Culture Aszú 2011
Furmint, hárslevelű és zéta, 206 g/l maradékcukor, 10,4 g/l sav, 11% alkohol. Gazdag illatában sárga húsú és trópusi gyümölcsök széles spektruma tárul fel. Ízében is egy komplett gyümölcskosár veszett el: mangó, mandarin, sárgabarack, maracuja és más trópusi gyümölcsök, finom vaníliával, édesfűszerekkel kísérve. A maradékcukor és a sav is sok, így egészen magas egyensúly alakul ki a borban. Komplex, hedonisztikus, hosszú, nagy élmény. 8p+


Paulay Borház
Hudák Péter kis családi borászatánál, a Paulay Borháznál 6 éve jártam utoljára, a borásszal is régen találkoztam. Most megfogadtam, hogy ha már Tokajban vagyok, őt mindenképpen meglátogatom. Ennek örömére elő is került sok-sok palack, az estébe belefért többek között egy mini-hárslevelű vertikális is.

tokaj202205_5.jpgPaulay Borház Blanc-A Gyöngyözőbor 2020
Eleinte kicsikét zárt, zöldalmás, körtés illat és ízvilágot képvisel. Könnyed, laza, lendületes amilyennek lennie kell, a buborékok viszonylag gyorsan elillannak, a de az ital is gyorsan fogy. 4p+

Paulay Borház Baksa Furmint-Hárslevelű 2021 (M)
Hordóminta, várhatóan hamarosan palackba kerül. Az illat élénk és kifejezetten bájos, csupa gyümölcs, finom cukorkás direktséggel. Kóstolva is nagyon zamatos a bor, teli lédús gyümölccsel, citrusokkal, körtével, zöldalmával. Elegáns, csiszolt a szerkezet, a pörgős sav és a maradékcukor játékossá teszi. Ígéretes anyag, nagyon tetszett.

Paulay Borház Meleg-oldal Hárslevelű 2019
Buja illatába szinte már késői szüretes jegyek is vegyülnek: narancs, méz, sőt, pici málna. Kóstolva kerek savak, húsos, lédús, jól kitöltött korty fogad. Picikét édeskés (félszáraz), ez  a gazdag gyümölcsösséggel együtt nagyon jól is áll neki. Sárga húsú gyümölcsök, ananász, narancs, pici méz adja a díszítést. 6p+

Paulay Borház Meleg-oldal Hárslevelű 2017
Az érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok mellett itt már érezhető egy kis érettség is, valamint pici füst. A korty tömör magra épül, elég telt, ugyanakkor csontos, szikár savakra épül, így szigorúbb, masszívabb összbenyomást kelt, mint a 2017-es. A citrusos, fehér húsú gyümölcsös jegyeket finom sósság kíséri. 6p

Paulay Borház Meleg-oldal Hárslevelű 2016
Szép palackbuké, kezdődő érési jegyek, némi petrol és méz, enyhe gyurmás-sós jegyek díszítik az illatoz. Feszes, szikár jelenség, a sav kifejezetten magas, bár éleit már lecsiszolta az idő. Kicsit neutrálisabb, hűvösebb karakterű a 2017-es után. Citrusok, sós, gyurmás jegyek, kezdődő érési aromák jelennek meg ízben. 6p-

Paulay Borház Sárgamuskotály 2020
A Meleg-oldal és a Baksa termése. Friss muskotályos illat, szőlővel, szőlővirággal, fehér húsú gyümölcsökkel. A korty könnyed, kellően intenzív, de nem pacsuli, az illatban megismert jegyek mellett citrusok és enyhe sósság is érezhető. 5p

Paulay Borház Bitangjó Furmint 2018
Körte, méz, virágok, egy kevés gyógynövény és édesfűszer jellemzi az aromatikát, ízben még több édesre érett gyümölccsel. Tartalmas, telt anyag, széles savak vezetik, elég hosszan is tart. A korty végén kicsit  befűt az alkohol és némi kesernye is bevillan. 6p+

tokaj202205_6.jpgPaulay Borház Száraz Szamorodni 2019
Élesztőhártya alatt érlelődött a bor. A zöld diós aromák mellett friss citrusok is megjelennek illatban és ízben is. A test legfeljebb közepes, az élénk savak feszesre húzzák és fókuszban tartják a kortyot. 6p

Paulay Borház Száraz Szamorodni 2014
Jellegében hasonló az előző borhoz és nem tűnik 5 évvel idősebbnek, bár picivel érleltebb hangulatú. Némi érett gyümölcs, dió és sósság is érezhető az aromatikában, szerkezetét tekintve pedig valamivel szélesebb, teltebb. 6p

Paulay Borház Joszif Narancsbor 2018
10 napig erjedt héjon a bor, majd bő 6 hónapot töltött használt hordóban. Barackhéjas, töppedt gyümölcsös, enyhén törkölyös jegyek tarkítják az illatát. Ízében narancs, barack, héjas jegyek uralkodnak, némi kesernyével. A szerkezet markáns, kicsit rusztikus, a savak mellett a cseresség is meghatározó. 5p+

Paulay Borház Arborétum Cuvée 2019
Tokaji fajták és régi magyar fajták házasítása egy vegyes ültetvényről 86 g/l maradékcukorral. Édes gyümölcsös, egyedi zöldfűszeres illat fogad a pohárban, enyhe krumplicukros mellékzöngével. Szájban egy viszonylag könnyed, de kellően tartalmas bort kapunk, finom édességgel, kerek savakkal, édes gyümölcsök, sárga húsú őszibarack és egy kevés méz ízével, érintésnyi vaníliával. 6p-

Paulay Borház Édes Verebes Cuvée 2018
Sárgamuskotály, kabar és kövérszőlő házasítása 106 g/l maradékcukorral. Minden fajta hozzátesz egy kicsit az illathoz: a muskotály édes virágos jegyeket, a kövérszőlő egy kis selyemcukrot és szalonnát, a kabar finom fűszerességet hoz. A korty vastag, kövér, kicsit édesség-hangsúlyos. Édes gyümölcsök, méz, töppedt szőlő és egy kevés keleti fűszer adják az aromákat. 6p

Paulay Borház Édes Szamorodni 2013
Furmint, kabar és kövérszőlő, 96 g/l maradékcukorral. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, édes citrusok és érintésnyi dió jelentkezik be illatban. Jó koncentrációt és egyensúlyt mutat, a cukortartalom nem túl magas, miközben remek savak vezetik a bort. Sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, mangó, és egy kevés édesfűszer alakítja az ízvilágot. 7p

Paulay Borház Fordítás 2017
A maradékcukortartalom nagyjából annyi, mint az előző borban. Méz, aszalt gyümölcsök, barackfélék, leheletnyi dió és aszalt szilva jellemzik az aromatikát, ízben már szilvalekvár is feltűnik. A szamorodni után a 4 év korkülönbség ellenére sem tűnik frissebbnek, szép, érett formát mutat. Testesebb, vastagabb, kicsit lágyabb savak dolgoznak alá, mint a szamorodni esetében.7p-

Paulay Borház 6 Puttonyos Aszú 2013
157 g/l maradékcukor. Pici füst és édesfűszerek vonják magukra először a figyelmet, majd érkeznek a sárga húsú gyümölcsös, barackos aromák illatban. Kóstolva koncentrált és élénk, talán hangyányival markánsabb a hordó az ideálisnál, egyébként szép az egyensúly. Sárga húsú gyümölcsök, kajszibarack, mangó, édesfűszerek, pici füst és füstölt sonka jelenik meg ízben. 7p+


Prácser Miklósnak, Jójárt Gergőnek és Hudák Péternek köszönöm szépen a kóstolót!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9417844963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2022.06.07. 16:32:14

Érdekes, hogy a májusi Furmint Februáron én is hordós jegyeket vélelmeztem a Holdvölgy Meditation 2019-ben, de a standon határozottan állították, hogy nem látott hordót.
Az általam kóstoltak közül az volt a legjobb száraz fehér azon a rendezvényen.
süti beállítások módosítása