A Borrajongó

Montium vs. Tokaj

2022. május 02. 06:00 - furmintfan

Izgalmasnak ígérkező kóstolóra hívott meg áprilisban Kézdy Dániel, a Furmint Február és még sok más boros kezdeményezés szellemi atyja, valamint Csorba Péter és Ringer Ferenc, a Tokaj Montiumtól. A Tokaji borvidék egyik legkevésbé ismert részén, a Szerencs mellett található Legyesbényén tevékenykedő Tokaj Montium hamarosan 10 éves lesz, ennek fényében a két tulajdonos-borász szerette volna egy vakkóstolón megmérni, mit tudnak boraik a borvidék elismert termelőinek tételeivel összemérve. A szervezők összetrombitáltak egy borkereskedőkből, éttermesekből, borfirkászokból álló csapatot és egy kellemes csütörtöki délután összeültünk Kézdy Daninál, hogy megnézzük hogy muzsikálnak a Montium borok egy válogatott tokaji mezőnyben.

montiumvstokaj1.jpg

(Kilátás a Barna-dűlőről; fotó: Csorba Péter)

A Montiumról itt és itt írtam bővebben, a filozófia lényegében azóta is ugyanaz a pincénél,A a két tulajdonos ugyanúgy jó kedélyű, pozitív szemléletű. Természetesen apró változások is vannak különböző területeken: termőre fordultak újabb telepítések, vásároltak új traktort, letisztultabbá vált a dizájn.
A száraz és a késői szüretelésű boraik tartályban erjednek és érlelődnek, hordót egyelőre csak a tokaji borkülönlegességek és száraz mikrotételek látnak. Így aztán gyümölcsös, elegáns, fiatal korukban is remekül fogyasztható borokat zárnak palackba a birtokon. (Hozzáteszem, szerintem ez egy ilyen rapid kóstolón inkább előny, mint hátrány a lassabban nyíló, hordóval megtámogatott borokkal szemben).

Öt kategóriába osztották a borokat: birtokbor (házasítások), birtok furmint, dűlős hárslevelű, dűlős furmint, édes szamorodni. Érdekes kóstoló volt, értek minket meglepetések, a Montium borai pedig szépen szerepeltek, úgyhogy a szervezők elégedettek lehettek az eredménnyel.
Csoportonként 4-6 bort kóstoltunk, összesen 26 tételt, így viszonylag rövid idő állt rendelkezésre. Itt-ott volt 1-2 tétel, ami kicsit feszegette, tágította az adott kategória kereteit, de minőség szempontjából az is indokolható volt. Természetesen vakon kaptuk a borokat, az egyes sorokon végigérve lepleztük le a palackokat. A saját pontszámaim után megadtam azt is, hogy a 12 fő szavazatai alapján összesítésben hogy végeztek az egyes borok.


montiumvstokaj2.jpgBirtokbor
Nagy pontkülönbséggel húzta be az első helyet a győztes, majd a második helyezettet csak pár ponttal követve jött egy holtverseny a 3-4. helyen. Az 5. helyezett jobban lemaradt a mezőnytől, az utolsó hely sorsa is egyértelmű volt, bár ott a palackhiba esélye is felmerült. Plusz csavarként Kézdy Dani két kakukktojást is elrejtett ebben a sorban.

Gizella Furmint-Hárslevelű 2020
Vonzó, tiszta és friss illat: zöldalma, körte, némi citrus. Könnyű, elég élénk, a kellemesnél kicsit keményebb savak vezetik, pici maradékcukor is érezhető. Ízben is a friss gyümölcsök viszik a prímet, citrusok, zöldalma, körte formájában, a végén cseppnyi mézzel. Nem túl bonyolult, de jó inni. 5p (összesített 2.)

Balassa Furmint 2020
Izgalmasabb, mélyebb az illata: érett fehér húsú gyümölcsök, lédús vilmoskörte, egyedi fűszerességgel megbolondítva. Kóstolva is tömörebb, teltebb, mint az első bor, a háttérben itt halványan a hordó is felsejlik, de a gyümölcsöké a főszerep. A szikár savgerincet jól definiált körtés, citrusos ízvilág öltözteti, diszkrét fűszerességgel. 6p (összesített 3-4.)

Centurio Birtokbor 2020
Az illat kartonpapíros, pörkölt magvas fedettséget mutat, némi fehér húsú gyümölcs óvakodik elő idővel. Élénk, kissé kemény savak párosulnak a könnyed testtel, az ízvilág is kicsit zavaros, bár tisztább, mint az illat, citrusok és fehér húsú gyümölcsök tűnnek fel. Kóstoltam már ezt a bort idén, az illattal akkor is sokat kellett dolgozni, de idővel szépen kirúgta magát a bor. Most erre nem volt elég ideje. 3p (összesített 6.)

Bakonyi Csavargó 2020
Kicsit moderáltabb az illat, leginkább fehér húsú gyümölcsökkel operál. Az eddigiek után lágyabb savakkal és lazább szövésű korttyal találkozunk, puha tapintású, barátságos, de kicsit talán lehetne lendületesebb. Zöldalma, körte, citrusok, enyhe fűszeresség jellemzi az ízképet, a korty végén némi kesernyével. 5p+ (összesített 5.)

Montium Birtokbor 2020
Érettebb gyümölcsöket idéz az illat az előző tételekhez képest: sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, kis trópusi hangulat, narancs és narancsos gumicukor (Haribo). A kerek kortyot finom sav és kevés maradékcukor határolja. Gazdag, zamatos, kiegyensúlyozott intenzitást mutat szájban, ízében is tobzódnak a sárga húsú gyümölcsök. 6p (összesített 1.)

Bodrog Borműhely Tokaj Dry 2020
Fehér húsú gyümölcsök és közülük leginkább talán körte alakítja az illatot, ízben több sárga húsú gyümölcsöt és barackfélét lehet érezni. Kicsit szellős a szerkezet, picit lágy és rövid a korty, de a bor alapvetően egyensúlyban van és jól iható. 5p (összesített 3-4.)


montiumvstokaj3.jpgBirtok furmint
Nagyjából azonos pontkülönbség választotta el egymástól az első három helyezettet, majd nagyobb lemaradással következett a sereghajtó.

Préselő Pincészet Apukám Bora Furmint 2018
Intenzív, gazdag illat, édes citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, pici virággal és a háttérben hordós jegyekkel. A korty telt, széles savak dolgoznak alá, kicsit itt is érezni a fát, a maradékcukor viszont szépen kiemeli a gyümölcsöket, amelyek leginkább érett alma és őszibarack képében mutatkoznak meg. 6p- (összesített 3.)

Kikelet Birtok Furmint 2019
Az első bor után mértéktartóbb, de elegáns az illat, jól definiált virágos, körtés jegyekkel és egy kevés édesfűszerrel. Ízben intenzívebb, gazdagabb, édes citrusok, mandarin, alma, fehér húsú gyümölcsök, a lecsengésnél pici vanília érezhető, mindezt enyhe sós aláfestés kíséri. A korty zamatos, jól kitöltött és intenzív, csiszolt savakra épül, sima textúrát mutat. 6p (összesített 2.)

Montium Birtok Furmint 2019
Sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack és sárgabarack járnak körtáncot a buja illatban, és ízben is ez a domináns vonal, de a korty végén némi kesernye vet árnyékot a gyümölcsözönre. Szerkezetben minden a helyén van, az enyhén kesernyés finisig picikét édeskés, de jól megtartja a sav. 6p- (összesített 1.)

Szepsy Furmint 2018
Fülledten nyit, és bár elég rétegzett - virágok, fűszerek, pici vanília, méz, némi fehér húsú gyümölcsök -, végig jelen van benne egy termálvizes motívum. Ízben a már említett díszítőjegyek némi pörkölési aromával, füsttel egészülnek ki. A bor elég telt, stabil a szerkezet,  a hordó kicsit határozottabb, az alkohol picit magasabb az előző borok után. 5p+ (összesített 4.)


montiumvstokaj4.jpgDűlős hárslevelű
Az első helyet simán húzta be a győztes, kis szünet után a második és harmadik helyezettet mindössze 1 pont választotta el egymástól, majd kicsit leszakadva a negyedik helyezett.

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2019
Szép, körtés, őszibarackos illat után ízben édes citrusokkal, finom sóssággal, leheletnyi mézzel egészül ki az összkép. Jól strukturált, szép egyensúlyt produkál a bor, elég tartalmas és élénk is. 6p+ (összesített 3.)

Montium Birtok Hárslevelű (Kozér-dűlő) 2019
Az illat kicsit zárkózott, ízben kifejezetten intenzív a bor, leginkább édes citrusokat és fehér húsú gyümölcsöket, körtét idéz, de számomra volt valami halvány és nehezen meghatározható fura mellékíze, ami a lecsengésben is visszatért. A korty kerek, laza szövésű, határozottan érezhető a maradékcukor, így már szinte félszáraz, de legalább off-dry érzetű a bor. 5p+ (összesített 4.)

Préselő Pincészet Serédi Hárslevelű 2018
Kézkrém, gyógynövények, zöldfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök és egy kicsi banán elegyedik illatban. Az érett gyümölcsökkel ízben itt is párosul némi édesség, ugyanakkor egy kicsit nyers, rusztikus a korty, kicsit szárít a vége és egy kis kesernyésséget is érezni. 5p (összesített 2.)

Kikelet Birtok Hárslevelű 2019
Aránylag visszafogott illatában édes fehér húsú gyümölcsök és diszkrét édes fűszeresség. A korty telt, leheletnyit krémes, ezzel együtt jó egyensúlyt mutat, egyedül a végén melegít egy picikét az alkohol. A citrusos, fehér húsú gyümölcsös vezérszólamot pici fűszer és enyhe sósság kíséri ízben. 6p (összesített 1.)


montiumvstokaj5.jpgDűlős furmint
Az első három helyezett között 1-2 pont döntött, a negyedik is csak három ponttal maradt le, utánuk már nagyobb pontkülönbségek voltak.

Oremus Mandolás Furmint 2019
Enyhe fülledtséggel nyit az illat, majd citrusok, fehér húsú gyümölcsök, finom fűszeresség elegyedik benne. A korty enyhén cseres, szikár savak vezetik, mindenképpen össze kell még simulnia a szerkezetnek. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, diszkrét hordós jegyek, a finisben cseppnyi méz jellemzi az ízvilágot. 6p- (összesített 5.)

Bott Pince Csontos Furmint 2019
Kicsit érleltebb, fejlettebb képet mutat, vilmoskörte, alma, sárga húsú őszibarack viszi a prímet, ízben még édes citrusok csatlakoznak, a korty végén enyhe kesernye. A korty kerek, jól kitöltött, a textúrába szépen integrálódik a sav és a hordó is. Érezhetően jó az alapanyag és szép a szerkezet is. Az egyetlen negatívum az a technokolos jegy, ami az illatra és és az ízre is rányomta a bélyegét és sajnos így ront az élvezeti értéken. 5p (összesített 6.)

Montium Barna-dűlő Furmint 2019
Aránylag visszafogottabb illat körtével, fehér húsú gyümölcsökkel. Szájban gazdagabb, élénkebb, őszibarack, alma, édes citrusok, majd idővel sárga húsú gyümölcsök is feltűnnek, de mintha még egy kis málnát is lehetne érezni. Viszonylag karcsú, de tökéletesen arányos, szép egyensúlyt mutató, finom bor. 6p+ (összesített 1.)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2019
Az illat ebben a borban sem túl intenzív, mégis kellemes és vonzó: virágok, édes citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök. Az előző tételnél moderáltabb intenzitású, de masszívabb felépítésű, teltebb. A fehér húsú gyümölcsök által uralt ízvilágot édesfűszerek keretezik, a korty vége picit kesernyés. 6p (összesített 2.)

Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2019
A jellegzetes fehér húsú gyümölcsös, körtés, almás jegyek mellett itt egy enyhe krémes motívum üti fel a fejét, ízben még némi citrust kapunk. A szerkezet arányos, kicsit talán lehetne lendületesebb a bor, és az aromatika is tompább, mint a sor előző tagjai esetében. 5p+ (összesített 3.)

Balassa Szent Tamás Furmint 2019
Gazdag, mély, rétegzett illat, érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, pici vanília, édesfűszerek, halvány késői szüretes beütés. Kóstolva testes, koncentrált, tömör magra épül a gazdag korty. Ízében sok érett sárga húsú gyümölcs, hordófűszerek, enyhe sósság, pici kesernye. A sor legkomolyabb szerkezetű és legkomplexebb bora, de kicsit még érdemes érlelni a palackban. 6p+ (összesített 4.)


montiumvstokaj6.jpgÉdes szamorodni
Itt utcahosszal nyert az első, a második-harmadik hely szoros lett, utána ismét nagyobb különbség után jött egy holtverseny, majd jócskán lemaradva az utolsó helyezett, ott viszont a dugóhiba is gyanús volt, bár nem vált fogyaszthatatlanná a bor.

Balassa Szamorodni 2019
Nagyon komplex, hedonista illat, rengetegféle sárga és fehér húsú gyümölcs, édes citrus jár körtáncot, mellettük-mögöttük még édesfűszerek, vaníliás, zöld teás jegyek is feltűnnek. A textúra krémes, a cukor elég magas, kicsit az édesség felé billen az egyensúly, de a savak is szépen dolgoznak, van lendülete a bornak. Ízben az illat gazdagságát és komplexitását idézi vissza. 7p+ (összesített 1.)

Disznókő 1413 Szamorodni 2018
Az illat nem tökéletes, erős a TCA-gyanú, de lehet érezni gyümölcsöket is, bár kicsit előrehaladott formában. Ízben jobb, de nem tökéletesen tiszta, birsalma, alma, körte, egy kevés édesfűszer került be a jegyzetbe. A korty kerek, kissé lágy, finoman krémes. (összesített 6.)

Gizella Szamorodni 2019
Őszibarack, mangó, trópusi gyümölcsök, körte, maracuja jelenik meg a közepes intenzitású illatban, talán a hordó az ideálisnál még markánsabban van jelen. Ízben ugyanezek az aromák erősebben térnek vissza, egy pici vaníliakrém társaságában. Elegáns, arányos bor, nagyjából közepes testtel, enyhe krémességgel. A korty végén volt egy kis selyemcukros jegy, amit én személy szerint kevésbé szeretek, de zavart nem okoz. 7p (összesített 2.)

Kikelet Szamorodni 2019
Kicsit tompa az illat, érdekes kézkrémes, gyógynövényes, virágos jegyek után jönnek a sárga húsú gyümölcsös, baracklekváros aromák is, leheletnyi sóval (valaki baracklekváros grízes tésztát emlegetett). Karcsú testű bor, az előzőeknél vélhetően alacsonyabb maradékcukorral, ezzel együtt jó sav-cukor balansszal, kellemes textúrával és gyümölcsösséggel. 7p- (összesített 4-5.)

Montium Szamorodni 2019
Koncentráltan gyümölcsös illat, rostos gyümölcsleveket idéz (körte és őszibarack), majd egy kevés trópusi gyümölcs és birsalma is feltűnik. Közepes testű, finoman krémes anyag, jól kezdenek a savak, de kortyközépen kicsit leül a lendület. Körte, birsalma, némi trópusi  gyümölcs, pici narancshéj színezi, selyemcukros lecsengéssel. 7p- (összesített 3.)

Bott Pince Szamorodni 2019
Eléggé zártan nyit, majd ahogy nyílik az illata citrusok, körte, ananász, trópusi gyümölcsök zárkóznak fel. A korty gömbölyű, kicsit édességhangsúlyos, az illat gyümölcseit idézi fel, a végén pici kesernyével. 6p+ (összesített 4-5.)


Kézdy Dánielnek, Csorba Péternek és Ringer Ferencnek köszönöm szépen a meghívást és a kóstolót!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1917814715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása