A Borrajongó

Balanszban - Planina Csencsevár Olaszrizling 2020

2022. április 27. 06:00 - furmintfan

Számomra a magyar olaszrizling akkor adja a legtöbbet, ha a termőhely lenyomata is markánsan megjelenik a borban, így általában a hazai kedvenceim a Balatonfüred-csopaki borvidékről, vagy valamelyik tanúhegy (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Somló, stb.) környékéről származnak. Legyen szó akár a Csopaki Kódex tagjainak letisztult stílusáról, Figuláék szemérmetlenül gazdag borairól, a somlói olaszrizlingek markáns sósságáról vagy a Badacsonyi borvidéken készített tételekről, én ezekben találom meg leginkább azt a pluszt, ami ezt a fajtát a korrekt ivóbor kategória fölé tudja emelni. Könnyen lehet, hogy nem kísérletezek eleget más borvidékek olaszrizlingjeivel és ez korlátozza be földrajzilag a számomra élményt adó tételeket, de itt a kivétel, ami erősíti a szabályt. Legutóbb ugyanis egy mohácsi olaszrizling okozott igen kellemes meglepetést, és megkockáztatom, kevés ilyen elegáns és szép egyensúlyú olaszrizlinget kóstoltam.

planinaborhazcsencsevarolaszrizling2020.jpg

Planina Borház Csencsevár Olaszrizling 2020
A Csencsevár Mohács egyik legmagasabban fekvő és legjobb kitettségű dűlőjéről származik, a bor pedig szerb, osztrák és horvát klónok terméséből készült.
Letisztult, kifinomult illat fogad: fehér virágok, zöldalma, körte, érintésnyi ananász. Karcsú, de kisportolt testű, kiegyensúlyozott bor, kóstolva lédús és zamatos, az aromák tiszták és jól definiáltak. A szerkezet tökéletes egyensúlyt mutat, a savak csiszoltak, fókuszáltak, a korty puha tapintású, rendezett, finom szövésű és lendületes egyszerre. Zöldalma, körte, pici ananász és őszibarack, valamint citrusosság jellemzi az ízvilágot, ezt finom fanyarság kíséri végig, a korty végén pici mandulával. Mintha tényleg egy olaszrizling esszenciáját kóstolnánk, sem hordó, sem túlérettség, sem botrytis hatása, sem más nem torzítja a képet. Koncentrációban és komplexitásban is lenne feljebb, de nem volt hiányérzetem, ez a bor inkább az eleganciájával, tisztaságával és egyensúlyával hódít és úgy jó, ahogy van. Örömbor. 6p (3090 Ft - Pannon Borbolt)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6517812063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

planina 2022.04.27. 10:04:01

A Csencsevár csak a mohácsi "hegy" legmagasabb fekvése, a pécsi borvidéken azért vannak magasabban fekvő dűlők.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2022.04.27. 11:32:00

@planina: Köszönöm, akkor ezt félreértettem, javítottam. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2022.04.27. 23:23:13

Ígéretes darab, már több kartonnal elfogyasztottunk belőle.
Ha Planina úr kitanulja a klónok viselkedését (ez a 2. évjárat mindössze), még jobb lesz.
Nekem általában grapefruit jut eszembe az ízvilágról - más, mint a mandulás hazai darabok.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2022.04.28. 06:58:27

@Hepci: Érdemes lesz követni ezt a bort.
Grapefruit: igen, lehet, citrusba+fanyarságba belefér. Nem volt mellette olaszrizling kontextus most, talán kellett volna :)
süti beállítások módosítása