Számomra a magyar olaszrizling akkor adja a legtöbbet, ha a termőhely lenyomata is markánsan megjelenik a borban, így általában a hazai kedvenceim a Balatonfüred-csopaki borvidékről, vagy valamelyik tanúhegy (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Somló, stb.) környékéről származnak. Legyen szó akár a Csopaki Kódex tagjainak letisztult stílusáról, Figuláék szemérmetlenül gazdag borairól, a somlói olaszrizlingek markáns sósságáról vagy a Badacsonyi borvidéken készített tételekről, én ezekben találom meg leginkább azt a pluszt, ami ezt a fajtát a korrekt ivóbor kategória fölé tudja emelni. Könnyen lehet, hogy nem kísérletezek eleget más borvidékek olaszrizlingjeivel és ez korlátozza be földrajzilag a számomra élményt adó tételeket, de itt a kivétel, ami erősíti a szabályt. Legutóbb ugyanis egy mohácsi olaszrizling okozott igen kellemes meglepetést, és megkockáztatom, kevés ilyen elegáns és szép egyensúlyú olaszrizlinget kóstoltam.
Planina Borház Csencsevár Olaszrizling 2020
A Csencsevár Mohács egyik legmagasabban fekvő és legjobb kitettségű dűlőjéről származik, a bor pedig szerb, osztrák és horvát klónok terméséből készült.
Letisztult, kifinomult illat fogad: fehér virágok, zöldalma, körte, érintésnyi ananász. Karcsú, de kisportolt testű, kiegyensúlyozott bor, kóstolva lédús és zamatos, az aromák tiszták és jól definiáltak. A szerkezet tökéletes egyensúlyt mutat, a savak csiszoltak, fókuszáltak, a korty puha tapintású, rendezett, finom szövésű és lendületes egyszerre. Zöldalma, körte, pici ananász és őszibarack, valamint citrusosság jellemzi az ízvilágot, ezt finom fanyarság kíséri végig, a korty végén pici mandulával. Mintha tényleg egy olaszrizling esszenciáját kóstolnánk, sem hordó, sem túlérettség, sem botrytis hatása, sem más nem torzítja a képet. Koncentrációban és komplexitásban is lenne feljebb, de nem volt hiányérzetem, ez a bor inkább az eleganciájával, tisztaságával és egyensúlyával hódít és úgy jó, ahogy van. Örömbor. 6p (3090 Ft - Pannon Borbolt)