A Borrajongó

Magyar chardonnay négyesfogat 2018-ból

2022. április 25. 06:00 - furmintfan

Újabb magyar chardonnay-s poszt érkezik, de ebben a válogatásban több szándékosság volt, mint a 2019-es balatoni ötösfogat szinte véletlenszerű felhalmozódásában. Ezúttal a 2018-as évjáratot vettem górcső alá, négy borvidék négy bora tükrében.
Bár chardonnay-t szinte minden borvidékünkön találni, Etyek-Budát kivéve sehol sem mondanám vezető fajtának, de az itt szereplő 4 borvidék kiválasztása még így is adhat okot meglepetésre. Badacsony elsősorban az olaszrizling-szürkebarát-kéknyelű hármasról szól, chardonnay-val elég kevesen foglalkoznak, többnyire valamiféle külföldi háttérrel is rendelkező borászatok, mint amilyen a Domaine Edegger is.
A Balatonfüred-csopaki borvidéken már gyakrabban találkozunk a fajta képviselőivel, Figuláéknál házasításban és önállóan egyaránt. Itt most természetesen az egyik fajtaboruk szerepel, méghozzá a Selectio.
Tokajban a hat engedélyezett tokaji fajta mellett kísérleteznek néhányan nemzetközi fajtákkal is, Sauskáék viszonylag régóta foglalkoznak chardonnay-val, ráadásul a válogatás chardonnay-juk - a Birs - tulajdonképpen egyben dűlős tétel is.
Végül az inkább házasításokat előtérbe helyező Egerből is hoztam egy dűlőszelekciót. Ezen a borvidéken a bő fajtaválasztéknak köszönhetően a chardonnay sem elhanyagolható szereplő, többen önállóan is palackoznak borokat, ahogy a Stumpf Pincészet is.

magyarchardonnay2018_1.jpg

A múltkori balatoni sorhoz képest magasabbra pozicionált, drágább tételekről van szó, többet is vártam a boroktól. Talán a meleg évjárat hatása is közrejátszott abban, hogy mégsem voltam igazán elégedett. Lássuk részletesen a sort!


magyarchardonnay2018_2.jpgDomaine Edegger Jakob 2018
Az illat visszafogott, de tiszta, finoman elegyednek benne a hordós és krémes jegyek,  az édesre érett fehér húsú gyümölcsök inkább csak a háttérben sejlenek fel. A korty kerek, puha tapintású, finom szövésű savak, szépen adagolt, remek minőségű hordó keretezi a bort. A szerkezet szép, egységes képet mutat, talán egy kis lendületet, fókuszáltságot hiányoltam, a korty közepén picikét leül a bor. Ízintenzitása az illathoz képest nagyobb, érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, vajkaramella, némi kesudió és mogyoró, leheletnyi vanília, finom fűszeresség színezi. Összességében véve szerettem, látszik, hogy Burgundia lebegett a készítők szeme előtt, szívesen megnézném egy hűvösebb évjáratból is. 6p

magyarchardonnay2018_3.jpgFigula Chardonnay Selectio 2018
Az illatot eleinte nyomozni kell, majd némi édes fehér húsú és trópusi gyümölcs, vajkrém és hordófűszer óvakodik elő a pohárból, nagyon halványan. Kóstolva több intenzitást mutat és hasonló spektrumon mozognak az ízek: édes fehér húsú gyümölcsök, alma, némi banán, vajas-krémes jegyek, pici édesfűszer és pörkölési aroma. A test közepesnél teltebb, lágy savakkal, kissé emelkedett alkohollal és krémes textúrával párosul. Több lendületet, ízt és intenzitást el tudtam volna viselni. Talán a dugó sem volt tökéletes, TCA-t nyomokban sem éreztem, de gyanúsan tompább volt a bor a vártnál. 5p

magyarchardonnay2018_4.jpgSauska Birs Chardonnay 2018
Illatban a hordó édes fűszeressége vezet, vanília, gyömbéres és vajas keksz, némi jázmin színezi, fehér húsú gyümölcsöket csak nyomokban érezni. Kerek, elég telt, finoman krémes textúrát villant, a hordó határozott - a négyesfogatból ezen a boron érezni leginkább -, de jó minőségű, az alkohol hoz egy kis melegséget a korty végére. Édesfűszerek, vanília, vajas keksz, gyömbér, zöld tea, alma, ananász, leheletnyi só és cseppnyi méz adják az aromákat. Első nap még fel lehetett fedezni egy pici kesernyét a finisben, másnapra ez eltűnt és akkor a hordót is integráltabbnak éreztem. Kóstoltam tavaly év végén is, akkor jobban tetszett, hangsúlyosabb volt benne a gyümölcsösség. 6p

magyarchardonnay2018_5.jpgStumpf Pincészet Nagy-Eged Chardonnay Grand Superior 2018
Fejlett illatában őszies hangulat uralkodik: érett és reszelt alma, birsalma, dió, pici méz. Élénk savak hozzák lendületbe a szerkezetet, krémességet nem érezni (vagy nem bontották le az almasavat, vagy csak részben), leheletnyi édességet viszont igen, a korty végét az alkohol is melegíti. Ízvilágában is az érett és reszelt alma, méz, dió, birsalma uralkodik, első nap némi gyógynövény, második nap érdekes módon még egy kevés málna és bogyós gyümölcs is bevillan. Van benne izgalom, de az aromatika már előrehaladott a bor korához képest. A fiatalos szerkezet és az érett ízjegyek kettőse érdekes feszültséget hoz a borba, de egy bő három éves, komoly bortól több frissességet várnék. 5p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2517812083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása