A Borrajongó

Hedonista emlékmű - Dr. Bürklin-Wolf Hommage á Luise Riesling 2020

2022. április 22. 06:00 - furmintfan

A maradékcukor áldásos hatását nagyon szeretem, ha savban gazdag fajtákból készült fehérborokról - mondjuk rajnai rizlingről vagy furmintról - van szó, száraz-félszáraz kategóriában és édes borokban egyaránt, de valahogy a félédes borokkal mintha nem tudnék mit kezdeni. Száraznak nem elég szárazak, édesnek nem elég édesek, ázsiai ételek kísérőjeként kétségtelenül jól működnek, de ez önmagában kevés indok ahhoz, hogy egy bort szívből szeretni tudjak. Most a kezembe került egy német riesling debütáló évjárata, amiben maradéktalanul megtaláltam a számításomat.

drburklinwolfhommagealuiseriesling2020.jpg

A bor a Dr. Bürklin-Wolf 2020-as rajnai rizlingje, Hommage á Luise névre hallgat, és ez az első évjárata. Németország egyik legnagyobb családi borászatáról van szó: 86 hektáron művelik biodinamikusan a szőlőt. Dr. Albert Bürklin legidősebb lánya, Bettina Bürklin-von Guradze 1990-ben örökölte meg a birtokot édesapjától és ő volt az aki 2005-re a művelésmódot is átállította. A konkrét bor Luise Wolf nevének állít emléket, aki az alapító Alfred Bürklin feleségeként a borászat egyik névadója és életének aktív alakítója volt, az ő révén került a család tulajdonába több fontos termőhely.

Dr. Bürklin-Wolf Hommage á Luise Riesling 2020
A szőlő szinte teljes egészében Wachenheim faluból származik, a magasabb fekvésű, hűvösebb, az erdőhöz közelebbi dűlőkről. Kabinett stílus, azaz magasabb maradékcukor-tartalommal, alacsonyabb alkohollal készült a bor: 28 g/l a maradékcukor, 7,8 g/l a sav és 9,5% az alkohol.
Az illat tiszta, eleinte kicsit zárkózott, de lassan nyílik. Hűvös hangulatú, fehér húsú őszibarackot, almát, édes citrusokat idéz. Karcsú, filigrán jelenség, csilingelő savai hosszan vibrálnak, a lédús gyümölcsök és az enyhe édesség kedvessé, behízelgővé teszik. Az eleven savak kiválóan ellensúlyozzák a cukortartalmat, így a bor inkább tűnik félszáraznak, mint félédesnek, a lecsengés pedig szinte száraz, tisztán hagyja a szájat. Ízben intenzívebb és nyíltabb, mint illatban, és a maradékcukor is segít kidomborítani a gyümölcsösséget. Édes citrusok, őszibarack, alma, viszik a főszólamot, mellettük ananász, mandarin és narancs jut még epizódszerephez. A bor légiességével együtt is nagyon zamatos és finom, az alkohol sem terheli meg, így aztán csúszik, mint a veszedelem. Luise Wolf  is biztosan szeretné. 6p+ (5950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr717811465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása