A Borrajongó

Rioja atípica - Palacios Remondo La Montesa 2017

2022. április 09. 06:00 - furmintfan

Atipikus bor következik Rioja-ból, egy évek óta jól bevált és itthon is régóta kapható tétel. A Palacios Remondo La Montesa atipikusságát nem az adja, hogy évek óta jól bevált, hanem az, hogy nagy részben garnacha-ból készült, miközben Rioja-ban a tempranillo az úr, az ültetvények közel 90%-án ez utóbbi fajta terem, a garnacha részaránya nagyjából 7-8%.
Ha megnézzük a neves nemzetközi boros orgánumok értékeléseit, azt látjuk, hogy rendszeresen repkednek a 90+ pontok, James Suckling pedig egyszer egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez egy 15 dolláros bor, aminek olyan az íze, mint egy 50 dollárosnak. Ezt a túlzóan leegyszerűsítő megállapítást ebben a formában természetesen minden oldalról lehet támadni, maradjunk annyiban, hogy Suckling arra célzott, hogy a La Montesa árán felül teljesít. Spanyolország ugyan bővelkedik remek 15 eurós palackokban, de az tény, hogy a La Montesa egy jó bor, évek óta stabil minőséget képvisel, az árát megéri és a fajtaválasztásnak köszönhetően a szokványos Rioja-khoz képest van benne egy érdekes csavar. Én is évről évre visszatérek hozzá 1-2 palack erejéig, most a 2017-es évjárat volt a kiszemelt áldozat.

palaciosremondolamontesa2017.jpg

Palacios Remondo La Montesa 2017
A bor tehát nagyobb részt garnacha (kb. 90-95%), a maradékot más helyi fajták teszik ki. A termés Rioja Baja-ból, a Yerga hegy lábáról (a la montesa jelentése nagyjából "hegyi"), 550 méter magasságból érkezik, ahol a szőlő meszes, agyagos, vas-oxidban gazdag talajon terem, száraz, szeles környezetben. 90%-ban francia, 10%-ban amerikai hordókban érlelik egy évig, a hordók nagyjából egyenlő arányban újak, illetve másod-, harmad-, negyedtöltésűek.
A fajtának megfelelően leginkább édesre érett piros gyümölcsöket idéz az illat: meggy, málna, cseresznye, eper, egy kevés édesfűszerrel meghintve. A korty húsos, meleg érzeteket kelt, jól kitöltött, széles sav, bársonyos tannin, enyhén melegítő alkohol fogja közre a közepes testet. Az illat piros gyümölcseit egy kevés szilva és vérnarancs egészíti ki, enyhe édesség, diszkrét édes fűszeres kíséret mellett. Hibája nincs, a világot nem váltja meg, valószínűleg nem is ez a legszebb évjárat, amit kóstoltam, de örömmel fogyasztottam, és ez a lényeg. 6p (a 2018-as évjárat van forgalomban - 6550 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9817795569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása