A Borrajongó

Magyar egyveleg 2022/1

2022. március 28. 06:00 - furmintfan

Jönnek a szokásos egyvelegek, az idén először. A magyar borokkal kezdünk, közöttük több lesz a fehérbor, főleg tokaji és észak-balatoni tételek révén (bár ez szinte mindig így sikerül :)).

egyvelegdugokm31.jpg

Pezsgő
torleybottlefermentedtokajibrut.jpgTörley Bottle Fermented Tokaji Brut
Illatban érett fehér húsú gyümölcsök, alma és pici szőlő jelentkezik. Szájban kicsit vékony és röviden tart, a buborékok közepesen tartósak, ízben is almás, fehér húsú gyümölcsös jegyeket hoz, felismerhető a tokaji karakter. 4p

rokusfalvyrozepezsgobrut2019.jpgRókusfalvy Rozé Pezsgő Brut 2019
85% chardonnay, 15% pinot noir, az alapbor 1 hónapos hordós érlelést kapott, a végén egy kis vörösbort adtak a pezsgőhöz. Friss illatában piros bogyós gyümölcsök - cseresznye, eper, málna - mellett egy kevés mandarin tűnik fel, érleltebb, tósztos, péksütis jegyeknek nincs nyoma. Kóstolva friss, lendületes, a hangsúly szintén a friss piros gyümölcsökön van. a buborékok intenzíven, kitartóan gyöngyöznek, noha méretben talán nem a legapróbbak. Fiatalos, élénk pezsgő, nem az érlelési jegyekről szól. 6p

hungariaextradry.jpgTörley Hungária Extra Dry
Visszafogott illat, intenzívebb ízvilág fogad, almával, fehér húsú gyümölcsökkel. Aránylag nagyobb buborékok, élénk savak felelnek a lendületért, de a dosage finom édességgel kiegyensúlyozza. Nem túl bonyolult, de jól iható pezsgő. 5p


Fehér
bottpincetelekifurmintharslevelu2017.jpgBott Pince Teleki Furmint-Hárslevelű 2017
Az illat már fejlett, érett alma, körte, őszibarack, pici birs és édesfűszer jelentkezik be. A közepesnél éppen karcsúbb testet csiszolt savak, szépen integrált hordó, kevéske maradékcukor fogják közre. Ízben is érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, narancs, érintésnyi édesfűszer érezhető, a korty végén némi kesernyével. 6p

istvandybadacsonyirajnairizling2018.jpgIstvándy Badacsonyi Rajnai Rizling 2018
Eleinte picit tompa, de fokozatosan nyílik az illata. Sárgabarack, pici méz, virágpor, gomba, lámpaolaj, pici kamilla, egyedi fűszeresség színezi. Enyhén késői szüretes beütése van és érezhetően megérintette a botrytis. A tágas, meleg érzetet keltő korty alá széles savak dolgoznak, a végén picit melegít az alkohol és kicsit lelágyul a bor. Érett sárga húsú gyümölcsök és citrusok, alma, sárgabarack, enyhe gombás-mézes-sós jegyek, kezdődő petrolosság, fűszerek enyhe csípős érzet adja díszítést. 6p

etyekikuriamereszsandorprojektfieldblend2019.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Field Blend 2019
45% chardonnay, 45% sauvignon blanc és 10% zenit. Eleinte inkább citrusos, fehér húsú gyümölcsös, virágos az illat, majd megjelennek a fehér őszibarackos, enyhén fűszeres, vajas kekszes jegyek is. Kóstolva kifejezetten élénk savak hozzák lendületbe, ezt minimális krémesség igyekszik ellensúlyozni, a test közepesnél karcsúbb. Citrusok, citromhéj, zöldalma, őszibarack, ananász, pici vajas keksz és édesfűszer adják az aromákat, a korty végén enyhe, frissítő kesernye. 6p

bottpincetelekifurmintharslevelu2018.jpgBott Pince Teleki Furmint-Hárslevelű 2018
Érett, édes, kissé kompótosba hajló sárga húsú gyümölcsök, mangó, sárgadinnye, barackfélék, körte adják az illat magját, édes fűszerességgel kísérve. A korty kerek, jól kitöltött, de a kissé lágy savak aránylag gyorsan kifutnak, így a lecsengés is rövid. Ízben is az érett sárga húsú és trópusi gyümölcsösség dominál, édesfűszerek adják a hátteret. Másnap illatban és ízben is megjelenik egy birsalmás motívum. A korához képest elég fejlettnek tűnik már. 6p-

bottpincetelekifurmintharslevelu2013.jpgBott Pince Teleki Furmint-Hárslevelű 2013
Érett, de még nem öreg illat, érett és kompótosba hajló sárgabarack, körte, kis trópusi gyümölcs, fűszerek, gomba, fokozatosan felerősödő tercier aromák. Széles savak támogatják a jól kitöltött kortyot, a szerkezet szépen kitart, egy kevés maradékcukor is kerekíti a bort. Érett barackfélék, körte, némi trópusi gyümölcs színezi, fűszerekkel, kezdődő tercier jegyekkel, ahogy illatban is. 6p

centuriobirtokbor2020.jpgCenturio Birtokbor 2020
Hárslevelű, szürkebarát, zenit és sárgamuskotály házasítása. Bontás után kicsit fülledt és egy kis tökmagos fedettség is ül rajta, érdemes jó alaposan megpörgetni a pohárban. Ahogy tisztul a kép, zöldalma, őszibarack, virágok és kevés zöldfűszer bontakozik ki. Kóstolva karcsú testű, élénk, kissé nyers savú, hűvös karakterű bort kapunk. Citrusok, zöldalma, éretlen őszibarack, a korty végén egy csepp méz alakítja az ízvilágot. 5p+

villagyetvaiujrizlingolaszrizling2020.jpgVilla Gyetvai Új Rizling 2020
A paloznaki Hajnóczy dűlőről szüretelt olaszrizling egy 225 literes Seguin Moreau hordóba került. Az illat moderált intenzitású, pici mogyoró, alma, őszibarack, sárgabarack, almahéj és érett egres elegye. A karcsú testnek peckes savak és jól integrált hordó adnak kontúrt, az alkohol emelkedett, kicsit fűt a korty végén. Citrusok, zöldalma, egres, őszibarack, grapefruit, mandula, pici édesfűszer, halvány sósság adják az aromákat, lecsengésében enyhe kesernyével. 6p-

patzayrizling2021.jpgPátzay Rizling 2021
Zöldalmás, citrusos, enyhén virágos és zöldfűszeres az illat. Könnyű, laza szerkezetű, de feszes, pörgős savai szépen egyenesben tartják. Citrusok, zöldalma, némi zöldfűszer, citromhéj, enyhe mandulás fanyarság jellemzi az ízvilágot. 5p-

sauskafurmint2020.jpgSauska Furmint 2020
Közepes intenzitású illatában citrusok, körte, zöldalma. Könnyed, lendületes, kellően élénk savak vezetik, aránylag laza szövésű, a lecsengés sem hosszú. Ízben hűen követi az illatot, mind intenzitásban, mind díszítő jegyekben, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma színezik. 5p

domaineeggerquintessence2018.jpgDomaine Edegger Quintessence 2018
Acéltartályban erjesztett, majd 6-8 hónapig barrique hordóban érlelt sauvignon blanc Badacsonyból. Moderált illatában a hordó édesfűszeres, kesudiós, mogyorós jegyei elegyednek érett-aszalt gyümölcsökkel, zöldfűszerekkel, enyhe sós fuvallattal, de egyik sem igazán kerekedik felül a többiek felett. A közepesnél nagyobb testet széles savak és jó minőségű hordó keretezi, enyhe krémesség, finoman melegítő alkohol mellett. Íze sem túl intenzív, némi érett citrus, fehér húsú gyümölcs tűnik fel a finom hordós jegyek, zöldfűszerek és sósság mellett. 6p

szepsyfurmint2017.jpgSzepsy Furmint 2017
A Szent Tamás, Betsek, Hasznos, Bohomáj és Nyulas dűlők termésének házasítása. Első nap nagyon visszafogott, csak némi só és füstösség érezhető. Másnap gazdagodik pár részlettel, hordófűszer, pici kamilla, mézes tea is megjelenik. Határozott felépítésű, izmos testű bor, szikár, de már lecsiszolt savgerinccel, enyhe cserességgel, határozott hordóval. Nem egy ízbomba, a gyümölcsöket legfeljebb némi sóban eltett citrom képviseli, inkább só, pörkölt magvak, némi édesfűszer, vanília adják a puritán díszítést. 6p

leglirajnairizling2020.jpgLégli Szőlőbirtok Rajnai Rizling 2020
Az illat eleinte visszafogott és kissé neutrális, majd friss virágos, citrusos, fehér húsú gyümölcsös jegyeket mutatva, melegedve egy kevés édeskés krémes jegy is feltűnik. A feszes, kemény savak határozzák meg a szerkezetet, a maradékcukor - ha van - csak minimális lehet. Citrusok, zöldalma, éretlen őszibarack jellemzi az ízvilágot, magasabb hőmérsékleten érezni egy enyhe édeskés krémes jegyet is, ahogy illatban. Szikár, száraz érzetű riesling, nem annyira a fajta behízelgő képviselője, inkább szigorúbb, puritánabb arcot mutat. 5p

gizellamedvefurmint2017.jpgGizella Pince Medve Furmint 2017
Aranysárgába hajló szín, érettséget sugalló illat. Barackbefőtt, méz, édesfűszerek, sárga húsú gyümölcsök, méhviaszt - szinte késői szüretes az illat, és itt-ott még málnás, bogyós gyümölcsös jegyek is bevillannak. A korty vaskos, egyszerre feszes és széles savak dolgoznak alá, miközben a maradékcukor szinte félszáraz érzetet kölcsönöz a bornak, ezt némi cseresség is ellensúlyozza. Az édes sárga húsú és trópusi gyümölcsöket kezdődő érési motívumok tarkítják. 6p

thummereregricsillag2020.jpgThummerer Egri Csillag 2020
Chardonnay, királyleányka, zenit és sauvignon blanc házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, szőlő, bodza, virágok, némi muskotályosság elegyedik az illatban. Könnyed, lendületes, jó ivású bor, élénk savakkal, finom fanyarsággal. Ízében is az illat gyümölcsös, bodzás, virágos aromái térnek vissza, egy kevés citromhéjjal. 5p

patricius3357furmint2021.jpgPatricius 3357 Furmint 2021
Az illat kellemes, friss, zöldalma, kemény húsú körte, őszibarack színezi. Szájban is egy fiatalos, üde bort kapunk, ropogós, bár nem túl hosszan tartó savakkal, az illatban megismert friss gyümölcsökkel, könnyed testtel, egyszerű, rövid kortylefutással. 5p-

kristinusbirtokfehercuvee2020.jpgKristinus Birtok Fehér 2020
Szőlős, bodzás, virágos, friss fehér húsú gyümölcsös jegyek, muskotályos karakter - biztosan van benne valamilyen illatos fajta. Könnyed, lendületes, üde, de nem vékony bor, méreteihez képest megvan benne a megfelelő beltartalom. Ízében továbbviszi a friss gyümölcsös, szőlős, bodzás, vonalat, egy kis zöldalmával és citromhéjjal. 5p-

ballagezakolnasauvignonblanc2020.jpgBalla Géza Kolna Sauvignon Blanc 2020
Hűvös, kicsit újvilági illat vágott fűvel, virágokkal, növényi motívumokkal, zöldalmával. Ropogós, de nem éles savak vezetik a könnyű, lendületes kortyot, késhegynyi maradékcukor teszi kedvesebbé a bort. Citrusok, lime, zöldalma, vágott fű, pici zöldpaprika, a lecsengésben zöld növényi jegyek. 5p+

martonbirtokcsaktallyafurmint2019.jpgMárton Birtok Csak Tállya Furmint 2019
A Vároldal-dűlő termése, vegyesen acéltartályban és fahordóban érlelve. Nyitáskor fülledt, egy darabig marad is benne egy kis redukció, közben azonban szép virágos, kézkrémes is megjelennek, majd fűszerek, sós mandula, alma, őszibarack következnek. Arányos felépítésű, karakteres bor, a sav és a hordó is szépen igazodik a közepes testhez, az aromatika izgalmas, a lecsengés hosszú. Körte, alma, őszibarack, pici éretlen banán képviseli a gyümölcsös vonalat, ehhez gyógynövények, zöldfűszerek, pici sós mandula, izgalmas sósság csatlakozik. 6p+


Rosé
heroldrose2021.jpgHerold Pince Rosé 2021
Élénk, aránylag sötét színű rosé. Illatában van némi tutti-frutti, mellette érett szamóca, málna. A korty jól kitöltött, élénk, kissé citrusos savakkal megtámogatott, pici maradékcukorral, viszonylag magas alkohollal. Édes piros gyümölcsök, szamóca, málna, cseresznye, pici citrusosság. Az én ízlésemnek kicsit sok a tutti-frutti, de tény, hogy egy tartalmas roséval van dolgunk. 5p-


Vörös
bakonyisikloscabernetfranc2018.jpgBakonyi Siklós Cabernet Franc 2018
Lila és kék erdei bogyós gyümölcsök, némi kék virág és egy kevés fűszerpaprika elegyedik illatban. A bor aránylag karcsú, nagyjából közép mínuszos testét ehhez arányló tannin, jó sav és kissé emelkedett alkohol fogja közre. Nem különösebben intenzív vagy gazdag, némi savanykás-fanyarkás gyümölcs, pörkölési aromák, némi fűszerpaprika és bors fedezhető fel ízében. Fanyar és kissé szárító, nem éppen bőkezű vagy behízelgő tétel. 5p

meszarospalgrandiozuscuvee2017.jpgMészáros Borház Grandiózus Cuvée 2017
Cabernet franc, merlot és syrah házasítása. Érett piros és erdei gyümölcsök - eper, áfonya, fekete ribizli -, tejcsokoládé, édesfűszerekkel, pici capuccinoval, illatban és ízben egyaránt. A test közepes, jól illeszkedik a sav és a tannin, a textúra bársonyos, az alkohol kicsit emelkedett, a hordó nem túlzó, de elég határozott, kicsit lehetne több a gyümölcs. Profin elkészített, populárisra hangolt bor. 6p-

etyekikuriasopronmerlot2017.jpgEtyeki Kúria Sopron Merlot 2017
Fajtajelleges illat: érett áfonya, meggy, szilva, málna, egy kevés bőr és édesfűszer díszíti. A test közepesnél éppen nagyobb, széles, jó tartású savak, érett tannin, finoman melegítő alkohol keretezik. A textúra sima, a korty puhán ölelő, a korty végén érezhető enyhe melegség, fanyarság és egy kis szárító hatás, bár másnapra még simábbnak tűnik. Ízvilágában az illatra rímel: érett áfonya, szilva, meggy, és étcsokoládé. 6p+

vesztergombicabernetfranc2018.jpgVesztergombi Cabernet Franc 2018
Az illat elég kompakt, eleinte inkább fűszeres, fűszerpaprikás, étcsokis, majd érett meggy, erdei bogyós gyümölcsök, kék és lila virágok érkeznek. A bor közepes testét élénk savak, finomszemcsés, enyhén tapadós tannin és kissé emelkedett alkohol keretezi. Ízvilágában érett meggyes, szilvás, áfonyás jegyek keverednek étcsokival, kakaóporral, valamint egy kevés fűszerpaprikával és borssal. 5p+

2hashiraz2017.jpg2HA Shiraz 2017
Érett sötét bogyós erdei gyümölcsök - áfonya, szeder, fekete ribizli - vezetnek illatában, a háttérben kellemes keleties, borsos fűszeresség, cseppnyi balzsamecet. A test legfeljebb közepes, a bor finom szövésű, jól integrált sav és tannin keretezi. Kóstolva szaftos, zamatos, édesre érett szeder, áfonya, pici egzotikus fűszer, szegfűbors, szecsuáni bors színezi. 6p+

vylyanzweigeltsyrahcuvee2019.jpgVylyan Zweigelt-Syrah Cuvée 2019
Érett meggy, erdei gyümölcsök, málna, szeder, pici bors és édesfűszer színezi az illatot. Aránylag könnyed, savai pont kellő élénkséget adnak, a tannin nem sok, de picikét érdes, van egy kis szenes érzete. Meggy, erdei gyümölcsök, enyhe füstösség, szegfűbors és bors adja az ízképet. 5p-

standreahangacsegribikaver2017.jpgSt. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2017
31% kékfrankos, 27% cabernet franc, 24% merlot, 12% pinot noir, 6% kadarka. Az illat kompakt, eleinte nehezen szálazható, érett gyümölcsök és hűvös, gyógynövényes, mentás, After Eight csokis motívumok díszítik. Tömör, erőteljes anyag, izmos testű, de nem nehézkes, gördülékeny, remek sav és határozott tannin határolja, szép az egyensúly, a 14,5% alkohol elveszik benne. Karakteres, tartalmas, érett erdei gyümölcsök, pici vérnarancs, finom fűszeresség színezi. Nem lehet belekötni, remek. 7p

mayerkopar2016.jpgMayer Kopár 2016
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc házasítása. Fejlett illat, szilva- és meggybefőtt, pici virág, a háttérben balzsamecet, cipőpaszta és egy kevés bőr. Az erős közepes testet élénk sav és kissé érdes tannin keretezi, ami némileg rusztikus hangulatot kölcsönöz a bornak és kicsit ront az élvezeti értéken. Ízében szilva- és szederlekvár, meggybefőtt, kis fűszer, étcsokoládé és balzsamecet. 6p

ikonevangelistacabernetfranc2017.jpgIkon Evangelista Cabernet Franc 2017
Sötét szín, "sötét" illat: aszalt szilva, erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, kis likőrösség, a háttérben étcsoki, pici bors és menta. Testes, elég masszív felépítésű, érett, kissé szárító tanninnal, emelkedett, de nem zavaró alkohollal. Ízében érett sötét bogyós gyümölcsök, cassis de Dijon, étcsoki, gyógynövények, pici kakaó, édesgyökér és kóla. Tüzes, délies bor, de még semmiből nem túl sok. 6p+

pannonhalmifoapatsagheminavoros2020.jpgPannonhalmi Főapátság Hemina Vörös 2020
60% merlot és 40% cabernet franc. Piros bogyós gyümölcsök - vörös áfonya, piros ribizli és meggy - viszik a prímet illatban, szilva, pici édesfűszer, némi füstölt sonka és fűszerpaprika kíséretében. A közepes testet lendületes savak, közepesnél kevesebb tannin és enyhén melegítő alkohol keretezi. Íze az illat tökéletes másolata: piros gyümölcsök, kis édesfűszer, késhegynyi fűszerpaprika, enyhe pörkölési aromák. Eleinte minimális zöldesség is érezhető benne, ami idővel inkább kakukkfüves fűszerességgé szelídül, másnapra eltűnik. Könnyedebb, gyümölcsösebb, mint a korábbi évjáratok. 5p+

sikebalazspincejecabernetfranc2019.jpgSike Balázs Pincéje Badacsonyi Cabernet Franc 2019
Kedves, gyümölcshangsúlyos illatában meggy, vörös áfonya, málna, finom fűszeresség, majd egyre több fekete ribizli elegyedik. Mint a frissen facsart gyümölcslé. Közepesnél kicsit karcsúbb, de ehhez mérten kellően tartalmas bor, az alkohol enyhén melegít, a tannin kevés (nem is hiányzik több), a savak puhán simulnak a kortyba, de elegendő tartást adnak. Kóstolva is csupa lédús gyümölcs tölti be a szájat, a háttérben finom fűszeresség zizeg. Nagyon jó inni. 6p-


Édes
himesudvarkesoiszuretelesusargamuskotaly2018.jpgHímesudvar Édes Sárgamuskotály 2018
Az illat visszafogott, édes gyümölcsöket, szőlőt, szőlővirágot, enyhe korianderes fűszerességet idéz, hoz fajtajelleget, de nem pacsuli, nem tolakodó módon. 77 g/l maradékcukorral sem tűnik túl édesnek, ugyanakkor savai sem különösebben erőteljesek, kis fanyarság is kíséri a kortyot. Ízében őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, édes szőlő, némi keleti fűszer, a lecsengés legfeljebb közepes hosszúságú. Nem túl bonyolult, de jól iható édes bor. 5p

balassaszamorodni2018.jpgBalassa Szamorodni 2018
A kevés botrytis-es szemet adó 2018-as évben 8 dűlő terméséből készült el a Balassa Szamorodni, 187 g/l maradékcukor- és 8,2 g/l savtartalommal, 10% alkohollal. Az illata bontát követően kissé visszafogott, másnapra jobban kinyílik. Trópusi gyümölcsöket, sárgabarackot, vadvirágmézet idéz. A bor közepesen koncentrált, jó egyensúlyt mutat, a meleg év ellenére szép savak ellensúlyozzák a magas cukrot. Szájban intenzívebb, mint illatban, trópusi gyümölcsök, mangó, sárgabarack, őszibarackbefőtt, maracuja, édes narancs, méz, finom édes fűszeresség alakítja az ízvilágot. A legendás 2013-as és 2017-es szamorodnik által képviselt elképesztően magas szintet nem éri el, kevésbé koncentrált vagy gazdag, de ez is egy remek bor. 7p

grofdegenfeldfortissimolateharvest2019.jpgGróf Degenfeld Szőlőbirtok Fortissimo Late Harvest 2019
85% hárslevelű, 15% furmint, 75 g/l maradékcukor, 5,7 g/l sav, 9,7% alkohol. Aránylag visszafogott illatában édes őszibarack, körte, ananász, szőlő és enyhe virágosság érezhető. Kóstolva könnyű, kerek,  puha tapintású, nem túl édes, laza szövésű, aránylag lágy savakra támaszkodik és nem is tart túl hosszan szájban. Körte, őszibarack, ananász, szőlő, licsi, sárgadinnye íze áll össze egy szerethető gyümölcskoktéllá. 5p+

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5517783728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2022.03.28. 11:16:33

Szívós vagy... mi 3 év alatt nem iszunk meg ennyi furmintot... a Patriciust kóstoltam, annyi (1 palack) elég is volt belőle több évre...
süti beállítások módosítása