A Borrajongó

Ismét talált - Herold Pince Vinori Széldomb Merlot 2018

2022. március 21. 06:00 - furmintfan

Már megint ez a pannonhalmi Herold Pince... Eddig csak fehérborokat és egy rosé-t kóstoltam tőlük, de egy kedves kommentelőnk felhívta a figyelmemet a Vinori névre keresztelt merlot-jukra, amellyel egyébként is szemeztem, de az ajánlás - ezúton is köszönöm - és egy kapóra jött akció közösen megerősítette a vásárlási szándékot. Egy kedves régi barát látogatása hamar kedvező alkalmat szolgáltatott a kóstolásra (ivásra), és szerencsére nem kellett csalódnunk. Örömteli dolog, hogy a sokáig csak a Pannonhalmi Főapátság révén ismert borvidéken egyre több új borászatot lehet és érdemes is megismerni. Az eddigi tapasztalataim alapján úgy tűnik, hogy a viszonylag új jövevénynek számító Herold Pince is megérdemli a figyelmet, minden műfajban.

heroldpincevinoriszeldombmerlot2018.jpg

Herold Pince Vinori Széldomb Merlot 2018
A Vinori névről csak kissé ezoterikusnak ható, homályos utalásokat, magyarázatokat találtam az interneten, aki ismeri a pontos jelentést (már ha van), esetleg írja meg, de nem is ez a lényeg. A bor tehát egy merlot, a Széldomb dűlő termése, 2011-es telepítés, ennél többet nem sikerült kiderítenem. A palack súlyos, a parafadugón túl viasz is fedi - ezt mondjuk tudnám feledni -, láthatóan büszkék a pincénél erre a tételre.
Kivételesen nem sikerült több napig aprólékosan vizsgáztatni a bort, 2 személyre szépen, tempósan el is fogyott, ami egyrészt mindenképpen jót jelent, másrészt viszont a jegyzetek így kicsivel kurtábbak és nélkülözik az utókövetést.
Az illat vonzó, érett erdei gyümölcsöket idéz, sötét ribizlivel, málnával, meggyel, a háttérben vaníliával, tejszínnel és kardamommal. Selymes textúrával bélelt, lágyan ölelő korty fogad, finoman krémes, de egyáltalán nem lomha, még kicsivel karcsúbb is, mint vártam (ez nagyjából egy erős közepes testet jelent). A sav és a tannin egyaránt szépen integrált, finom tapintású, a 14% alkohol is megbújik a borban. Ugyanúgy érett erdei gyümölcsös, málnás, diszkrét édesfűszeres jegyekkel kényeztet, ahogy illatában, a hordóval is érezhetően jól bántak. Mit mondjak még? Ez egy szép merlot és ismét egy remek bor a pincétől. 6p+ (4690 Ft - Pannon Borbolt)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5917784012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XII.Hadosztály 2022.03.22. 13:10:10

Nagyon szívesen, egészségetekre! :)
süti beállítások módosítása