A Borrajongó

Kékfrankos délről - Szemes Dél Kékfrankos Kopár-dűlő 2019

2022. március 14. 06:00 - furmintfan

Szemes József nevével boros szárnypróbálgatásaim kezdetén gyakrabban találkoztam, mint manapság, legyen szó akár a hazai bormédiáról, vagy az általam felbontott és elfogyasztott palackokról. A hajdani tapasztalatok alapján a Szemes Pincét magamban elkönyveltem, a villányi nagyok után következő tehetséges generáció egyik tagjaként, de azután valahogy eltűntek a radaromról. Többnyire jó ár-érték arányú, kellemes borok ugranak be a megkopott emlékezet ködfátyolán keresztül, mindazonáltal az emlékek régiek, én pedig évek óta nem kóstoltam a Szemes borokat. Az ok prózai: a széles villányi választékból többnyire a fővárosban is elérhető tételek közül vásárolgattam, máshol pedig egészen egyszerűen nem futottam beléjük. Tavaly aztán megtört a jég, a VinCE Gálán szembejött egy Szemes bor, és az egyik webshopos rendelésen is behúztam egyet. Utóbbit néhány hónapos - félig szándékos - palackos érlelés után most márciusban nyitottam ki, és megerősített abban, hogy érdemes lesz a pince borait gyakrabban kóstolgatni.

szemesdelkekfrankos2019.jpg

Szemes Dél Kopár-dűlő Kékfrankos 2019
Az illat első nap kissé zárkózott, másnap viszont szárnyra kap. Érett meggy, meggybefőtt, szilva, sötét színű erdei bogyós gyümölcsök, szegfűszeges, fahéjas édes fűszeresség árad a pohárból. Ízét tekintve is hasonló metamorfózison megy keresztül, az eleinte monolit tömbként összeolvadt édes gyümölcsös-fűszeres egység szépen kienged. Az érett meggyes, szilvás, erdei gyümölcsös jegyeket némi édesfűszer és enyhe szójaszószos umamis karakter bolondítja meg. Kétségtelenül meleg klímáról érkezett, de ez inkább a gyümölcsök érettségében és a magasabb alkoholban érhető tetten. A bor szerencsére nem túlextrahált, nem horzsol a tannin és a gyümölcsösség sem csúszik át lekvárosságba. A közepes testhez arányos mennyiségű sav és tannin társul, mindkettő szépen besimul, a kissé emelkedett alkohol melegítő hatása sem válik zavaróvá. A termőtáj adottságait nem tagadhatja le, de a fajtajelleg nem csorbul, csak idomul a természeti tényezőkhöz. A végeredmény egy nagyon szép, tényleg déli kékfrankos. 6p+ (2990 Ft - Pannon Borbolt, már a 2020-as évjárat kapható)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2517774064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása