A Borrajongó

Jó kezekben - Pálffy Pince Olivin Furmint 2019

2022. február 10. 06:00 - furmintfan

Az idei Furmint Február még mindig nem lesz olyan, mint régen, a szokásos budapesti nagy kóstoló legalábbis biztosan elmarad, pontosabban májusra tolódik. Vidéken ellenben több furmintos rendezvényt tartanak ebben a hónapban, a Tokaji borvidék több településén és Köveskálon is. A furmintos hónap alkalmából én is bontok majd néhány furmintot, de idén az egyboros posztok inkább olyan borvidékekre kalauzolnak el, amelyeket nem feltétlenül a furmint okán ismerünk, pedig készülnek belőle szép borok. Ma a Balatonfelvidék egyik legfontosabb termelőjének, a Pálffy Pincének a furmintjával ismerkedünk meg közelebbről.

palffypinceolivinfurmint2019.jpg

Pálffyék nagyon bíznak a furmintban, amely az olaszrizling elterjedése előtt a Balaton térségében is fontos fajta volt. 2007-ben telepítettek a saját ültetvényeken furmintot, amelyből azóta száraz fajtabor, házasítás (Riválisok), édes főbor és pezsgő egyaránt készült más a pincénél. A száraz bor pár éve az Olivin fantázianevet viseli, ugyanis az olívazöld színű ásvány gyakran feltűnik a furmint ültetvény talajában található kövek között is. Az eddigi évjáratok alapján úgy tűnik, jó helyen és jó kezekben van itt a fajta, erre a 2019-es Olivin is remek példa.

Pálffy Szőlőbirtok és Pince Olivin Furmint 2019
A szőlőt egész fürtben préselték, spontán erjesztették fele-fele részben hordóban és tartályban, majd a bor finomseprőn érlelődött 12 hónapig.
Az illata már első nap is tetszetős, de másnap kap inkább szárnyra. Körte, őszibarack, alma képviseli a gyümölcsöket, finom virágos, mézes, szárított zöldfűszeres motívumok szolgáltatják a kíséretet. A bontás másnapján enyhe petrolosság is beköszön, harmadnapra már kezd érett almás irányba elmenni az aromatika, de ekkorra nagyjából ki is ürült a palack. Kóstolva ruganyos test, csiszolt sav, remekül eltalált egyensúly és egységes szerkezet fogad, zavaró fenolosságnak nincs nyoma, a selymesen ölelő kortyérzetre egy kis maradékcukor is rásegít. Ahogy a balatoni furmintoknál általában, finomabb finom tapintású savakat, gömbölydedebb, simább érzetet keltő bort kapunk, mint a sokszor acélosabb, keményebb tokaji fajtársak esetében. Körte, őszibarack, alma, édes citrusok, a háttérben diszkrét mézes, fűszeres aromák érkeznek ízben is. Van benne valami megfoghatatlan melegség (nem az alkohol), ami még barátságosabbá teszi. Szép bor, most lehet a csúcs környékén. Tokaj-fóbiásoknak is érdemes lehet tenni vele egy próbát. 6p (4000 Ft - pincétől)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2817271660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása