A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Ciro - Ippolito 1845

2022. február 18. 06:00 - furmintfan

Ma egy dél-olasz borrégióval foglalkozunk a sorozat idei második részében, mégpedig Ciró DOC-vel, amely Calabria (Kalábria) régióban található. Calabria az olasz csizma orra, és borászati szempontból kevésbé jelentős és ismert, mint Dél-Olaszország híresebb tartományai, Puglia, Campania, Basilicata, vagy Szicília, de itt is készülnek figyelemre méltó borok.

ippolito.jpg

Ciró
Calabria szőlészeti-borászati hagyományai mintegy 3000 évvel ezelőttre, az ókori görög idejére nyúlnak vissza, Itáliában valószínűleg itt kezdtek először borszőlőt termeszteni. Így nem csoda, hogy számos itteni szőlőfajtát is görög eredetűnek tartanak, bár néhányról azóta bebizonyosodott, hogy ez a következtetés téves. Manapság Calabria mezőgazdaságában a szőlőtermesztés és borkészítés kevésbé játszik fontos szerepet, a területek elaprózodottak, kevés a szövetkezet, a sok kistermelőnek pedig kevésbé éri meg saját néven termelni.
1969-es alapításával Ciró a legrégebbi, egyben a legismertebb és legelismertebb Calabria 12 DOC-körzete közül. A régió keleti csücskében, Crotone tartományban található, a La Sila fennsíktól és Ciró és Ciró Marina településekig húzódik. Az éghajlatot a Jón-tenger és a hegyláncok egyaránt befolyásolják, általánosságban Calabria keleti része szárazabb és melegebb, mint a nyugati. A talaj meszes márga, agyagos és homokos részekkel. Elsősorban vörösbor-termő vidékről beszélünk, de rosé és fehérbor is készül a helyi szőlőfajtákból.
A fő fehér fajta, a greco bianco pontos beazonosítása problémás, eredete is homályos. Nem könnyíti meg a dolgot, hogy úgy tűnik, Calabriában több különböző fajtát is ugyanezen a néven emlegetnek, így Ciró-ban is. Annyi bizonyos, hogy a greco bianco elég sokoldalú fajta, és a riesling-hez hasonlóan száraz és édes bor készítésére is alkalmas. A vörös és rosé borokban domináns gaglioppo-ról szintén azt hitték, hogy görög eredetű, de az újabb kutatások szerint a sangiovese egy leszármazottjáról van szó. Strapabíró, vastag héjú, de nem nagyon tanninos, szárazságtűrő fajta, a Ciró DOC megjelölésű vörösboroknak legalább 95% gaglioppo-t kell tartalmazniuk.

mancuso_vigna.jpg

(A fotót a borászat honlapjáról kölcsönöztem)


Ippolito 1845
Az Ippolito, mint teljes neve is mutatja, közel 180 éves múltra tekinthet vissza, ezzel a borvidék rangidős és igen jelentős pincészete. Vincenzo Ippolito 1845-ben véste bele az évszámot és monogramját az olíva- és narancsligetek által szegélyezett családi ház egyik kövébe. A család folytatta a borászati hagyományokat, és 1950-ben elkészültek az első saját címke alatt forgalmazott palackos borok is, az 1960-as években megindult az export is. Jelenleg az ötödik generáció vezeti a birtokot, három birtoktesten, összesen 100 hektárnyi területen dolgoznak. Nagy hangsúlyt fektetnek a helyi fajtákra, ennek megfelelően gaglioppo, greco bianco, calabrese, pecorello és greco nero terem az ültetvények nagy részén.

Ippolito 1845 Mare Chiaro Bianco 2020
100% greco bianco két szüreti időpontból, tartályban erjesztve és 4 hónapig érlelve. Tiszta és egyedi aromatikával rendelkezik, amelyben citrusok dominálnak mindenféle formában: virág, illóolaj, gyümölcshéj és a gyümölcshús, citrom, pomelo és bergamot, a háttérben halvány sósság és fehér húsú gyümölcsök. A karcsú testhez kellően tartalmas, enyhén olajos érzetű, mégis frissítő korty társul, amelyet jó tartású savak kísérnek, az egyensúlyhoz finom fenolosság, fanyarság járul hozzá. Kellemes bor és van benne egyediség, izgalom is. 6p- (3490 Ft - Pannon Borbolt)

Ippolito 1845 Mabilia Rosé 2020
100% gaglioppo. Az illat nagyon visszafogott, kevéske őszibarack, szamóca és virág szimatolható ki belőle. Roséhoz képest egészen telt bor, széles savak, kissé emelkedett alkohol, enyhe fenolos tapadás keretezi a kerek, enyhén krémes kortyot. Ízben élénkebb, mint illatban, de így sem különösen intenzív, őszibarack, szamóca, a végén leheletnyi vaníliakrém. 5p (3490 Ft - Pannon Borbolt)

Ippolito 1845 Liber Pater Rosso Classico Superiore 2019
100% gaglioppo 8 hónapig francia hordókban érlelve. Érett szilva, vad bogyós gyümölcsök, érett eper, a háttérben kék virágok, ibolya és fűszerek. Közepes testű, jó állagú sav, és határozott, a szájpadlás elején felrakódó, kissé tapadós és szárító tannin adja a kontúrokat. Kóstolva szintén szilva, sötét bogyós gyümölcsök, szamóca, szeder, faeper ízét idézi a bor, pici fűszerrel, száraz lecsengéssel. Jó bor, szerintem ételek mellett találja meg igazán a helyét. 6p (3490 Ft - Pannon Borbolt)


Irodalom:
http://fringewine.blogspot.com/

https://www.wine-searcher.com/regions-ciro

https://www.ippolito1845.it/?lang=en

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6916814090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása