A Borrajongó

Ördögfajzat - Günzer Tamás Ördögárok Merlot 2018

2021. december 13. 06:00 - furmintfan

Nem mondanám magam nagy merlot-rajongónak, de azért mindig arra jutok, amikor jó merlot kerül elém, hogy bizony azt igencsak szeretem. Kísérletezni ettől függetlenül ritkán szoktam, de a mai írás apropója éppen egy ilyen vakon leemelt palack. A Lidl valamelyik akciós borkínálatában szerepelt anno ez a bor - van már talán egy éve is -, jó évjáratból származó dűlős villányi vörösért baráti áron. Otthon láttam meg a palackot forgatva, hogy az alkohol 15,5%. Ezután inkább a szememet forgattam, de reménykedtem, hogy azért nem fogom megbánni a vásárlást. A palack végül most teljesítette be sorsát, egy hideg, szeles nap után éppen jó ötletnek tűnt egy testes villányi vörössel melegséget hozni az estébe.

gunzertamasordogarokmerlot2018.jpg

Günzer Tamás Ördögárok Merlot 2018
Az illat kétségtelenül vonzó, tökéletesen érett alapanyagot és új barrique hordókat (2 évet töltött bennük a bor) idéz: eleinte érett és aszalt meggy, málna lekvár, édesfűszeres - szegfűszeges, vaníliás, kardamomos,  fahéjas, étcsokis, mikor mi - jegyek, majd inkább egy konyakmeggyes motívum válik egyeduralkodóvá, vaníliás cukros kísérettel és még valami órákig édesre bugyogtatott paradicsomszószos vonalat is bele tudok magyarázni, aztán visszatérnek a fűszerek és a konyakmeggy. Korpulens, vastag anyag, szinte rághatóan sűrű. Az elejét még jól megtartják a savak, utána a nagy test és magas alkohol azért átveszi a hatalmat. (Egy nem éppen pehelysúlyú monastrell szinte balerinának tűnt mellette). Egyértelmű, hogy semmit nem sajnáltak ettől a tételtől: tökéletesen érett (kicsit túlérett) az alapanyag, komoly, de nem túlzó a hordó, bársonyos a tannin, jelenlegi állapota alapján szerintem a bor is hosszú életű lesz. Viszont akárhogy is nézzük, az alkohol magas, és bár valamelyest elnyeli a nagy test, némi likőrös édességet és nem kevés fűtő hatást azért kölcsönöz a bornak. Emiatt kicsit farnehéz, és talán inkább ételt kíván maga mellé (akár egy étcsokis desszertet is). Ilyen paraméterekkel biztosan benne még fejlődési potenciál, az évjárat adta mediterrán karaktert aligha vetkőzi le. Igazi hedonista cucc, ugyanakkor megosztó lehet: biztos van, aki magasabbra is értékelné, mások azt mondhatják, hogy a kevesebb több lett volna. 6p+ (5000 Ft - Borháló, Pannon Borbolt, selection.hu; én a Lidl-ben vettem annak idején - ha jól emlékszem - 2300 Ft-ért)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1616780602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása