A Borrajongó

Egyszer az életben... - Vega Sicilia (és társai) a házban

2021. december 08. 06:00 - furmintfan

Egy tréfás spanyol mondás szerint ha valaki Vega Sicilia bort vásárol, az csak két dolgot jelenthet: nagyon gazdag, vagy ajándékba viszi az orvosnak, aki megmentette az életét, és valóban a mezei borrajongónak ünnepnap, ha lehetőség adódik a legendás spanyol borbirodalom bármelyik borának megkóstolására. Olyan alkalom pedig talán csak egyszer adódik az életben, hogy a Vega Sicilia és összes testvérbirtoka borait egy helyen meg lehet kóstolni, így amikor a Bortársaság Borsuli október közepén közzétette, hogy a "Borász a házban" kóstolósorozat vendége november 29-én a Vega Sicilia lesz, nem sokat tipródtam a jegyvásárláson.
Furják Andrea, a Borsuli vezetője maga is elmondta az estét felvezető köszöntőjében, hogy lassan 5 éve próbálja összehozni ezt a kóstolót. A Bortársaság kereskedelmi partnereinek tartottak már bemutatót korábban is a Vega Sicilia boraiból, de most sikerült a cég képviselőjének programját is úgy igazítani, hogy a közönségnek is szerveztek egy kóstolót (amelyből aztán a nagy érdeklődésnek köszönhetően két alkalom lett).
A kóstolót Gonzalo Iturriaga de Juan technikai igazgató, főborász tartotta, aki 2015 óta dolgozik a Vega Sicilia-nál. Munkája során rendszeresen végigjárja az összes spanyol birtokot és természetesen időnként Magyarországra is ellátogat. Az este során - tokaji felvezetés után - végigkóstoltuk a Vega Sicilia tulajdonában álló spanyolországi birtokok egyes tételeit, egészen a legendás Unico-ig.

vegasicilia2.jpg

A Vega Sicilia-t a bordeaux-i tanulmányaiból visszatérő Don Eloy Lecanda y Chaves alapította 1864-ben. Cabernet sauvignon, merlot és malbec mellett a tempranillo helyi klónjából, a tinto fino-ból is telepített a birtokra, ma már ez utóbbi teszi ki az ültetvények nagy részét, a bordeaux-i fajták csak kiegészítő szerepet játszanak. Ezt követően a Vega Sicilia többször is gazdát cserélt, majd 1982-ben vásárolta meg az Alvarez család, az azóta borbirodalommá duzzadt cégcsoport azóta is az ő tulajdonukban áll. 1983-ban organikus művelésre állították át a szőlőket, amely akkor még különcködésnek hatott, és ez az úttörő szellem és a tökéletességre törekvés azóta is meghatározó a Vega Sicilia történetében.
Pablo Alvarez a Vega Sicilia mellett szeretett volna piacra dobni egy modernebb felfogásban készülő bort is a Vega Sicilia-tól eltérő márkanéven, így jött létre 1991-ben az anyapincészettől 15 kilométerre az Alion. 1993-ban újabb mérföldkőhöz érkezett a cégcsoport: ekkor alakult meg a Magyarországon vásárolt területeken a Tokaj Oremus, a Vega Sicilia tulajdonában álló egyetlen Spanyolországon kívüli pincészet, amely azóta is a Tokaji borvidék egyik vezető nagybirtoka. 2001-ben született meg a család újabb spanyolországi birtoka, a Pintia, amely Toro borvidékén található. Pablo Alvarez régóta tervezte, hogy Rioja-ban is megvesse a lábát, erre végül 2004-ben került sor, amikor a Rotschild családdal közösen megalapították a Macán-t, a borbirodalom utolsó tagját.

Jelenleg tehát 5 birtokból áll a Vega Sicilia birodalom, kettő Ribera del Duero-ban, egy Toro-ban, egy Rioja-ban és egy Tokajban található. (A kóstolón még én sem tudtam róla, nem is hallani hivatalos bejelentésről, de éppen azokban a napokban jelent meg több boros kötődésű oldalon a hír a spanyol El Pais napilapra hivatkozva, hogy a cégcsoport 7 hektár szőlőt vásárolt Rias Baixas-ban.) A Vega Sicilia birtoktest Ribera del Duero-ban mintegy 1000 hektár nagyságú, ebből 210 hektáron terem szőlő, ebből mintegy 70 hektár termését az Alion készítéséhez használják fel, ehhez jön még további 60 hektár szőlő az Alion-hoz közeli területeken. A Pintia 96, a Macán 92 hektáron gazdálkodik. Minden ültetvény esetében megvárják, hogy a tőkék kora elérje a 10 évet, csak ezután kerülhet a termésük a borokba, addig a szőlőt eladják. Az Alion és a Pintia készítéséhez éppen ezért egyelőre vásárolnak is szőlőt, amíg a saját ültetvények fiatalabb részei megfelelő korba lépnek. A borok gerincét vagy teljes részét minden esetben a tempranillo helyi klónjai - Toro-ban tinta de toro, Ribera del Duero-ban tinto fino - adják, a Valbuena és az Unico esetében kisebb hányadban merlot, malbec, illetve cabernet sauvignon is kerülhet a végső házasításba.

A Vega Sicilia spanyolországi birtokai a nagy bordeaux-i chateau-k mintájára jellemzően csak egy vagy két bort készítenek. Az Oremus a tokaji hagyományok és a borkülönlegességek miatt természetesen külön történet, de a szortiment ott is letisztult, jól áttekinthető. A Vega Sicilia kezdetben három bort palackozott: a csúcsbor Unico-t, a Valbuena No. 5-öt és a Valbuena No. 3-at. A Valbuena No. 5 a szüret után 5 évvel, a No. 3 a szüret után 3 évvel került piacra, utóbbi az Alion megszületésével kikerült a választékból. Meg kell még említeni a Reserva Especial-t, amely egy limitált palackszámban készített, évjárat nélküli bor, amely legjobb évjáratok házasításával készül és nem jelenik meg minden évben. A Bodegas Alion és a Bodegas Pintia, 1-1 a pincével azonos nevet viselő bort készít, a Macán esetében viszont készül egy "másodcímkés" bor is, Macán Clásico néven. Érdekes adalék, hogy az Unico-ba is kerülhet max. 15% erejéig más évjáratból "reserve" bor, a komplexitás fokozása érdekében.

Hosszúra nyúlt a bevezető, próbáltam a lehetőségekhez képest a lényegre szorítkozni, de így sem sikerült kitérni minden részletre. Akov a Ribera del Duero-ban tett körútja során többek között a Vega Sicilia-nál és az Alion-nál is járt, a cikk végén megtalálhatóak a linkek a részletes beszámolókhoz. Most pedig végre következnek a borok.

vegasicilia1.jpg
Oremus Mandolás Furmint 2019 Magnum
Kézenfekvő volt, hogy felvezetőként egy Mandolással indítsunk, mielőtt belevágtunk a vörösborok kóstolásába. Gonzalo szerint az eddigi legjobban sikerült Mandolás. Az Oremus által szelektált furmint klónok immár harmadát adják a bornak. Az erjesztés fele acéltartályban, fele 350 illetve 228 literes zempléni hordókban zajlott, majd 6 hónapos érlelés történt 70%-ban 4 éves használt hordókban, 30%-ban tartályban, 6 hónapig seprőn tartva, az első 3 hónapban battonage-zsal.
Szépen lassan nyílik az illata: fehér húsú gyümölcsök, citrusok, egy kevés fehér virág, a háttérben fűszerek és egy kevés mogyoró. A test közepes, a korty végig lendületes, fókuszált és kiegyensúlyozott, tömör kortyközéppel, finom hordóval kísérve. Ízben is citrusok, fehér húsú gyümölcsös, finom fűszeres, mogyorós jegyek érkeznek, de érezni, hogy fejlődhet még a palackban. Nagyon fiatal még, de ígéretes. 7p-

Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán Clásico 2017 Rioja
A Macán tehát a rioja-i birtok "másodbora", a cél az, hogy gyümölcsösebb, könnyedebb, közérthetőbb legyen, mint nagytestvére. A Macán Clásico-ba általában az alacsonyabban elhelyezkedő területek terméséből készült tételek kerülnek. A bor acéltartályban erjed, az almasavbomlás részben tartályban, részben hordóban történik, majd a bor 12-14 hónapig érlelődik hordókban. A hordók összesen fele új, 90%-ban francia, 10%-ban amerikai hordókat használtak.
Vonzó, meleg karakterű illatában meggy, karácsonyi fűszerek, egy kevés bőr, rumos szilva, piros gyümölcsök, pici virág. Közepes, kisportolt testű bor, egyáltalán nem nehézkes, nem is túl koncentrált, inkább elegáns, ebben a sorban egyenesen karcsú, feszes savak és sima tannin keretezik. Valóban nagyon jól fogyasztható és gyümölcsközpontú, meggyes, fekete cseresznyés, szilvás jegyekkel, finom fűszerességgel, étcsokival, cédrussal a háttérben. 7p-

Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán 2016 Rioja
A Macán alapanyagát többnyire, a magasabban fekvő, alacsonyabb termőréteggel bíró teraszos ültetvények adják. Az erjedés fakádakban megy végbe, a kész bor 16-18 hónapig érlelődik 225 és 4000 literes, fele részben új francia fahordókban és legalább 2 évet pihen palackban.
A Macán Clásico után moderáltabb intenzitású, de mélyebb, töményebb, koncentrált gyümölcsösséggel és gazdag fűszerességgel. A kistestónál testesebb, koncentráltabb, lágyabb érzetű savakkal, határozottabb, de kiváló minőségű hordó mellett. A textúra krémes, a tannin hosszan, finom felrakódik, a széles savak jól megtartják a közepesnél nagyobb testet. Az egész bort belengi valamilyen arisztokratikus hangulat. Sok érett fekete bogyós gyümölcs, fekete cseresznye, sok fűszer, finom umamis jelleg. 7p+/8p-

Bodegas Pintia Pintia 2016 Toro
Gonzalo szerint a hűvösebb évjáratnak köszönhetően az eddigi egyik legelegánsabb Pintia, kevésbé robosztus és masszív, mint általában. Erjedés után hordóban történik az almasavbomlás, majd - ebben az évjáratban - 75%-ban francia, 25%-ban amerikai hordókban érlelődött a bor 12 hónapon át, a borok 80%-a volt új.
Leheletnyi bőrös animalitással, földességgel nyit az illat, majd fekete cseresznye, meggy, keleti fűszerek, füstölő és kevés tejszín csatlakozik. Lendületes, finoman krémes érzetű, testben és koncentrációban valahol a két rioja-i bor között helyezkedik el, a tannin kicsit rusztikusabb. Meggy, fekete cseresznye, szeder, fűszerek, enyhe fanyarság, a lecsengésben cédrus zárja a húsos, lédús kortyot. 7p+/8p-

Bodegas Alion Alion 2017 Ribera del Duero
Nehéz év volt 2017, a fagykár miatt alacsonyabb terméshozammal. A bor fa tartályokban erjed ellenőrzött hőmérsékleten, majd 12-14 hónapig érlelődik. A 2017-es évjárat esetében az érleléshez 72% új, 18% használt bordeaux-i francia hordót, valamint 10%-ban betontartályokat használtak. A száraz és meleg évjárat miatt csökkentették az új hordók arányát.
Ismét egy nagyon mély, koncentrált illatú bor landol a pohárban, bár picikét zárkózott eleinte. Érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, rumos meggy és szilva, keleti fűszerek, némi kávé. Vastag, sűrű anyag, nagy testtel, széles és feszes savakkal, komoly koncentrációval, remek hordóval, emelkedett alkohollal. Fekete cseresznye, sötét bogyós gyümölcsök, gazdag fűszeresség, kevés gyógynövény. Nagyon fiatal még. 7p+/8p-

Bodegas Vega Sicilia Valbuena No. 5 2016 Ribera del Duero
A Valbuena-hoz a tinto fino (tempranillo) mellé egy kevés merlot-t is házasítanak, az évjárattól függő mennyiségben. 2016-ban 6% a merlot aránya. A bor acéltartályban erjed, tartályban bomlik le az almasav is, majd következik az összesen öt éves érlelési folyamat. Első évben 75%-ban francia, 25%-ban amerikai hordókban érik a bor, majd a második évet nagy fatartályokban tölti a bor, utána palackban pihen a piacra kerülésig.
Fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, szilva, meggy, leheletnyi bőr, finom, diszkrét fűszeresség, enyhe virágosság szövi át az illatot. Koncentrált, de a hűvös évjáratnak köszönhetően nyúlánkabb, lédús bor, nem nehézkes, szép egyensúlyt mutat, elegáns az összhatás. Remek savak vezetik, kiváló hordóhatással keretezve, mély gyümölcsös, fűszeres ízekkel. Fekete cseresznye, szilva, sötét gyümölcsök, finom fűszeres díszítéssel, hűvös gyógynövényes, ánizsos,  zöldfűszeres villanásokkal. Gyönyörű tétel, személyes kedvencem a sorban. 8p+

Bodegas Vega Sicilia Valbuena No. 5 2015 Magnum Ribera del Duero
2015-ben 95% a tempranillo és 5% a merlot aránya a borban.
Kissé zárkózottan induló, meleg érzetű illat, rumos meggyel és szilvával, kis likőrösséggel, étcsokival, fűszerekkel, balzsamossággal. Telt, vállas bor, a 2016-osnál testesebb, sűrűbb benyomást kelt, több tanninnal, feszes savval, érettebb, melegebb ízjegyekkel. 8p-

Bodegas Vega Sicilia Unico 2011 Ribera del Duero
Végül, de nem utolsósorban a koronaékszer, az Unico. 2011-ben 95% tempranillo mellett 5% cabernet sauvignon alkotja. A bor fakádakban erjed, majd rendkívül összetett érlelési eljáráson megy keresztül, összesen kb. 10 évig tart a folyamat. Először hordókban, majd 20000 literes fatartályokban tölt el hosszabb időt a bor, végül még palackban is érlelik tovább kb. 4 évig.
Lehengerlő aromatika: tengermély és fantasztikusan komplex. Fűszerkavalkád, friss, érett és aszalt gyümölcsök, rumos meggy és szilva, finom balzsamosság, egy kevés rózsa, kezdődő ánizsos, gyógynövényes, mentás jegyek. A telt koncentrált kortyot magas sav és markáns tannin keretezi, az alkohol finoman melegít, a bor robosztus teste, koncentrációja és sűrűsége azonban simán elbírja az extremitások. Kirobbanó intenzitás, elképesztő gazdagság, rágható beltartalom, rendkívül hosszú lecsengés. Óriási élmény. 8p+

Fantasztikus sor volt, hihetetlenül magas színvonalon teljesítő komoly borokkal, valóban életre szóló borélményben volt része, aki ott volt a kóstolón.

gonzalo.jpg

(Gonzalo Iturriaga de Juan - az eredeti fotót a Bortársaság Borsuli facebook oldaláról kölcsönöztem)


A Vega Sicilia-csoport honlapja

Akov Vega Sicilia sorozata a Borrajongón:
Alion

Történelem

Szőlő

Pince, kádárüzem

Borok és kóstolás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9816770338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása