A Borrajongó

Kőszeg, Kálvária, Kékfrankos - Unger Bormanufaktúra Fiatal Kálvária Kékfrankos 2020

2021. november 01. 06:00 - furmintfan

A Soproni  borvidék távolról sem csak Sopron városáról szól, hiszen olyan izgalmas körzetek is a borvidékhez tartoznak, mint Vaskeresztes, vagy Kőszeg, utóbbi ráadásul az egyik legszebb és leghangulatosabb magyar kisváros hírében áll. Kőszegen sajnos még nem jártam, amit legfőbb ideje lenne már pótolni, de kőszegi borokkal már találkoztam, még ha nem is sokkal. A mai poszt apropója éppen egy újonnan színre lépő kőszegi borászat, az Unger Bormanufaktúra egyik kékfrankosa.

ungerfiatalkalvariakekfrankos2020.jpg

Az Unger Bormanufaktúra Stampf Ervin és dr. Kaibinger Tamás 2016-os alapítású borászata, a név pedig közös kőszegi őseiknek állít emléket, az egyik közös dédszülő családneve volt Unger. A két tulajdonos a pincészettel egyrészt a családi szőlőtermesztő hagyományokat ápolja, másrészt meg is újítja azokat, mégpedig azzal, hogy elsőként kezdtek biodinamikus szőlőművelésbe a Kőszegi szőlőhegyen.
Kőszeg négy kiemelkedő adottságú dűlőjében (Kálvária-hegy, Felső-árnyékos dűlőben, Szultán-domb és Ördögárok) telepítettek el a helyi terroir-hoz válogatott kékfrankos klónokat, továbbá a városon kívül, a Guba-hegyen található ültetvényükön a kékfrankoson kívül zweigelt és syrah is terem. A saját telepítésű fiatal szőlőket a kezdettől, a régi telepítésű területeket a birtokbavétel idejétől fogva a biodinamika szabályai szerint művelik. A borok egy 1700-as évek közepén épült, felújított pincében, a lehető legkevesebb beavatkozás mellett készülnek, kén nélkül, vagy csak minimális mértékű hozzáadott kén használatával.
A borászat első forgalmi tételei a 2020-as évjáratból érkeznek. Elsőként a kőszegi Kálvária-hegyen található öreg és fiatal kékfrankos ültetvény borai kerültek a polcokra, Öreg Kálvária, illetve Fiatal Kálvária néven, továbbá Ördög néven az Ördögárokban található, részben régi családi területen telepített szőlőből készült tétel. Ezt követik majd a Felsőárnyékosban és a Szultán-dombon fekvő ültetvényekről készült borok.
Némi vacillálás után a három forgalomban lévő bor közül a Fiatal Kálvária Kékfrankost választottam ismerkedés céljából. Ez a bor már mind a klónválasztás, mind borkészítés és borstílus szempontjából a tulajdonosok elképzelését tükrözi. A bontás másnapján a palackot átpasszoltam ungert kezébe, így hosszabb idő eltelte után ismét négykezes jegyzet következik.


Unger Bormanufaktúra Fiatal Kálvária Kékfrankos 2020
A kőszegi Kálvária templom melletti saját telepítésű kékfrankos ültetvény első terméséből készült a bor. A szeptember végén, október elején szüretelt szőlő néhány nap hidegáztatást követően spontán erjedt, szűretlenül, derítetlenül került palackba.
furmintfan: A szín fiatalos bort sejtető élénk rubinvörös, enyhe bíbor árnyalatokkal. Az illatnak pici idő kell, hogy kitárulkozzon, de akkor szépen hozza a kötelező gyümölcsös, fűszeres motívumokat. Első nap inkább erdei gyümölcsök, egzotikus virágok, borsos fűszeresség, másnap határozottabb meggyes, piros bogyós gyümölcsös, meggyes süteményes jegyek viszik a prímet. A test legfeljebb közepes, lendületes, ugyanakkor csiszolt savak teszik dinamikussá a bort, a tannin szépen integrált, nem tolakszik az előtérbe, a hordó okosan adagolt, szóval minden a helyén. A korty húsos, tartalmas, de nem nehézkes, lédús, kiegyensúlyozott intenzitású. Meggy, erdei gyümölcsök, izgalmas fűszeresség - bors, kömény, némi egzotikus fűszer - adják az aromákat, finom fanyarság mellett. Most is remek, élvezetes a bor, de bőven lehet még benne fejlődési potenciál. 6p+ (7100-7350 Ft - Buono, DemiJohn)
ungert: Élénk és friss, fiatalos bort sejtető, vörös színnel szerelték. A bontás után szignifikáns idő elteltével kóstolva kifejezetten frissítő, direkt gyümölcsös arcát mutatja. Szájban feszes, a lédús gyümölcsök mellett sok-sok fűszer köszön be, az összkép pedig egyértelműen savhangsúlyos. Annyira, hogy az már-már a toleranciaküszöbömet súrolta. Összetéveszthetetlenül kékfrankos-szerű, mégis kissé eltúlzott, durva és erőteljes bor. Elsősorban ott találja meg célközöségét, ahol nyitottság van a nyersebb, savközéppontúbb vörösboros stílusra, miközben mutat érettséget is bőven. Az erényeit ugyan elismerem, de kevésbé tetszett, mint ahogy azt az előzetes információk alapján vártam volna. Erős 5 pont.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116737532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása