A Borrajongó

Számjátékok - Sabar Tóti 750 Olaszrizling 2019

2021. október 25. 06:00 - furmintfan

Ádám Gábor, a Sabar Borház tulajdonosa pár éve Káptalantótiba, a pincészet közelébe költözött, mondhatjuk tehát, hogy most már a balatonfelvidéki falu a második, vagy leginkább aktuális otthona. Így kevésbé meglepő, hogy a pincészet egyik 2020-ban forgalomba került olaszrizlingjével állít emléket Káptalantóti település megszületésének, pontosabban az első írásos említés 750. évfordulójának, méghozzá - némi atyai ráhatással - éppen 1270 palack borral. 
A Tóti 750 Olaszrizling tulajdonképpen a Sabar Borház egyik dűlős olaszrizlingjének különkiadása. Káptalantóti mellett, a Tóti-hegy déli oldalán található 30 éves olaszrizling-ültetvényen termő, vásárolt szőlőből készült, 500 literes használt hordóban, spontán erjedt majd acéltartályban érlelődött. A Sabar Borház rendszeresen készít bort ennek a dűlőnek a terméséből, amely általában "Káptalantóti Single Vineyard Olaszrizling" néven kerül forgalomba, de a nevezetes évforduló miatt a 2019-es évjárat önálló, Káptalantóti látképét ábrázoló címkével és fantázianévvel jött ki a polcokra. (Káptalantóti egyébként a település honlapja szerint 1256-ban még Tothy néven lett megemlítve okiratban, 1270-ben Gyulakeszi és Tóti egy nemes birtokkal kapcsolatos pere kapcsán szerepel a neve egy oklevélben, míg templomának első említése 1272-ből való.) A tételből jutott néhány karton a település önkormányzatának is, így a hivatalos évfordulós ünnepségeken is lehetett koccintani az emlékborral. Viszont lassan elfogy a pincénél is, úgyhogy aki szeretné még megkóstolni, igyekezzen.

sabartoti750olaszrizling2019.jpg

Sabar Káptalantóti 750 Olaszrizling 2019
Moderált intenzitású illata lassan nyílogat, zöldalma, érett egres, zöldfűszerek, virágos jegyek elegyednek benne. Kóstolva tömör, jól strukturált, a fajtához képest meglepően feszes, élénk és szikár savakra támaszkodik, a kortyvezetés fókuszált és kiegyensúlyozott, a második felében egy kis cseresség is feltűnik. Érzetre jóformán csontszáraz, a citrusos, zöldalmás ízjegyek viszik a prímet, zöldfűszerekkel, mandulás fanyarsággal kísérve, a korty végén egy csepp mézzel. A lecsengés hosszan tart és tisztán hagyja a száját. Azon kevés olaszrizlingek egyike, amelyek késői szüret vagy botrytis rásegítése nélkül is tudnak élvezetesek lenni, mégis megvan bennük a kellő lendület, a feszes szerkezet is; a savak minősége, illetve az ízgazdagság, a beltartalom nem megy egymás rovására. Most is jó bor, de az volt az érzésem, hogy még kerekedhet, gazdagodhat is a palackban, így feltehetően van még benne több év tartalék. 6p+ (2990 Ft - Borfalu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616733034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása