A Borrajongó

Magyar egyveleg 2021/3

2021. október 22. 06:00 - furmintfan

Itt az év utolsó előtti magyar egyvelege, nagyobb részt fehérborokkal, köztük több könnyed nyári itallal, kevesebb vörösborral, azokból sem annyira a testes, koncentrált tételek kerültek most be a válogatásba.

egyvelegdugokm29.jpg

Pezsgő
2hasangiovesepetillantnaturel2020.jpg2HA Sangiovese Pétillant Naturel 2020
Bontás után fülledt, tornacipős az illat, majd szellőzve virágos, gyümölcsös, krémes jegyek tűnnek fel. Kóstolva élénk savak és agresszív buborékok támadnak először szájban, ezt enyhe krémesség követi, vérnarancsos, pink grapefruit-os ízvilággal. 5p


Fehér
bokodavidpartisetanyolaszrizling2020.jpgBökő Dávid Parti Sétány Olaszrizling 2020
Csopaki és balatonfüredi területek gyümölcse, tartályban és hordóban erjedt részek vegyesen, szűrés és derítés nélkül palackozva. Érezhetően alacsony kénnel lett letöltve, fehér húsú gyümölcsök és seprős jegyek érkeznek illatban. A korty enyhén krémes, kerek savak támogatják, ízében zöldalma, zöld őszibarack, pici egres, enyhe vajas aláfestés. 5p

kalikovekdorgicsefurmint2020.jpgKáli Kövek Dörgicse Furmint 2020
Fehér és zöld gyümölcs, pomelo, nedves kő, sós jegyek tűnnek ki illatában. Kóstolva szikár, feszes, de nem hatnak élesnek a savai. Zöld gyümölcsök, alma és körte, citrusok, pomelo, grapefruit, enyhe sósság adják az aromákat. 5p

gizellafurmint2018.jpgGizella Pince Furmint 2018
Kezdődő petrolosság szövi át a körtés, őszibarackos illatot, amelyben még citrusok illóolaja és egy kevés édesfűszer jelenik meg, együtt egyfajta riesling-es hangulatot keltve. Feszes, de lecsiszolt savai remekül megtartják a bort, egy pici maradékcukor, enyhe krémesség kerekít a kortyon. Érett citrusok, őszibarack, körte, halvány sósság, benzines jegyek jelentkeznek ízben is, itt is kitart a riesling-es utánérzés. 7p-

bartapinceoregkiralyduloharslevelu2017.jpgBarta Pince Öreg Király Dűlő Hárslevelű 2017
Szép illatában fehér és sárga húsú gyümölcsök, narancs, enyhe trópusi gyümölcsös érintés és a hordó fűszerei, másnap kevesebb hordófűszerrel, több trópusi és sárga húsú gyümölccsel. A kerek kortyot, kellően lendületes, széles savak vezetik, némi maradékcukor mellett, miközben pici tapadás és cseresség is érezhető szájban. Mandarin, narancs, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, pici mangó és őszibarackbefőtt adja a díszítést, halványan vaníliával és édesfűszerekkel a háttérben. 7p

bakonyiszellelszemben2019.jpgBakonyi Széllel Szemben 2019
55% hárslevelű és 45% furmint, tartályban erjesztve, seprőn érlelve. Kezdetben füstölt sonka és húsleves fedi a sárga húsú gyümölcsöket, idővel virágok, másnap barackfélék jelentkeznek be, kamillateával, körtekompóttal. A kerek, kissé olajos korty sima tapintású, puha savakra épül, ízében narancs, barackfélék, narancshéj, csipet só és pici kesernye a végén. 5p+

petersbalatonirsaioliver2020.jpgPeter's Balaton Irsai Olivér 2020
Populáris illat, szőlővel, banánnal, licsivel, muskotályos motívumokkal. Könnyű, egyszerű, de jól iható bor, feszes savval, kis édességérzettel, szőlős, banános, citrusos ízvilággal. 4p

sauska113cuvee2020.jpgSauska 113 Cuvée 2020
Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, egy kis szőlő, ananász és trópusi gyümölcsök elegyednek illatában. Kóstolva könnyed, gördülékeny, sima tapintású, aránylag laza szövésű, jó arányokkal. Alma, citrusok, őszibarack, szőlő, enyhe trópusi érintés színezi. 5p

bottfrigyessauvignonblanc2020.jpgBott Frigyes Sauvignon Blanc 2020
Illatában gyógytea, édes citrusok, barackfélék és narancs. Kóstolva egyszerre kerek és lendületes, a jól kitöltött kortyot élénk savak viszik, a pici cserességgel együtt ez némileg rusztikus érzetet ad a bornak. Barackfélék, érett citrusok, narancs, a háttében kevés gyógynövény és trópusi gyümölcs tűnik fel, a lecsengés hosszan tart. Nem egy tipikus sauvignon blanc. 6p

homola100_balaton2020.jpgHomola 100% Balaton 2020
Kezdetben kicsit fülledt, majd neutrális fehér húsú gyümölcsöket hoz az illata, pici zöldfűszerrel. Könnyű, laza, arányos felépítésű, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres ízvilággal, a kortyon végig vonuló fanyar érzettel. 4p

tornaipiknik2020.jpgTornai Pincészet Piknik 2020
Visszafogott, semleges illat, némi fehér húsú gyümölcs érezhető csak. Vékony, kissé savhangsúlyos a szerkezet, ízben elég kevés kapaszkodót kínál, neutrális fehér húsú gyümölcsösség, enyhe sósság formájában. 4p-

konyariloliensefeher2020.jpgKonyári Loliense Fehér 2020
Sauvignon blanc, olaszrizling és chardonnay házasítása. Leginkább a sauvignon blanc határozza meg az illatot és az ízvilágot, citrusos, zöldalmás motívumokkal, enyhe zöldes villanásokkal. Közepesnél könnyedebb testét élénk savak vezetik, enyhe seprős krémesség kerekíti. 5p

danubianairsaioliver2020.jpgDanubiana Premium Irsai Olivér 2020
Üde, áradó illat szőlővel, banánnal, kicsi ananásszal, némi virággal és keleti fűszerrel. Könnyű, de nem vékony, üde, kerek sav dolgozik alá, talán minimális maradékcukor is érezhető benne. Citrusok, szőlő, licsi, pici fűszer és virág díszíti a kortyot is. 4p+

hangyalkedveschardonnay2019.jpgHangyál Pincészet Kedves Chardonnay 2019
Érett alma, körte, ananász, banán és mézes tea tűnik fel az édeskés, behízelgő illatban. Gömbölyded, leheletnyit édeskés a korty, de a végén kissé fűt az alkohol és némi kesernye is érezhető. Ízében édesre érett fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, némi trópusi gyümölcs, banán tér vissza, csepp mézzel és egy kevés vajas keksszel. 5p+

gizellafurmintharslevelu2020.jpgGizella Furmint-Hárslevelű 2020
Hűvös illata eleinte eléggé zárt, majd kinyílik és érkeznek a körtés, barackos, mangós, sárga húsú gyümölcsös, szőlős jegyek, egy kevés virággal. Könnyed, filigrán, hígabb és vékonyabb, mint a 2019-es kiadás, nem is tart túl hosszan, élénk savait egy kevés maradékcukor ellensúlyozza. Édes citrusok, körte, őszibarack, szőlő tűnik fel ízében, de illatban többet ad. 5p

kreinbacherharslevelu2019.jpgKreinbacher Nagy-Somlói Hárslevelű 2019
Enyhe termálvizes fülledtséggel és pörkölt magvas fedettséggel nyit, alapos pörgetés szabadítja fel csak a gyümölcsöket (sárgabarack, alma, birs). Közepesnél könnyedebb, sima, puha tapintású, egy kevés maradékcukor is van benne, ami tovább kerekíti. Alma, őszibarack, narancs, sárgabarack, leheletnyi méz jellemzi az ízvilágot. 5p+

molnaresfiaiirsaioliver2020.jpgMolnár és Fiai Pincészet Irsai Olivér 2020
Enyhén parfümös, szőlős, szőlővirágos illat, határozott szappanos bukéval. Könnyű, laza felépítésű, üde savai mellé egy kis CO2-t is kapunk, a maradékcukor pedig szinte off-dry érzetűvé teszi. A fajtajelleges szőlős jegyek mellett a szappanosság a kortyban is elég markáns. 3p

balassafurmint2019.jpgBalassa Furmint 2019
Eleinte fülledt, marad is az illatában egy kis tűzkő és gyufafüst, mellette fehér húsú gyümölcsök, citrusok, idővel virágok bukkannak fel. A közepesnél könnyedebb test lendületes savakra és visszafogott hordójelenlétre támaszkodik, a stabil gerincet enyhe krémesség kerekíti. Körte, őszibarack, citrusok, enyhe sós aláfestés, a korty végén fűszerek adják a díszítést. 6p-

benedekpinceepreskertchardonnay2020.jpgBenedek Pince Epreskert Chardonnay 2020
Érett és sült alma, egy kevés ananász, trópusi gyümölcs, pici vaj és vaníliakrém érezhető illatában. A test nagyjából közepes, a textúra enyhén krémes, ízében sült alma, ananász, vajas, krémes jegyek, pici édesfűszer, a korty végén némi kesernye és enyhén melegítő alkohol. 5p+

zelnabalatonborolaszrizling2020.jpgZelna Balatonbor Olaszrizling 2020
Az illata meglehetősen neutrális, gyümölcstelen, kevés kapaszkodót kínál, leginkább sós, némi fehér húsú gyümölccsel. Kóstolva könnyed, jól tartó savakkal, citrusos, zöldalmás, sós ízvilággal. Bonyolításoktól mentes, korrekt balatoni olaszrizling. 5p-

trmuvekfurmint2017.jpgTR Művek Furmint 2017
Fehér húsú gyümölcsök, körte, pici édesfűszer és virág tarkítja az illatot. Kóstolva lendületes, arányos, jó savakkal, finoman adagolt, integrált hordóval, pici maradékcukorral. Ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, diszkrét fűszeresség. Minden a helyén, szépen összecsiszolódott a szerkezet és a bor is belakta a palackot. 6p


Rosé
etyekikuriarose2020.jpgEtyeki Kúria Rosé 2020
Édesre érett piros gyümölcsök, málna, szamóca, ribizli, némi vérnarancs és gránátalma jellemzi az aromatikát. Aránylag telt és élénk a korty, viszont magas alkohol és a kelleténél több kesernyés aroma társul hozzá, amely kicsit fedi a gyümölcsöket. 5p-

porupsanszkipletykarose2020.jpgPorupsánszki Szőlőbirtok Pletyka Cabernet Sauvignon Rosé 2020
A kötelező cseresznyés, szamócás, piros gyümölcsös jegyek mellett masszívan paprikás az illat. A korty jól kitöltött, korrekt beltartalmat és jó arányokat kínál, a savak is jól illeszkednek, de a fűszerpaprikás és zöld paprikás íz elnyomja a piros gyümölcsöket. 3p


Vörös
vesztergombicabernetfranc2017.jpgVesztergombi Cabernet Franc 2017
Illatában eleinte meggyes süteményes jegyek dominálnak, majd inkább csak maga a meggy, egy kis bőr, vörös szilva. Első nap kissé nehezen szálazható, másnap nyíltabb, több érett piros gyümölcs és szilva, kis konyakmeggy érkezik még. A közepes testű jól strukturált bornak feszes savak és érett tannin adnak tartást, a korty jól kitöltött, húsos, érett piros gyümölcsökkel, szilvával, visszafogott fűszerességgel. 6p

ruppertkandurcuvee2018.jpgRuppert Kandúr 2018
Kékfrankos, cabernet sauvignon és merlot. Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna, szamóca uralják az illatot, pici édesfűszerrel. Karcsú, zamatos bor, a gördülékeny, gyümölcsös kortyot friss sav és finoman adagolt hordó keretezi. Ízben is a gyümölcsöké a főszerep, enyhe édesfűszeres támogatás mellett. 6p-

palinkaspincekadarka2019.jpgPálinkás Pince Kadarka 2019
Túlérettbe hajló piros gyümölcsök viszik a prímet illatban, leginkább ribizli és meggy. A test közepes, feszes savak, minimális, bársonyos tannin és emelkedett alkohol fogják közre a tartalmas kortyot. Érett és túlérett piros bogyósok, ribizli, meggy, egy kevés erdei gyümölcs adják az aromákat. Telt, telivér kadarka. 6p

bottfrigyeskadarka2020.jpgBott Frigyes Kadarka 2020
Cseresznye, meggy, süteményes jegyek uralják az illatot, de első nap bujkál benne egyféle murcis bizonytalanság is, ami kiszellőzik. Könnyed, lédús, az élénk savak a kevés CO2-vel szinte pezsgő érzetet kölcsönöznek a savgerincnek. Meggy, cseresznye, pici süteményesség, savanykás piros bogyósok és egy pici édesfűszer is feltűnik még ízében. 5p

bujdososiralymerlot2019.jpgBujdosó Pincészet Sirály Merlot 2019
Enyhe animalitással nyit az illat, majd meggy, szilva és csipetnyi édesfűszer viszi a prímet. Könnyed, egyszerű szerkezettel bír, sima savval, kevés tanninnal, rövid lecsengéssel. 4p

lukazweigelt2018.jpgLuka Enikő Zweigelt 2018
Szinte átláthatatlanul sötét bíbor szín és meleg hangulatot árasztó illat fogad a pohárban. Csupa érett sötét bogyós gyümölcs: szeder, áfonya, faeper és fekete cseresznye. A bor közepes testű, ennek megfelelő koncentrációjú, aránylag sűrű. A tartalmas kortyot határozott, de csak enyhén fogós tannin, és széles sav keretezi. A korty középen kicsit megdöccen, hogy aztán utána visszatérjen a lendület és a sűrűség. Ízben visszatérnek az illat édesre érett sötét bogyós gyümölcsei, enyhe kökényes fanyarsággal. 6p

vidaestve2019.jpgVida Estve 2019
Kékfrankos a Hidaspetréből. Halvány, pinor noir-okra emlékeztető világos rubin-gránát színe van. Kezdetben picikét fülledt, majd zárt marad, érdemes szellőztetni. Csipkebogyó, cseresznye, szamóca, kevés fűszer alakítja az illatot. Karcsú, ruganyos testét kevés tannin és lendületes sav fogja közre, a tapintás bársonyos, az illat piros gyümölcsös, enyhén fűszeres ízét finom fanyarság és egy kevés vadhús egészíti ki. 5p+

ipacsszaboinnijo2019.jpgIpacs Szabó Inni Jó 2019
Kékfrankos és cabernet franc. Illatában meggy, savanykás erdei gyümölcsök és egy kevés fűszer. Közepesnél könnyedebb, inkább a savakra támaszkodik a szerkezet, talán picit savhangsúlyos is, a tannin közepesnél kevesebb, nem érdes. Ízében savanykás piros és erdei gyümölcsök, meggyes jegyek dominálnak, enyhe fűszerességgel. 5p+


Édes
oremus3puttonyosaszu2013.jpgOremus 3 Puttonyos Aszú 2013
A színe fiatalos, világosan csillogó citrom árnyalatokban játszik. Édesfűszerek, narancslekvár, narancshéj, sárgabarack, maracuja és konzerv mangó adják az intenzív illat díszítőjegyeit, érintésnyi illóval. A test legfeljebb közepes, a sav és a maradékcukor jó egyensúlyt produkál, a bor még fiatalnak tűnik. Narancslekvár, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek, a finisben enyhe grapefruit-os, narancshéjas fanyarság jellemzi az ízképet. 7p-

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr316723566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.10.22. 09:20:31

Nem irigyellek, sok rossz fehérboirt ittál.
Ez a kedvenc leírásrészletem: "ízben elég kevés kapaszkodót kínál" - nálam erre van egy rövidebb meghatározás: "szar". :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.10.22. 09:36:53

@Hepci: :D Köszi, ezeket mondjuk nyilván nem ittam meg. :D Van olyan eset is, hogy tudom definiálni az ízét az epikus jelződ mellett is.
süti beállítások módosítása