A Borrajongó

Hegyaljai hétvége, Mindszenthavi Mulatság 2021

2021. október 15. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi néhány évben sajnos kevesebbszer látogattam a Tokaji borvidékre, mint a korábbi időszakban, de a mostanában jellemző évi két bortúra közül az egyik alkalom stabilan továbbra is a Mindszenthavi Mulatsághoz köthető, amely lassan 10 éve kötelező program lett a baráti társaság számára. Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud szüreti fesztiválja az egyik első ilyen jellegű rendezvény volt a borvidéken, idén már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a mulatságot. Az elmúlt két év esősebb fesztiváljai után most verőfényes napsütés és tiszta égbolt várta a fesztiválra érkezőket, lehetett nagyokat sétálni és gyönyörködni az őszi tájban, és persze borozni.

mindszenthavi2021_01.jpg

Idén úgy alakult, hogy a péntek este nagy részét még Tokajban töltöttem egy vacsora és egy kis borozás erejéig, csak késő este érkeztem Bodrogkisfaludra, ahol a társaság másik felével még megkóstoltunk ezt-azt. Szombaton délelőtt a Dereszla Pincészethez tartozó Henye Borászatban kezdtük a bortúrát az azonos nevű dűlőben, majd csapongtunk egy kicsit a helyszínek között. Sehol nem töltöttünk sok időt, de így is belefért több borászat és még több bor. Beugrottunk a Bott Pincéhez, ahol Bodó József körbevezetett az egykori porcelángyár épületében kialakított feldolgozóban. Bott borokat is ittunk, és ugyanitt Márkus Mónika Takács Lajos néhány borát is bemutatta, köztük az első tokaji Hollóvár bort is. A Tokaj Nobilisnál a birtok saját tételein túl még pluszban tudtam kóstolni néhány pezsgőt más tokaji pincéktől is. Az immár gyönyörű kilátással és medencével is kényeztető szálláshelyeket is kínáló Bodrog Borműhelynél szintén kaptunk egy mini borsort.

mindszenthavi2021_18.jpgÉrdekes új színfolt Bodrogkisfaludon a Seven Hills Distillery, amely első gin-jével rögtön több díjat is besöpört és ha minden jól megy, hamarosan whisky is készül majd a lepárló falai között. Mi most idő hiányában csak egy gin tonic-ra ugrottunk be, a főzdetúra legközelebbre marad. A szombati fesztiválozás után a szálláshelyen is folytatódott még egy kicsit a borozás, így a két nap alatt sikerült több, mint 25 pezsgőt és bort megkóstolni, pincészetek szerint abc-sorrendben következnek a rövidke jegyzetek és fesztivál-hangulatban kiszórt pontszámok.

mindszenthavi2021_21.jpgBodrog Borműhely Fresh Tokaj 2020
A fantázianév egy sárgamuskotályt takar. Csak visszafogottan szőlős, muskotályos, inkább mérsékelt égövi fehér húsú gyümölcsöket idéz. Friss, jól iható, könnyed és kerek, minden a helyén van benne. 5p

Bodrog Borműhely Dry Tokaj 2019
Furmint és hárslevelű. A cél egy jól iható, belépő bor volt, ez sikerült is. Hozza a kötelező almás, körtés, őszibarackos ízvilágot, a savakat egy kevés maradékcukor kerekíti le, a korty sima és gördülékeny. 5p

mindszenthavi2021_23.jpgBodrog Borműhely Lapis Furmint 2018
Érett fehér gyümölcsös, almás, körtés, édesfűszeres illat- és ízvilág, pici vanília a lecsengésben. Érezhetően meleg évjáratból származik, lassúbb ritmusban mozog, lágyabb, inkább széles és gömbölyű, mint lendületes enyhe sósság kíséri, a lecsengésben jön egy kis kesernye. 6p-

mindszenthavi2021_22.jpgBodrog Borműhely Wild Pink Pét-Nat 2020
Jól iható, könnyű, sima tapintású rosé pét nat, viszonylag gyorsan elillanó buborékokkal, piros gyümölcsös, szamócás, almás díszítőjegyekkel, enyhe krémességgel. 5p-

Bodrog Borműhely Mesés 2017
Őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, ananász és egy kevés édesfűszer érkezik illatban. Kóstolva karcsú és lédús, nem túl édes, alacsony az alkohol és tele van gyümölccsel, mint egy késői szüretelésű riesling, csak az ízvilág más. Barackfélék, trópusi gyümölcsök, mangó, ananász, körte, édes citrusok, és érintésnyi édesfűszer. 6p+

mindszenthavi2021_24.jpgBodrog Borműhely 6 Puttonyos Aszú 2013
Sárgabarackdzsem, mangó, narancs, trópusi gyümölcsök, méz, pici vanília és selyemcukor kavalkádja. Gazdag, buja bor, krémes textúrája és koncentrációja ellenére sem tűnik nehézkesnek, bár a maradékcukor kicsit felülkerekedik a savakon, ahogy a legtöbb 2013-as aszúban. 8p-

mindszenthavi2021_14.jpgBott Pince Határi Furmint-Hárslevelű 2019
Nagyjából 70% hárslevelű és 30% furmint. Most kicsit visszafogottabb, mint tavaly, a fehér húsú gyümölcsök és citrusok mellett jön egy kevés édesfűszer, és mintha a hordót még nem emésztette volna meg teljesen. Szép savak, jó arányok, karcsú, elegáns megjelenés jellemzi, ízében fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, őszibarack, körte, a háttérben édesfűszerek. 6p+

mindszenthavi2021_15.jpgBott Pince Csontos Furmint 2018
Fejlettebb, melegebb évjáratra utal az illata és az íze, mint a 2019-esnek. Érett fehér húsú gyümölcsöket, almát, körtét idéz, némi fehér virággal. Kóstolva testes, széles, kevésbé feszes, enyhén édeskés, az alkohol kicsit fűt és enyhe kesernyét hoz magával a korty végére. 6p

mindszenthavi2021_16.jpgDemetervin Furmint Brut
Sárga húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, körte, birs adják az aromákat mind orrban, mind szájban. Aránylag telt, inkább csendes borosnak ható anyag, széles savakkal, viszonylag kevesebb és nagyobb buborékkal. 5p

mindszenthavi2021_11.jpgDereszla Vintage Brut 2017
Friss, fiatalos, citrusos, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös illattal fogad. Karcsú, eleven jelenség, élénk savakkal, aprócska, intenzív buborékokkal. Ízében is friss, citrusos, zöldalmás, körtés jegyekkel. 6p-

mindszenthavi2021_02.jpgDereszla Prestige Reserve Brut 2015
Az illatban már van érettség, alma, sárga húsú gyümölcsök, kezdődő érési jegyek formájában. Teltebb, valamint picit lágyabbnak, édeskésebbnek hat, mint a Vintage 2017, a buborékok kevésbé intenzívek, ízében érett alma, sárga húsú gyümölcsök. 5p+

mindszenthavi2021_10.jpgFakapu Pince Furmint 2019
Oxidatív, érlelt hatású, koravén illat, almalével, kis bizonytalanságokkal. Szájban meglehetősen lapos, hiányzik belőle a tartás és a frissesség, édeskés, picikét cseres is, az almalére emlékeztető ízt némi kesernye zárja le. 3p

mindszenthavi2021_13.jpgHollóvár Tokaji Furmint 2020
Igen, a Hollóvár visszatér, Takács Lajos 2020-as évjáratból készült tállyai borai már a Somlón legendává vált márkanév alatt kerülnek palackba. Ez a bor a Bohomály és a Patócs dűlők terméséből készült. Már az illat is nagyon szép, édes fehér gyümölcsös, körtés, a tállyai borokban nekem sokszor feltűnő zöld banános jeggyel. Szájban példás egyensúly, remek savak, pici maradékcukor, körte, finom édes fűszeresség. Szép bor, és van benne valami egyediség is. 7p-

mindszenthavi2021_17.jpgKikelet Pince Pezsgő Brut 2017
88% hárslevelű, 12% furmint. Érett gyümölcsös, sárga almás, őszibarackos, enyhén diós az illat. A buborékok aránylag nagyobbacskák, a kortyban - talán a határozott érett gyümölcsös jelleg miatt is - az édesség felé hajlik el. Érett almás, körtés, birses, enyhén mézes ízvilág jellemzi, minden bizonnyal a házasítás nagyobb részét adó hárslevelűnek köszönhetően. 5p+

mindszenthavi2021_05.jpgMajoros Birtok Agyag Hárslevelű 2017
Fejlett illat, érett gyümölcsökkel, almával, kezdődő palackbukéval, leheletnyi naspolyával. A korty széles, szinte csontszáraz, aránylag lágyabb savak és emelkedett alkohol keretezi. Érett almafélék adják az aromákat, ismét egy kevés naspolyával, érési aromákkal, a finisben pici kesernyével. 5p

mindszenthavi2021_08.jpgOremus Mandolás Furmint 2018
Az illat eleinte picit zárt, majd fehér húsú gyümölcsök, egy kevés fehér virág és fűszer érezhető. Közepes testű, a korábbi Mandolásokhoz képest kicsit talán könnyedebbre hangolt, kellemes savakkal, jól adagolt hordóval. Közepes intenzitású ízében fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici fűszer, pici mogyoró. 6p

mindszenthavi2021_07.jpgPatricius Sárgamuskotály 2019
Visszafogott muskotályos jegyek, citrusok, citrushéj, kevés szőlő és virágosság jellemzi mind az illatát, mind az ízét. Egyenes vonalvezetésű, könnyed bor, kevéske maradékcukorral, feszes gerinccel, enyhe savhangsúllyal. 5p

mindszenthavi2021_06.jpgPéter Pince Mézes-Mály Furmint 2019
Kellemes, gyümölcs-hangsúlyos illat, körtével, őszibarackkal, a háttérben fűszerekkel. Kóstolva karcsú, elegáns, pont kellően lendületes, de finom tapintású savakkal, némi maradékcukorral. Ízében fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, csipetnyi édesfűszer. 6p-

mindszenthavi2021_04.jpgPéter Pince Szamorodni 2019
Narancs, narancshéj, sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, a háttérben meghúzódó édesfűszerek jellemzik az aromatikát. A test és a koncentráció közepes, a cukortartalom jó egyensúlyra jut a savakkal. Jól fogyasztható, inkább a könnyedebb stílusban utazó szamorodni, nem tör aszús babérokra, mint az több - főleg mádi dűlőkben dolgozó - borász esetében megfigyelhető. 6p+

mindszenthavi2021_09.jpgRoyal Tokaji Furmint Dűlőválogatás 2017
Határozott, de nem túlzó édesfűszeres jegyek bukkannak fel először, majd érkeznek a körtés, őszibarackos, fehér virágos motívumok is. Jól strukturált, erőteljes bor, szépen kitölti a kereteit, stabil savakkal, leheletnyi cserességgel megtámogatva. A citrusos, zöldalmás, őszibarackos, körtés gyümölcsösség és a hordó fűszerei jól megférnek egymás mellett, a lecsengés közepesnél hosszabb. A hordó még nem teljesen épült be, de a bor is hosszú életű lehet. 6p+

Takács Lajos Hiteles Literes Furmint 2019
Előreláthatólag a 2019-es lesz Takács Lajos Hiteles Literesének utolsó kiadása, a borok ezután Hollóvár márkanév alatt jönnek majd ki. Tiszta, kellemes illatában fehér húsú gyümölcsök, körte, valamiféle egyedi fűszerezettséggel. Karcsú, filigrán jelenség, üde savakkal, citrusos, körtés, almás zamatokkal. 6p-

mindszenthavi2021_03.jpgTokaj Nobilis Furmint Pezsgő Brut 2017
Mértéktartó, de vonzó, tiszta, kellemes illat, zöldalmával, citrusokkal, fehér virágokkal. A korty karcsú, lendületes, bársonyos textúrával, élénk savakkal, tartós és apró buborékokkal, zöldalma, citrusok, körte mérsékelt intenzitású ízével. 6p

Tokaj Nobilis Furmint Pezsgő Brut 2016
Érettebb, érleltebb az aromatika, mint a 2017-esnél, sárga alma, őszibarack, pici mandula, érintésnyi dió a fő díszítőjegyek. Feszes, élénk savú, de a buborékszerkezet szebb a 2017-es esetében. 5p+

Tokaj Nobilis Furmint Pezsgő Brut 2009
Az illat meglehetősen tompa és neutrális, de nem is mutatja öregedés jeleit. Kóstolva meglepően vitális, öregedésnek itt sincs jele. A savak és a buborékok is szépen, hosszan kitartanak, ízében alma, érett citrusok, autolízises jegyek. 5p+

mindszenthavi2021_12.jpgTokaj Nobilis Furmint 2020
Hűvös érzetű illat, fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe gyógynövényes, mentás aláfestéssel. Kóstolva könnyed, friss, jól iható, laza szövésű, filigrán savakkal. Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack díszítik a karcsú, sima kortyot. 5p+

mindszenthavi2021_19.jpgTokaj Nobilis Rány Furmint 2018
Érett alma, körte, némi fehér virág, süteményesség, édesfűszerek színezik illatban és ízben is. A közepes testet kellően feszes, de finom tapintású sav, intengrált hordó keretezi. A kerek kortynak fehér húsú gyümölcsök és a háttérből hordó édeskés fűszerei adják a díszítést, egy kevés maradékcukor is érezhető. 6p

mindszenthavi2021_20.jpgTokaj Nobilis Amicus 2016
Illatában klasszikus késői szüretes jegyek: felezett őszibarackbefőtt, egy kis trópusi gyümölcs, sárgabarack. Kóstolva ezt a vonalat viszi tovább, egy kevés édes citrussal együtt. Kecses, karcsú, jó egyensúllyal, inkább töppedt szőlős, mint botrytises, könnyedebb, visszafogottabb, mint a korábbi évjáratokból származó elődei. 6p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr816716596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása