A Borrajongó

Budavári Borfesztivál 2021

2021. október 04. 06:00 - furmintfan

Sokáig kétséges volt, hogy 2020-ban is megrendezik-e a Budavári Palotában a Budapest Borfesztivált, de végül a körülményekhez igazítva egy minden szempontból kisebb volumenű rendezvényt végül sikerült tető alá hozni. Idén ősszel viszont visszatért minden a régi kerékvágásba, négy napra ismét elfoglalták a boros standok a Budavári Palota udvarait, beleértve több, felújított helyszínt is. Az időjárás is kegyes volt, végig kellemes idő volt a rendezvényen, és bár szervezési gyermekbetegségekről lehetett hallani - elsősorban ivóvíz és WC-fronton, ami azért ennyi év után meglehetősen furcsa -, valamint a kiállítók száma mintha ismét csökkent volna, a látogatók létszámára nem lehetett panasz.
A tavalyi rendezvényt kihagytam, most a napsütéses vasárnap délutánt kihasználva, néhány órát kint töltöttem a fesztiválon még az esti tömeg érkezése előtt. Nem kovácsoltam előzetesen komoly terveket, 1-2 standot és új nevet kinéztem magamnak fix pontnak, ezen túl kicsit csapongva kóstoltam még ezt-azt. Sajna kimaradt sok érdekes dolog, Somló, Mátra, sok vörösbor, de kora este már nem volt kedvem újabb körökbe kezdeni, így ebbe a pár órába most ennyi fért bele...

borfesztival2021_01.jpg

Kezdem azokkal a standokkal, ahol több bort is kóstoltam, majd ömlesztve érkezik a maradék.

Maison aux Pois
A francia név és a harsány, színes design egy közelmúltban alapított mádi pincészetet takar. A tulajdonos-borász nem rendelkezik hegyaljai gyökerekkel, fő foglalkozása szerint az agrárszférában tevékenykedik - konkrétan borsóval foglalkoznak, innen a borászat neve és a palackok dizájnja is - , de határozott elképzelésekkel és nagy lendülettel vágott bele a birtoképítésbe. A  Betsek, Holdvölgy és Urbán dűlőben dolgoznak, a furmintból és hárslevelűből készülő száraz és édes borok mellett sauvignon blanc is színesíti a kínálatot. Technológiailag hibátlan, tiszta és zamatos borokat kóstoltunk, biztosan fogunk még hallani a pincéről.

borfesztival2021_13.jpgMaison aux Pois Sauvignon Blanc 2020
Kellemesen intenzív illat, inkább gyümölcsös, mint "zöld": bodza, körte, citrusok, egy kevés virág és trópusi gyümölcs. Lédús gyümölcsösséggel kényeztet szájban is, édes citrusok, őszibarack, egy kevés trópusi gyümölcs formájában. Könnyű, finom szövésű, kicsit rövid, de nagyon jó inni. 5p

Maison aux Pois Furmint-Sauvignon Blanc 2020
Kicsit visszafogottabb, hűvösebb karakterű, több a fehér húsú gyümölcs, a trópusi motívumok csak a háttérben húzódnak meg. Egy fokkal tartalmasabb és tömörebb, mint az előző bor, sok fehér húsú gyümölccsel, körtével, őszibarackkal. 6p-

Maison aux Pois Furmint 2020
Ismét feljebb lépünk koncentrációban és szerkezetben (ez a bor már részben hordós), de még mindig inkább könnyed a bor. A textúra kicsit rusztikusabb, leheletnyi cseresség még érezhető, de az arányok jók. Körte, alma, fehér húsú gyümölcsök jellemzik az aromatikát. 6p-

borfesztival2021_14.jpgMaison aux Pois Selection HF 2019
Furmint a Holdvölgyből, francia hordókban érlelve (van egy zempléni hordós verzió is, az HZ néven fut). Az illat kicsit tompa, fehér húsú gyümölcsöket, némi hordófűszert idéz. Kóstolva kissé neutrális és lapos, körte, alma, kevés fűszer színezi, de mind szerkezetben, mind intenzitásban elmarad a másik két dűlős bortól. 5p

Maison aux Pois Selection B 2019
Furmint a Betsekből, zempléni tölgyfahordóban készült. Melegebb tónusú, intenzív illat, érett fehér húsú gyümölcsökkel, édesfűszerekkel, fehér virágokkal. Húsos, jól kitöltött a korty, széles savakkal, enyhe cserességgel, sárga húsú gyümölcsös, körtés ízzel, a háttérben édesfűszerekkel, vaníliával. 6p+

Maison aux Pois Selection U 2019
Furmint az Urbánból, ez is zempléni tölgyben járt. Valamivel szikárabb és visszafogottabb a Betsek után, csontosabb, nyurgább szerkezet jellemzi. Intenzitása is moderáltabb, mind a gyümölcsöt, mind a hordót tekintve. Hűvösebb karakterű, fehér húsú gyümölcsökkel, némi édesfűszerrel. 6p+

Maison aux Pois Késői Szüret 2019
Lehengerlő, buja illat, csordultig tele trópusi gyümölcsökkel - maracuja, papaja, mangó, sárgabarack kavalkádja. Kóstolva az édesség felé billen az egyensúlya, a 154 g/l maradékcukorhoz kicsit lágyak a savak. Ízben is áradó, gazdag és intenzív, sárga húsú gyümölcsök, méz, édes körte adják az aromákat. 6p+

Maison aux Pois Édes Szamorodni 2019
Mértéktartóbb, kifinomultabb bor érkezik a harsány késői szüret után. Barackos, édes citrusos, sárga húsú gyümölcsös illat, ízben ananásszal, trópusi gyümölcsökkel, finom fűszerességgel kiegészülve. Elegáns, jól eltalált arányokkal rendelkező bor, finoman adagolt hordóval, enyhén krémes textúrával. 7p


Vida Családi Borbirtok
A Vida Családi Borbirtok nem szorul bemutatásra, viszont náluk is nagyon megérte kóstolni, mert egyrészt a hagyományos szortiment tagjai közül majdnem minden bor évjárata most debütált, és titkos limitált tételek is előkerültek a pult alól. Egy-egy fajtából a legszebb hordó tartalmát külön is lepalackozzák, ezek a hordó számával ellátott, dűlőszelektált fajtaborok önállóan is megjelennek a pincénél, ezekből most kettőt hoztak a fesztiválra. Nagyon meggyőző sor volt, nekem kivétel nélkül minden bor jobban tetszett, mint az ezt megelőző évjárata.

borfesztival2021_15.jpgVida Bonsai Kadarka 2019
Piros bogyós gyümölcsök viszik a prímet illatban és ízben - csipkebogyó, szamóca, ribizli - amelyet kicsit zöldfűszer egészít ki. A könnyű kortyot finoman fogós, enyhén kocsányos tannin szilárdítja, jó savak, kellemes élénkség mellett. 6p+

Vida Hidaspetre Kékfrankos 2018
Érett piros gyümölcsös, meggyes, málnás illat- és ízvilág fogad. A koty kerek, bársonyos, jó tartású, de puha tapintású savakkal, érett tanninnal. Nekem talán egy kicsivel több lendülettel és intenzitással még jobban tetszene. 6p

Vida Bikavér 2017
Érett piros gyümölcsök, finom fűszeresség mellett késhegynyi fűszerpaprika is tarkítja az illatot. A közepes test mellett a korty kellően lendületes és erőteljes, a szerkezet markáns, szilárd, de túlzásoktól mentes, arányos. Ízében meggy, érett gyümölcsök, finom fűszeresség. 7p-

borfesztival2021_16.jpgVida Lösz 2017
Érett piros gyümölcsei és a kis édesfűszer mellett van benne valami pikáns mellékzönge. Kerek, meleg hangulatot árasztó bor, közepes testtel, kerek savakkal, sima tanninnal. Ízében érett meggy, szilva, diszkrét fűszeresség. 6p

Vida La Vida 2017
Vonzó illat: érett szilva, málna, meggy, finom édeskés fűszerességgel és virágossággal kísérve. A korty bársonyosan ölelő, szépen kitölti kereteit, a sav és tannin is besimult. Érett erdei gyümölcsök, meggy, finom fűszerek jelennek meg itt is, a merlot behízelgő melegségével. 7p-

Vida 178 Baranyavölgy Carmenére 2017
Izgalmas illat: erdei gyümölcsök pikáns fűszeresség, virágok, pici zöldbors. A közepes testhez finoman fogós, határozott, de nem túlzó tanninokat és jó savakat kapunk. A korty dinamikus, jól kitöltött, sok érett gyümölcs és izgalmas fűszeresség kíséri. 7p-

Vida 96 Hidapestre Kékfrankos 2018
Érettebb, mélyebb az illata, mint az "alap" kékfrankosnak, de nekem volt benne egy nagyon enyhe sárgarépás mellékzönge. Kóstolva is teltebbnek, koncentráltabbnak, mélyebbnek tűnik, piros és sötét bogyós gyümölcsös karakterrel. 6p


KisBécs
A KisBécs legénysége szokás szerint a kerekedés szortimentjének szűkített, de így is elég tág szekciójával érkezett a Várba, sok zöldveltelinivel, rajnai rizlinggel, sauvignon blanc-nal, kékfankossal és más borokkal. Kóstoltam pár szép grüner-t és rieslinget, majd a vörösbor-kínálatba is bele-belekaptam három fajtabor erejéig.

borfesztival2021_03.jpgHirtzberger Rotes Tor Grüner Veltliner Federspiel 2020 Wachau
Kedves, édeskés illat, cukorkával, fehér húsú gyümölcsökkel, egzotikus villanásokkal. A korty elegáns, könnyed, ízében körte, ananász, pici cukorka, a végén fehérbors és finom fanyarság. 6p+

borfesztival2021_06.jpgJosef Fischer Rossatz Grüner Veltliner Federspiel 2020 Wachau
Érett sárga húsú gyümölcsök, sárga alma, egy kevés fehér virág érkezik illatban. Karcsú és kerek, édes citrusok, körte és némi trópusi gyümölcs, mangó tölti ki a kortyot. 6p

borfesztival2021_07.jpgJosef Fischer Frauenweingärten Grüner Veltliner Smaragd 2018 Wachau
Érezhetően mélyebb, teltebb, szélesebb az előző bor után, kóstolva gazdagabb, a sok gyümölcsöt finom savak és enyhe édességérzet kísérik. Körte, ananász, mangó, diszkrét fűszeresség adják az aromákat. 7p-

borfesztival2021_10.jpgBründlmayer Käferberg Grüner Veltliner Reserve Erste Lage 2015 Kamptal
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, finom fűszerek, .ananász viszik a prímet illatában. A korty kerek, enyhén krémes, jó egyensúlyt és még sok frissességet mutat. Ízében érett őszibarack, körte, alma, pici ananász és finom fűszeresség. 7p

borfesztival2021_08.jpgFritsch Riesling 2019 Wagram
Virágok, alma, körte, őszibarack, citrusok felelnek az aromakészletért illatban és ízben is. Szájban nagyon könnyű, légies, laza szövésű, kellemes savakkal megtámogatva. 6p-

borfesztival2021_04.jpgBründlmayer Heiligenstein Riesling Erste Lage 2015 Kamptal
Fejlett illat, érett fehér húsú gyümölcsök, enyhe petrolosság. A korty telt, de jól megtartják a savak, az érett alma, körte, őszibarack mellett éppen kezdődő érési jegyek mutatkoznak, pici petrol itt is érezhető. 7p

borfesztival2021_09.jpgMalat Silberbichl Riesling Reserve Erste Lage 2012 Kremstal
10 éves kora ellenére éppen csak kezdődő érettség jegyeit lehet felfedezni az illatán, amelyet egyébként sárga húsú gyümölcsök és érett citrusok dominálnak. A korty koncentrált, telt, széles savval, gazdag ízekkel: érett citrusok, narancs, sárga húsú gyümölcsök, érintésnyi édesfűszer. 7p

borfesztival2021_05.jpgJohanneshof Reinisch St. Laurent 2018 Thermenregion
Az érett sötét bogyós erdei gyümölcsöket ízben és illatban egy kis édesfűszer, enyhe pörkölési aroma, kávé kíséri. A korty melegséget áraszt, kerek, selymes tannin és lágy sav keretezi. 6p-

borfesztival2021_11.jpgJohanneshof Reinisch Grillenhügel Pinot Noir 2017 Thermenregion
Érett málna, erdei gyümölcsök, leheletnyi vanília és avar színezi illatát. A közepesnél karcsúbb testet feszes savak tartják, a tannin sima, szépen integrált. Érett piros gyümölcsök, szamóca, málna, csipkebogyó, édesfűszer díszíti a bort. 7p-

borfesztival2021_12.jpgPrieler Johanneshöhe Blaufränkisch 2017 Burgenland
Sötét gyümölcsös, szilvás, meggyes, illata után ízében érett meggy, szilva, erdei gyümölcsök, egyedi fűszeresség. A test közepes, de a korty sűrű, jól strukturált, hosszan tart. 7p-


A végére pedig következzenek vegyesen a többi standnál kóstolt néhány pezsgő és bor, műfaj szerinti lebontásban.

Kreinbacher Prestige Brut
Kb. 70% chardonnay, 30% furmint. Sárga húsú gyümölcsök, citrusok, finom érlelési jegyek, remek savak, apró buborékok és kellemes krémesség összjátéka. 6p+

borfesztival2021_02.jpgDeutz Rosé Brut 2013
Érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, pici briós, egy kevés vérnarancs adják az aromákat. A buborékok élénkek, de nagyon aprók, nagyon finomak, a korty elképesztően elegáns és selymes, fantasztikus textúrával. 7p+

borfesztival2021_18.jpgDrappier Blanc de Blancs Brut NV
Friss fehér húsú gyümölcsös, fehér virágos illat, fehér húsú gyümölcsös, almás , őszibarackos ízvilág. Fiatalos, friss pezsgő, szép buborék-szerkezettel, lendületes korttyal, selymes textúrával. 7p-

borfesztival2021_17.jpgPonto Nero Cult Espumante Branco Brut
Charmat technológiával készített brazil pezsgő, pinot noir, chardonnay és olaszrizling fajtákból. Az illata eleinte kicsit kusza, nem teljesen tiszta, enyhén vegyszeresnek tűnik, majd szőlős, almás jegyek bukkannak fel. Kóstolva is ezek gyümölcsök térnek vissza, közben édeskésnek hat az ital, a buborékok aránylag nagyobb méretűek. 5p-

borfesztival2021_20.jpgHilltop Chardonnay 2019
Behízelgő illat- és ízvilág fogad, sok édesre érett sárga húsú és trópusi gyümölccsel, sárgabarackkal, mangóval, trópusi gyümölcsökkel. Kóstolva gömbölyű, puha tapintású, kicsit talán lágy és lustácska is, a maradékcukor miatt édeskés, a sok gyümölccsel együtt populárisra hangolt és könnyen befogadható. 5p+

borfesztival2021_21.jpgKősziklás Sauvignon Blanc Battonage 2020
Lédús és érett fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, mandarin, enyhe trópusi érintés jellemzi az aromatikát. Kerek, de kellően lendületes bor, szép egyensúllyal, finom, enyhén krémes textúrával. 6p

borfesztival2021_19.jpgStag's Leap Aveta Sauvignon Blanc 2018 Napa Valley
92% sauvignon blanc, 8% sauvignon musque. Érett őszibarack, édes citrusok, mangó, sárga húsú és trópusi gyümölcsök érkeznek hosszan, mind illatban, mind ízben, diszkrét fűszerességgel. A korty jól kitöltött, de elegáns, túlzásoktól mentes, finom szövésű, a háttérben jelzésértékű hordóval. 7p

borfesztival2021_22.jpgCsányi Pincészet Teleki Selection Petit Verdot 2016
Érett meggy, sötét bogyós gyümölcsök, enyhe fűszeres körítéssel. A nagyjából közepes testhez szikár savgerinc és finoman fogós tannin csatlakozik, ízben pedig visszatérnek az illat gyümölcsei, egy kis fűszerrel. 5p+

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7916701408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása