A Borrajongó

Drága élvezet - Bott Frigyes Just Enjoy Rosé 2020

2021. július 27. 06:00 - furmintfan

A tavalyi "premium magyar rosé" sorban Bott Frigyes bora volt a legextrémebb, legdrágább és egyben legélvezetesebb tétel. Az árából 3-4, vagy - az igények lejjebb adásával - akár 5-6 palack rosét is ki lehetne gazdálkodni, és annyira azért vagyok én is árérzékeny, hogy ne ez legyen itthon a "ház roséja", de a 2019-es kiadás volt annyira meggyőző, hogy az utódjával is tegyek egy próbát. Már csak azért is, mert ez a bor annyira más, mint a jól megszokott techno-rosék, hogy nem csak ár, stílus tekintetében is lehetetlen velük egy lapon említeni. Szerencsére nem kellett csalódnom, a bor hozta, amit vártam tőle, és hiába ez az egyik legdrágább magyar rosé (ennek az extrém esetnek azért még a közelében sem jár), maradéktalanul elégedetten ürítettem ki a palackot.

bottfrigyesjustenjoyrose2020.jpg

Bott Frigyes Just Enjoy Rosé 2020
Teljes egészében kékfrankosból készült a bor. A néhány napos héjon áztatást lassú préselés követte, a must használt 500 literes hordókban spontán erjedt, majd 8 hónapig pihent seprőn, végül szűrés és derítés nélkül, minimális kénnel került a palackba.
Opálos küllem, gazdag, "sűrű" illat fogad. Sok piros gyümölcs színezi: málna, szamóca, meggy, cseresznye, a háttérben a seprő krémessége. Az alacsony kénes hatás érezhető, de zavart nem okoz az illatban (talán egészen minimális aldehidet éreztem), a darabban tartást is bírja a bor. Kóstolva telt, krémes, arányos felépítésű, széles savai mellett kezdetben mintha minimális CO2 is pezsegne a nyelven. A tartalmas, dzsúzos korty szintén csordultig tele  van az illatban megismert piros gyümölcsökkel. Gazdag, izgalmas rosé. 6p- (5450 Ft - Bortársaság)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716631866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Reiszmüller 2021.07.30. 15:08:05

Bocsánat a tudatlansagomert, de ha néhány napig és nem néhány órát áztatták hejon, akkor ez miért rozé bor?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.07.30. 18:41:33

@Jimmy Reiszmüller: Passz. Lehet, hogy 48 óra volt, az pont pár nap. :) Roséhoz mérten sötétebb színe van egyébként, inkább silleres.
süti beállítások módosítása