A Borrajongó

Borok diplomaáztatáshoz

2021. július 08. 06:00 - ungert

Borkóstolók esetén ritkán tetszelgek házigazdai szerepben, de a június közepén Szegeden megszerzett matematikusi végzettségem ürügyén úgy gondoltam, hogy szervezek egy kisebb szeánszot az A Borrajongós csapatnak, csak úgy, kötetlenül, a nyáreleji kánikula kellős közepén. Tematikát ezúttal nem építettem, de igyekeztem érdekesebb, szerethetőbb borokat összeválogatni, kiugró klasszisok nélkül, hogy méltó módon ázzon el a friss oklevél.

Az este során született gondolataink következnek, és mivel rszabi most sem jegyzetelt, ezért csak négykezes formában, alább.

dab.jpg

Ujvári Olaszrizling 2019

ungert: Kétpalackos mintavételek ritkán mutatnak akkora szórást, mint amekkorát Ujvári Vivien tizenkilences olaszrizlingje mutatott nálam a közelmúltban. Az első próbálkozás a részemről kudarcos volt, miként azt hozzászólásformában meg is írtam néhány héttel ezelőtt. Ehhez képest a második nekifutásban már sikerült látnom némi erényt és fantáziát. Tény, hogy nem egy illatbomba, de már közvetlenül nyitás után is hozza az elvárt narancsos, barackos jegyeket. Szájban az erőteljesebb savakra építkezik, de direktsége ellenére is vannak rétegei, és a gyümölcsöknek sincsen híján. Nem egy hedonista bor, de tulajdonképpen kellemes élmény volt. Stabil 5 pont, egyetlen problémája, hogy mindez a negyedik ezres felé konvergáló árcímkével társul.

furmintfan: Most nem is kell várni, hogy levegőzzön: egyből szépen adja magát az illat: mandarin, édes citrusok, őszibarack, diszkrét fűszeresség. Kóstolva karcsú, elegáns, savai lendületesen kezdenek, a korty második fele gömbölydedebb érzetű, a hordót jóformán nem is érezni. Citrusok és fehér húsú gyümölcsök, mandarin, őszibarack, kevés lime és körte, kíséretképpen csepp méz és halvány sósság. 6p-

Hoop Wines Pink Kékfrankos Pét-Nat 2020

ungert: Zárkózottan indít, de levegőzéssel sem válik túlzottan intenzívvé: a málna, az eper és a grapefruit vezeti, amelyhez az élesző egyfajta visszafogott krémességgel járul hozzá. Szájban puhább, a buborékok mérete és mennyisége is visszafogottabb az elődök emlékéhez képest, de az összhatás szikár, erőteljes és kifejező. Jó inni, de csupaszabb, mint amire számítottam. 5 pont.

furmintfan: Kell neki kis levegő és idő, hogy nyíljon az illata, utána a szamóca és az enyhe élesztősség mellett citrusos, pink grapefruit-os aromák érkeznek. Ízben is inkább a finoman fanyar citrusos jegyek viszik a prímet, a korty feszes, csontosan szikár, egyenes vonalvezetésű. 5p

Hoop Wines Pink Pinot Noir Pét-Nat 2019

ungert: A friss kékfrankoshoz képest teljesen más karaktert mutat: színre sokkal sötétebb, illatra pedig gyakorlatilag olyan, mintha egy epres, málnás, tejszínes túrótorta került volna a pohárba. Szájban intenzívebb, a gyümölcsaromák tekintetében éppen úgy, mint buborékosságban. Selymes, krémes textúra jellemzi, ami elsőre kicsit disszonánsnak tűnik a szénsavak mellett. Nekem ennek ellenére sikerült megszoknom, majd pedig meg is szeretnem. Eléri a 6 pontot.

furmintfan: Érett piros bogyósok, földieper, gyümölcsös túrókrém jellemzi az illatot, ízben némi málna és talán narancs csatlakozik. A 2020-as utódhoz képest teltebb és lágyabb érzetű, kerekebbek a savak, selymesebb, krémesebb a textúra. 5p+

Milan Nestarec Transcendent NV

ungert: Évjáratmentes rozéházasítás az egyik legérdekesebb cseh natúrborász kezei közül. Ráadásul drága is. Nem kicsit, nagyon. A közel kilencezer forintnyi euróért cserébe viszont egy érdekes, sokszínű és egyedi stílusú rozét kapunk, ami persze közel sem hibátlan. Egyszerre mutat fehérboros és klasszikus rozés jegyeket, miközben alapvetően az erőteljesebb, nyersebb savakra építkezik. Beltartalma érzetileg inkább sillerközeli, de a fehér-rozé-kettősség a kóstolás teljes ideje alatt képes összezavarni a fogyasztót, miközben szerkezeti arányait tekintve nem vádolható meg azzal, hogy körzővel-vonalzóval rajzolták. Érdekes, de szélsőséges bor. Erős 5 pont.

furmintfan: Cabernet franc, regent és zweigelt évjárat-megjelölés nélküli házasítása. Érdekes illata van, narancshéjjal, naranccsal, krémes-seprős érzettel, némi urinális-animális színezettel. Kóstolva a jól kitöltött korty, sűrű első felében inkább a cseresség, a második etapban inkább a savak vétetik észre magukat, így végig van benne némi rusztikusság. Érett meggy, málna, pici narancshéj érezhető ízében. Mintha egy siller és egy narancsbor elfajzott szerelemgyereke lenne. 5p

Centurio Kékfrankos 2019

ungert: A sor egyetlen bora, amelynél kifejezetten csalódás-érzet fogott el. Az frissessége és gyümölcscentrikussa még rendben volt, szájban viszont vékonynak és fésületlennek tűnt. Kékfrankosi könnyedség helyett inkább tűnt túlzottan savasnak és kesze-kuszának, amin sajnos másnap sem tudott javítani. Két pohárnyi próbálkozás után a sertéspörköltben landolt a maradék: abban kifejezetten jól szerepelt. 4 pont.

furmintfan: Friss piros bogyósok, meggy, cseresznye, diszkrét fűszeresség érkezik illatban, ízben ugyanezt idézi. Könnyű, kicsit talán már vékony is a bor, a struktúrát a feszes savak dominálják. 5p

Sabar Kisherceg Rajnai Rizling 2019

ungert: Orrban hozza a stílustól elvárt friss, élénk, édes trópusi gyümölcsös karaktert, amely mögé sajnos illós, ragasztós jegyek társulnak. Szájban könnyű, és bár cukortúlsúlyosnak nem mondanám, de tény, hogy egy kicsit több és komplexebb savat még elbírna. A probléma mégsem ez, hanem a szájban is jelentkező illósság. Az élvezetfaktor így is elég magas, de a hibától ennek ellenére sem tudok eltekinteni: a hatpontos élményhez ezúttal 5 pont jár.

furmintfan: Az illat szép szaftos gyümölcsöket kínál, mangó, narancs, sárgabarack, őszibarack formájában, egy kis hordójelenlét és leheletnyi technokol árnyékolja le kicsit a gyümölcsöket. Kecses, könnyed jelenség, kellemes gyümölcsösséggel, légies könnyedséggel, jó sav-cukor egyensúllyal és ízében már a hordó sem tűnik fel. 6p

A friss Hoop Wines pét-natot közvetlenül a pincétől kaptuk kóstolásra.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr516612370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása