A Borrajongó

Balassa Nyulászó minivertikális

2021. június 09. 06:00 - furmintfan

Aki a közösségi médiában követi Balassa István posztjait, az már megszokhatta, hogy a mádi borász különféle találós - többnyire természetesen a borvidékkel vagy a borokkal kapcsolatos -  kérdésekkel szórakoztatja a közönséget, ezekhez olykor nyereményjáték és kapcsolódik. Még a tavalyi év során a Nyulászó dűlőhöz kapcsolódó feladvány helyes megfejtéséért három palack különböző évjáratú Nyulászó Furmint ütötte a markomat. A triót kiegészítettem a bor aktuális kiadásával, valamint egy édes szamorodnival, így állt össze az alábbi vertikális sor.

balassanyulaszo.jpg

Essen pár szó azért a termőhelyről is. A Nyulászó Balassa István szavaival talán a „legmádibb” dűlő, melyre mindig a mély hömpölygő tartalom, és a rusztikus szerkezet jellemző. Ez a mádi medence legdélibb dűlője, alapkőzete a riolit, a riolittufa, ami zeolitosodott kovásodott horzsaköves képletekkel keveredik. A talaj néhol igen kötött, vannak részek, ahol laza szerkezetű, de általában viszonylag vastag. A Nyulászó Mád hat történelmi kiemelkedő termőhelyének, első osztályú dűlőinek egyike. Nevét annak köszönheti, hogy a 16. században a főurak nyúlvadászataikat a szőlőhegy közelében folytatták, innen van a régies nyulászás kifejezés is. A szőlőhegy, vagy a későbbi dűlő nevével 1581-ben lehetett találkozni először, a történelem során több nemesi család, vagy egyházi főméltóság, valamint a jezsuita rend is rendelkezett itt szőlővel.

nyul.jpg

(Fotó: Balassa István)

Balassa Nyulászó Furmint 2019
A szokásos Balassa-Nyulászó konstellációnál karcsúbb és hűvösebb stílust képvisel, az alkohol is meglepően alacsony. Illatában először a hordó fűszeres, sós-mogyorós, enyhén vaníliás jegyek érkeznek, majd citrusok, gyömbér, leheletnyi citromfű másnap már több fehér húsú gyümölcs, körte és ananász. Lendületes, szinte meglepően karcsú, de persze kellően tartalmas bor, egyelőre még határozott, de szépen használt és jó minőségű hordóval, szokatlanul alacsony alkohollal (12,5%). Különféle citrusok dominálják az ízvilágot, mellettük körte, egy kevés ananász, őszibarack, citromfű, halvány sósság, édesfűszer és mogyoró. Mintha érezhető lenne egy kis burgundiai hatás a stílusban. Elegáns, szép bor, pályája elején, érdekes lesz figyelni, hogyan fejlődik. 7p-

Balassa Nyulászó Furmint 2018
Áradóan buja illat, klasszikus Balassa-stílus: édesre érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, barackfélék, vanília, créme brulée és egy kevés méz. A meleg évnek megfelelően vastag, krémes, magasabb alkohollal operál, a savak lágyabbak, de jól megtartják a közepesnél nagyobb testet, egy kis édesség is kerekíti a bort. Elsöprő intenzitással robban be a húsos korty, gazdag sárga húsú és trópusi gyümölcsös ízek, vanília, créme brulée, pirított cukor, cseppnyi méz alakítja az ízvilágot is. Komplex, hedonista bor, abban nem vagyok biztos, hogy lesz még ennél jobb idővel, de most kétségtelenül remek. 7p-

Balassa Nyulászó Furmint 2017
A 2018-as után hűvösebb, fehér húsú gyümölcsök, körte, édes citrusok, őszibarack, egy kevés citromfű és vanília, de mindez meglehetősen visszafogottan érvényesül. Ízben intenzívebb, hasonló spektrumon mozog az aromatika, de mintha feljebb tekernék a hangerőt, bár nem annyira buja és hedonista, mint a 2018-as. A 2018-asnál karcsúbb és fiatalosabb, a 2019-esnél teltebb és szélesebb skálán játszik, a korty tömör, kellően élénkek a savak, a hordó szépen beépült. Ízvilágban valahol a két másik bor aromatikája között helyezkedik el, édes citrusok, fehér és sárga húsú gyümölcsök egyaránt felbukkannak, egy kevés édesfűszerrel és citromfűvel, finom sós aláfestéssel. 7p

Balassa Nyulászó Furmint 2010
Tavaly év végén is volt szerencsém is egy palackhoz, ez most kicsit más arcát mutatta. Füstölt sonka, só, egy kevés vanília, érett-aszalt gyümölcsök, némi gomba érkezik illatban, majd másnap a sonkás-sós jegyek kicsit visszahúzódnak, több a gyümölcsös, körtekompót, sárga húsú gyümölcsök, trópusiak érkeznek. Nagyon koncentrált, vastag bor, masszív savak támasztják meg a nagy testet, az alkohol is magas, de nem tűnik fel, a hordó is kicsit jobban észrevéteti magát, mint a tavaly kóstolt palacknál, kicsit rusztikus az összkép. Érett-aszalt sárga húsú gyümölcsök, barackfélék és narancs, fűszerek, füstölt sonka, lámpaolaj, sós aláfestés, árnyalatnyi dió. A fél éve bontott palack nekem kicsit élvezetesebb volt, ezen jobban ül a hordó, kevesebb a gyümölcs, csúcsán már valamivel túl van, de még távol a lejtő vége. 6p

balassanyulaszoszamorodni2013.jpg

Balassa Nyulászó Szamorodni 2013
2013 volt az első év amikor megfogalmazódott a dűlős szamorodni gondolata a borászban. A három kiszemelt dűlő a Nyulászó, Betsek, Mézes-mály volt, de végül palackozás előtt az a döntés született, hogy csak a legszebb került önállóan palackba (810 palack készült), a másik két dűlő alapanyaga a birtok szamorodniba került. 235 g/l maradékcukor, 7,4 g/l sav, 9,5% alkohol.
Mély, tömény és rétegzett aromatika, határozott botrytises karakterrel. Sárgabaracklekvár, aszalt barack a két vezető jegy, narancslekvár, mangó, némi füge és datolya, pici édesfűszer és virág. Ízben még csipkebogyószörp, vanília, egy kevés tejcsoki és tea csatlakozik. Félelmetesen sűrű anyag, extrém magas cukorral, aránylag alacsonyabb savval és alkohollal, így az édesség dominál. Aszúkhoz mérhetően gazdag és koncentrált, komoly bor. 8p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2716581508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása