Itt az év utolsó borpárbajos posztja, a szokásos 7x2 tétellel, száraz fehérektől a tokaji aszúkig. Részben már az ünnepekre készülve néhány komolyabb és drágább palack is előkerült ebben a körben.
Egyúttal boldog karácsonyt is kívánunk minden kedves olvasónak! :)
Indításként rögtön itt van két 10 éves tokaji száraz bor a borvidék két elismert pincészetétől. Mindkét bor mádi dűlőkről származik, a fajta azonban eltérő. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a termőhely-fajta-évjárat-borász-érleltség mátrixból mi sül ki, egyáltalán, milyen formában vannak 10 évesen, és bár tartogatott csavart a végeredmény, maradéktalanul elégedett voltam a palackok tartalmával.
Balassa Nyulászó Furmint 2010
Félelmetesen gazdag és buja illat, a Balassa borokra gyakran jellemző szuperérett, akár a túlérettség határán táncoló sárga húsú és trópusi gyümölcsökkel (vakon biztos inkább hárslevelűnek mondanám). A hedonista gyümölcsözönt keleti fűszerek, vanília, gyömbér, méz kíséri és talán mintha egy kis botrytis is letette volna a névjegyét. Kóstolva elképesztően telt, krémes, vastag, mégis jól megtartják a savak, az alkohol ennél a bornál érzetre picit magasabb. Az olajosan hömpölygő, mindent betöltő, húsos korty lenyűgöző ízkavalkáddal kényeztet: mangó, maracuja, sárgabarack, narancs, vaníliakrém, finom édesfűszer, halvány sósság. Lenyűgözően gazdag, komoly anyag, ez a palack 10 évesen is tökéletes formát mutatott. 7p+/8p-
Szepsy Király Hárslevelű 2010
Az illat visszafogott, inkább érési jegyeket hordoz már, gyümölcsöket csak nyomokban, de ahogy lassan megnyílik, érdekes árnyalatokkal gazdagodik, bár nem könnyű megfogni. Lámpaolaj, tea, tengeri szél, selyemfűméz, virágpor, szőlőlekvár, valami ilyesmi. A nagy testet és a vaskos kortyot máig jól megtartják az egyszerre széles és magas savak és egy kis cseresség és érezhető még. A valaha valószínűleg kemény savak mára lekerekedtek, de még mindig elég szikár a korty magja, amelyet valamiféle kortalanság és olajos textúra leng körbe. Citromtorta, sóban eltett citrom, narancsolaj, pici gomba, kamilla, cseppnyi méz, csipetnyi dohány, sós, umamis aláfestés. Nem egy behízelgő bor (sosem volt az, 1, 2), de még mindig tud élményt adni. 7p-
A következő duót két osztrák riesling alkotja, az egymással szomszédos Wachau és Kremstal borvidékekről. Még a borvidékeken 2018-ban tett látogatás során szereztem be a palackokat (vagy legalább az egyiket biztosan), egy wachau-i Federspiel-t eresztettem össze egy kremstal-i "faluborral".
Prager Steinriegl Riesling Federspiel 2017 Wachau
Aránylag visszafogott, pcii hűvös illattal fogad: sokféle citrus, fehér húsú gyümölcsök, virágok, őszibarack, citromhéj. Kecses, elegáns bor, a két riesling közül ez valamivel karcsúbb és elevenebb, a korty lendületes és arányos, ugyanakkor húsos, jól kitöltött. Csilingelő savak biztosítják a szép kortylefutást. Lédús, zamatos, különféle citrusok, almafélék adják az aromákat. 6p+
Weingut Stift Göttweig Furth Riesling 2017 Kremstal
Fehér húsú gyümölcsök, sárga alma, citrusok, virágok olvadnak össze illatában, de itt a hangsúly a citrusok helyett inkább a mérsékelt égövi gyümölcsökön van és már a kezdődő petrolosság előszelét is érezni. A két bor közül ez a masszívabb, teltebb, kicsit magasabb az alkohol és inkább széles a savérzet, amelyet pici maradékcukor is kerekít. A korty vége kicsit üresebb, némi kesernye és szárító hatás érezhető. Ízben alma- és citrusfélék, őszibarack, alma, némi gyógynövény. 6p
A harmadik fehérbor-pár új-zélandi, és csak utólag jöttem rá, hogy korábbi évjárattal már szerepeltek a sorozatban a borok, de annyi baj legyen, most itt a visszavágó. Tehát az új-zélandi sauvignon blanc egy másik arca: két francia hordós prémium sauvignon blanc Marlborough-ból.
Cloudy Bay Te Koko 2015 Marlborough
Első szippantásra a hordó fűszerei tűnnek ki, majd citromfű, édes citrusok, fehér őszibarack érkezik, a háttérben ananász, mangó, grillezett zöldségek illata, cseppnyi méz. Másnap sós tengeri szél kíséri a gyümölcsöket, a fűszerek hátrébb húzódnak. A szerkezetbe a feszes savgerinc, a finom krémesség és a jól adagolt, kiváló hordó hármasa hoz izgalmat. Lendületes savai végig vibrálnak, a kortylefutás egyenletes és nagyon hosszú. Sokféle citrus, mandarin, lime, fehér őszibarack, másodsorban egy kis trópusi gyümölcs, grillezett zöldségek, hordófűszerek öltöztetik a bort. 7p+
Dog Point Section 94 Sauvignon Blanc 2015 Marlborough
Kezdetben nehezen szálazható az illata, érett citrusok, grillezett ananász, őszibarack, sült zöldségek, pici hordófűszer és halvány sósság tűnik fel. Kóstolva egyszerre feszes és krémes, a textúra teljesen sima, a korty második fele lágyabb, krémesebb érzetű, kicsit rövidebb a lecsengése, mint a Te Koko-é. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, ananász, őszibarack, grillezett zöldségek, finom édesfűszerek, halvány sósság alkotja az ízképet, de itt a gyümölcsök vonulnak kicsit a háttérbe a második naptól. 7p
Két magyar pinot noir alkotja az első aktuális vörösbor párost, északi borvidékekről. Losonci Bálint jól bevált alap pinot noir-ja mellé a Kősziklás Pincészet bora került Neszmélyről. Első nap a mátrai bor tetszett jobban, de a több napos kóstolgatás során a neszmélyi jobban tartotta a formáját, így egál lett a végeredmény.
Kősziklás Pinot Noir 2018
Érett piros gyümölcsök uralják illatát: málna, ribizli, csipkebogyó, szamóca, a háttérben némi virág és egy kis avar, pici illó. Érettebb gyümölcsöket mutat, mint a Losonci, és ahogy melegszik, ez egyre fokozódik. Közepes testű bor, mind a tannin, mind az alkohol magasabb, mint a Losonci Pinot-ban, de egyik sem túl sok. Az illatban megismert érett piros bogyós gyümölcsök viszik a prímet szájban is, itt is érezni azt a kis illót. 5p+
Losonci Pinot Noir 2018
Piros bogyós gyümölcsök - ribizli, vörös áfonya, szamóca csipkebogyó - és egy kevés cseresznye - dominálnak mind illatban, mind ízben. Az illatban eleinte pici zöldfűszer, majd idővel egy kevés avar jelenik meg a háttérben, ízben is zöldfűszeres, ribizliszáras aláfestés teszi teljessé a képet. Karcsú, filigrán pinot, a korty szellős, de kellően feszes, sima tapintású. Erőlködésmentes, letisztult és megnyerő bor. 5p+
Az év végi párosokban a külföldi vörösborokat Olaszországból, Toszkánából válogattam. Két Chianti mérkőzik meg a 2017-es évjáratból, az egyik egy Chianti Classico, tehát a szűkebb, klasszikus termőterületről származik a szőlőtermés, a másik egy Riserva, amely hosszabb érlelésre utal.
Castello di Monsanto Chianti Classico 2017 Toscana
Illata nem túl intenzív, piros gyümölcsök, fűszerek, kevés virág, kíséretképpen balzsamecet és földesség dereng. Markáns felépítés, közepes testtel, határozott, kissé szárító tanninnal, szikár savakkal. Érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca, enyhe meggymagos fanyarság, minimális étcsoki, száraz lecsengés. Nem egy behízelgő bor, de vannak erényei. Én inkább tiszteltem, mint szerettem. 6p+
Terre del Bruno Chianti Riserva 2017
Picikét fülledten nyit, enyhe animalitás is felfedezhető, meggy, cseresznye, kevés balzsamecet és cseresznyelikőr a háttérben, halvány fűszerességgel. Közepesnél könnyedebb, karcsú, a tannin nem túl sok, picikét rágós, de nem bánt, savai elevenek. Cseresznye, meggy, pici balzsamecet és érintésnyi édesfűszer színezi, enyhe animalitás itt is felsejlik. 6p-
A Günzer testvérek bordeaux-i fajtákból készített házasításai következnek, 1-1 neves villányi dűlőből. Günzer Tamás a Bocor, Günter Zoltán az Ördögárok dűlőből hozott külön forgalomba vörösbort 2016-ban. Mindkettőt szerettem.
Günzer Tamás Bocor Cuvée 2016
Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Kezdetben egyértelműen a hordó aromái uralják: édesfűszerek, szegfűszeg, kókusz, pici füst és bőr, étcsoki és kávé. Fokozatosan jönnek előrébb a gyümölcsös jegyek: túlérett meggy, aszalt szilva, rumba mártott gyümölcsök. Vastag, tartalmas bor, testesebb, mint az itt kóstolt párja, határozottabb a hordó hatása és az alkohol is magasabb, bár a bor alapvetően mindkettőt elbírja. Kicsit talán lehetne fókuszáltabb, néha mintha lennének kisebb döccenők a kortylefutásban. Édesfűszerek, érett-túlérett gyümölcsök, meggy, szilva, csokoládés motívumok elegyednek ízében is, egy kis alkoholédességgel kísérve. 6p+
Günzer Zoltán Ördögárok 2016
Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Érett erdei gyümölcsök, szeder, szilva, meggy, édesfűszerek, pici füstölő határozzák meg illatát. Másnapra nyílik, egyre több gyümölcsöt vonultat fel, málnától a szedren át a fekete cseresznyéig. Izmos közepes testéhez tömör mag és élénk savak járulnak, a tannin érett, jól beilleszkedik a bor szövetébe, talán a korty végén érezni kicsit külön a fát. Érett meggy, erdei gyümölcsök, szeder, málna, édesfűszerek, csipetnyi bors alkotják az ízképet. Egy picikét karcsúbb és feszesebb, valamint gyümölcs-hangsúlyosabb, mint a mellette kóstolt Bocor. 7p-
Zárásként két 2007-es, 5 puttonyos aszú nyílt egymás mellett, két remek tokaji pincészettől: Chateau Dereszla, illetve Tokaj Oremus. 10 napon keresztül kóstoltam egymás mellett a két bort, végig elképesztő formát produkált mindkét bor. Óriási élmény volt, méltó zárása az idei borpárbajozásnak. :)
Dereszla 5 Puttonyos Aszú 2007
A két aszú közül ennek moderáltabb intenzitású az illata, legalábbis eleinte. Sárgabaracklekvár, pici grillázs, créme brulée, vanília érezhető első nap, majd narancslekvár, kandírozott citrusok, pici méz, csipkebogyószörp csatlakozik a következő napokban. Nagyon kerek, finom tapintású, koncentrált, valahogy egyszerre tűnik légiesnek és sűrűnek, talán a kiváló egyensúly, a komoly beltartalom és az alacsony alkohol összhatásának köszönhetően. Mintha folyékony selymet inna az ember. Bőven van még benne frissesség, de már kialakult aszús jegyek. Igazi gyümölcskavalkád, sárgabarack, mangó, narancs, trópusi gyümölcsök érett és lekváros formában, remek savakkal megtámogatva. Szinte első nap tűnik a legérettebbnek, utána nem csupán tartja a formáját, de ahogy nyílik, szinte egyre fiatalabbnak tűnik. A két aszú közül ez valamivel selymesebb és elegánsabb. 8p
Oremus 5 Puttonyos Aszú 2007
Először talán mélyebb az illata, mint a Dereszlának, narancslekvár, sárgabaracklekvár, sőt, halványan minimális szilvalekvár is megjelenik benne, mellette pici illó. Azután itt is folyamatosan tárulnak fel a trópusi gyümölcsös, fűszeres, vaníliás, gyömbéres, narancshéjas aromák, és egy pici csipkebogyószörp is megjelenik pár nap múlva. Talán picivel kevésbé koncentrált, mint a Dereszla, így egyrészt ugyan kicsit karcsúbbnak is hat, ugyanakkor itt magasabb az alkohol és határozottabb a hordó jelenléte, ami mégis hozzátesz a szerkezethez. Remek savak vezetik a kortyot, narancslekvár, sárgabaracklekvár, narancshéj, vanília, gyömbér, méz, csipetnyi dohány adják az aromákat ízben is, a korty végén pici botrytises kesernye érezhető. 8p-