A Borrajongó

A sauvignon blanc két arca Németországban - Weingut Georg Mosbacher

2021. június 04. 06:00 - furmintfan

A sauvignon blanc körkép keretében most egy olyan ország, illetve borvidék került terítékre, ahol a fajta inkább csak választék-szélesítő érdekesség, mégis érdemes megnézni, mit tud. Németország borvidékei nem a sauvignon blanc-ról váltak híressé, errefelé a riesling a zászlóshajó, a többi fajta inkább csak epizódszerephez jut. 

mosbachersauvignonblanc20182019.jpg
Nincs ez máshogy a pfalz-i Mosbacher család borászatánál sem, ahol a riesling foglalja el a termőterület háromnegyedét, a maradékon 8 különböző fajta osztozik. A 20 hektáros birtok 3%-án terem sauvignon blanc, amely kétféle iskolázásban készül el a pincénél. Az "alap" sauvignon blanc hordóval nem találkozik, általában magasabb savtartalommal rendelkezik, míg az amerikai mintára elnevezett és fahordóban készített "Fumé" egy tartalmasabb, krémesebb, teltebb, komplexebb bort ad. Mindkét borból egy-egy viszonylag friss évjáratot kóstoltam több napon át, érdemes és érdekes volt.


mosbachersauvignonblanc2019.jpgWeingut Georg Mosbacher Sauvignon Blanc 2019
Tartályos erjesztés és érlelés finomseprőn kb. 6 hónapig. Ahogy távozik a kezdeti fülledtség, leginkább édes citrusok és almafélék dominálnak illatban, egy kevés citromfű, bodza és érett egres villan még fel. Penge savak (8,3 g/l) vezetik az acélos, egyenes kortyot, hosszan kitartva, miközben egy kevés maradékcukor (5,5 g/l) hivatott elvenni az élüket. Ez szájban még csak-csak sikerül, de gyomorban azért visszaüt a sav. Egy kevés szén-dioxid is maradt a borban, de ilyen savgerinc mellett ez csak szemre tűnik fel. Ízben is a citrusos jegyek viszik a prímet, itt is jön némi alma, a háttérben érintésnyi bodza, citromfű, egy pici egres és zöld villanások. Nem a legtipikusabb sauvignon blanc, van egy kis riesling-es beütése, részben a maradékcukornak is köszönhetően, a sav viszont még így is túl sok (nekem). 6p-
 

mosbachersauvignonblancfume2018.jpgWeingut Georg Mosbacher Fumé Sauvignon Blanc 2018
1998-ben telepített ültetvény termése, 500 literes új és használt fahordókban erjedt és érlelődött finomseprőn 7-8 hónapig. Bontást követően inkább a hordós és seprős jegyek uralják: vanília, vaníliakrém, édesfűszerek, érintésnyi kókusz, gyümölcsök inkább a háttérben. Ahogy falja a levegőt a pohárban (és az üvegben), egyre jobban feltárulnak a gyümölcsös rétegek és hátrébb húzódnak a hordós, fűszeres motívumok. Harmadnapra egészen szárnyra kap, és gyönyörű illattal kápráztat el: őszibarack, édes citrusok, mandarin, grapefruit, narancs, finom trópusi gyümölcsös érintés, egy kevés virág és kesudió. Kóstolva telt, kerek, az "alap" után lágyabb, de így is kellően lendületes savakkal operál, finom krémesség, kiváló minőségű hordó keretezi a gazdag, rétegzett kortyot. Első nap van egy minimális szárító hatása a bornak, másnapra, harmadnapra egyre szebben összeáll, lédúsabbá, selymesebbé, egységesebbé válik, a hordós-krémes textúra helyett nagyobb teret kapnak a savak. Őszibarack, mangó, narancs, ananász, citrusok, sós aláfestés, finom vanília, pici kesudió, leheletnyi zöld kaliforniai paprika díszíti. Ahogy telnek a napok, ízben is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a gyümölcsök, a hordó észrevétlenül besimul, a minimális paprika eltűnik. Három nap kóstolás alatt rengeteget változott, érdemes neki időt adni, meghálálja, nagyon izgalmas, összetett és szép bor, sauvignon blanc-etalon meglepő helyről. 7p+


A borokat a finewines.hu-tól vásároltam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2616579312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása