A Borrajongó

Sauvignon blanc-ok a szomszédból II. - Ausztria

2021. május 22. 06:00 - furmintfan

Ismét szomszédolás következik a sauvignon blanc-körkép keretében, Szlovénia és Horvátország után ezúttal osztrák borok lesznek porondon. A sauvignon blanc-nal Ausztria több borvidékén is lehet találkozni, de többnyire csak kiegészítő szerepben. Stájerországban (Steiermark), azon belül is a legjelentősebb Dél-Stájerországban (Südsteiermark) azonban a sauvignon blanc a zászlóshajó, világviszonylatban is kiemelkedő minőségű borok születnek errefelé. A talajviszonyok változatosak, homok, pala, mészkő, kavics, üledékes kőzetek is megtalálhatóak, illetve tipikus az opok, az ősóceáni üledékből keletkezett, mészben gazdag agyag. A  mediterrán éghajlati hatást hűvös éjszakák ellensúlyozzák, de a különböző fekvésekben változatos mikroklímák alakultak ki.
osztraksb20182019.jpg
Két részletben, két évjáratból kóstoltam borokat és kakukktojásként egy másik borvidék képviselője is befurakodott a stájer sauvignon blanc-ok közé.

osztraksb2019_2.jpgHuber Sauvignon Blanc 2019 Niederösterreich
Markus Huber Traisental egyik legismertebb borászatává tette a 250 éve családi tulajdonban álló pincét. A 40 hektárnyi saját ültetvény termését felvásárolt szőlővel egészítik ki. A szőlőben cél a természetközeli művelés, az ültetvények egy részén már organikus gazdálkodás folyik.
A borvidékre jellemző riesling és grüner veltliner mellett többek között sauvignon blanc-ból is készül bor, azonban Traisental eredetvédelmi szabályai miatt ez csak Niederösterreich jelzéssel kerülhetett palackba.  
A kezdeti fülledtség gyorsan távozik, majd friss alma, citrusok, egy kevés egzotikus gyümölcs, a háttérből virágok, tv paprika és enyhe sós fuvallat érkezik. Az élénk, vibráló savak mellett mintha kevés maradékcukor jótékony hatását is lehetne érezni. A korty kiegyensúlyozott, intenzív, zamatos, almafélék, lime, mandarin mellett enyhe krétás-sós érzet színezi. Nem zöld, egészen minimálisan trópusi gyümölcsös, így talán nem tankönyvi sauvignon blanc-példa, de kifejezetten élvezetes bor. 6p+ (4500 Ft - finewines.hu)

osztraksb2019_1.jpgErwin Sabathi Sauvignon Blanc vom Opok 2019 Südsteiermark
A Sabathi család 1650-ig tudja visszavezetni a borkészítési hagyományokat, azonban a tizedik generáció és egyben a jelenlegi családfő, Erwin Sabathi tette nemzetközileg ismertté a pincészetet. 39 hektáron gazdálkodnak organikus módon, a pincében borok spontán erjednek, kevés beavatkozással készülnek.
Acéltartályban erjedt és érlelődött.
Fehér húsú gyümölcsök, zöld és fehér őszibarack, zöldalma, egy kevés tv paprika és borsóhüvely alakítja az illatot. Hűvös hangulatot árasztó, egyenes, karcsú bor, valamivel vékonyabbnak tűnik a Huber után. Kevesebb benne a vibrálás, lágyabb a sav, ugyanakkor maradékcukor sem  hízlalja, érzetre csonstszáraz. Citrusok, zöldalma, zöld őszibarack, tv paprika, egy kevés egres és halvány sósság adják az aromákat, letisztult. Sallangmentes, jól elkészített bor, remek példa egy nem túl harsány, hűvös klímás, óvilági sauvignon blanc-ra. 6p (5690 Ft - Pannon Borbolt)


Az osztrák kóstolósor második fele 2018-as stájer borokból állt össze, magasabb árfekvésben.  Papíron ez tűnt az izgalmasabb összehasonlításnak, és valóban három érdekes, egymástól eltérő karakterű bort sikerült egymás mellé pakolni.

osztraksb2018_3.jpgLackner-Tinnacher Gamlitz Sauvignon Blanc 2018 Südsteiermark
Az 1770-óta működő családi borászatot jelenleg Katharina Tinnacher vezeti. 27 hektáron dolgoznak, organikusan művelik a szőlőt. A borok kevés beavatkozással, egyszerű eszközökkel, hosszú idő alatt készülnek el.
A pince „falubora” melegebb dűlők, homokos talajon telepített fiatalabb tőkék termése. Áztatás, majd lassú préselés után hordóba került, a hosszú spontán erjedést további fél év érlelés követte.
Eleinte kifejezetten zártnak mutatkozik orrban és később is visszafogott marad, semmi nyoma a fajtával azonosított harsányságnak. Fehér húsú gyümölcsök és fehér ribizli, kevés virág diszkrét illata mellett van benne egy kis öreg hordós pinceszag, ami csak harmadik napra távozik. Kóstolva kerek, aránylag lazább szövésű és széles, lágyabb savak, krémes textúra jellemzi, a háttérben a hordó is megjelenik. Ízében érett alma, sárga húsú gyümölcsök, fehér ribizli, egy kevés hordófűszer és vanília. Kicsit szokni kellett, főleg a hordó miatt, harmadik napra simult ki teljesen, addigra sikerült megkedvelnem. Kár a kezdeti bizonytalanságért az illatban. 6p- (Kb. 6000 Ft - Bortársaság, kifutott)

osztraksb2018_2.jpgSkoff Eichberg Sauvignon Blanc 2018 Südsteiermark
Walter Skoff révén a Skoff család negyedik generációja vezeti az egyik vezető dél-stájer pincészetet.  Összesen mintegy 60 hektáron gazdálkodnak, számos kiemelkedő dűlőn. A sauvignon blanc-ra különösen nagy hangsúlyt fektet a pince.
A homokos, aprózódott köves talajon termett szőlő tartályban erjedt és érlelődött. 
Zöldalma, citrusok, egy kis egres, bodza, gyógynövény és virágok elegyednek illatában, harmadik napra halványan megjelenik benne egy kellemetlen mellékzönge. A korty kiegyensúlyozott, jó arányokat mutat, a savak nem túl élénkek, de elegendő tartást biztosítanak. Ízében zöldalma, zöld és fehér őszibarack, citrusok, bodza, a háttérben zöld villanások. A 2018-as trió legtipikusabb fajtajelleget felvonultató tagja. 6p (Kb. 6000 Ft - KisBécs, kifutott)

osztraksb2018_1.jpgAndreas Tscheppe Blaue Libelle Sauvignon Blanc 2018
Andreas Tscheppe 2006 óta készíti természetes borait, a szőlőben biodinamikus műveléssel, a pincében minimális beavatkozással, a borok legalább 18 hónapot töltenek nagy hordókban, finomseprőn, majd minimális kénszintekkel kerülnek palackba.
A mészköves opok talajon termett szőlő bogyózást és préselést követően 2-15 éves, 300-2000 literes hordókban erjedt 2 hónapig, kevés kén hozzáadása mellett, majd 16 hónapos hordós érlelést követően, szűrés és derítés nélkül került palackba. A borvidék neve nem szerepel a palackon.
Van az illatban egy kis minimálkénes játék, de egyáltalán nem zavaró. Édes citrusok, barackfélék, sárga húsú gyümölcsök, eleinte egy kis gyertyafüst, majd egyre inkább sárgabarack, körtekompót adják a díszítést. A korty gazdag, tartalmas, életteli, végig van benne valami vibrálás, a lecsengése is rendkívül hosszú. Barackfélék, sárga alma, körtekompót, édes citrusok, narancs, pici zöld tea, halvány sósság és zöld teás, gyógyteás aláfestés, a finisben enyhe almahéjas fanyarság. Felülmúlta a várakozásaimat, első naptól kezdve megfogott benne valami, és 3 napon keresztül végig remekül tartotta a formáját. A címke pedig gyönyörű. A bor viszont drága. 7p (13000 Ft - Lees Brothers)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7816561142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása