A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Ontario - Henry of Pelham

2021. május 15. 07:30 - furmintfan

A sorozat aktuális részében egy kanadai pincészet és annak három bora került a reflektorfénybe. Borfogyasztói szemmel első blikkre Kanada szinte egzotikus országnak mondható innen nézve, hiszen az ország a szőlőtermesztésre alkalmas területek északi határán helyezkedik el, és igen kevés kanadai bor jut el hozzánk.

henryofpelham1.jpg
Kanada elsősorban a jégborai révén vált ismertté, de az utóbbi 30 évben - részben a klímaváltozás hatása nyomán - a borszektor újjászületett, a szőlők nagy részét újratelepítették, és a kedvező adottságoknak köszönhetően ma már az ország hét tartományában folyik szőlőművelés és borkészítés. Az első és legjelentősebb tartomány ilyen szempontból Ontario.

Ontario
Ontario tehát Kanada legjelentősebb termőhelye, közel 7000 hektár szőlőterülettel rendelkezik. Talán meglepő lehet, de nagyjából azonos földrajzi szélességen helyezkedik el, mint Bordeaux . A borok 60%-a fehér, de egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a rosé és a pezsgő is.
A riesling volt az első fajta, amellyel sikereket értek el a régióban, ez a jégbor egyik alapanyaga is, és máig ez a fajta a borvidék zászlóshajója, száraz és édes iskolázásban is. A vidal nevű hidegtűrő hibridből elsősorban jégborok és késői szüretelésű borok készülnek. Magas minőségű chardonnay és pinot noir borokat is palackba zárnak Ontario-ban, de a fő bordeaux-i fajták (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot) ültetvényei is egyre jelentősebb területet foglalnak el, főleg a melegebb Lake Erie North Shore és Pelee Island régiókban. A fenti fajták mellett gamay-ból és syrah-ból is egyre jobb borokat készítenek. A baco noir szintén egy hibrid fajta, elsősorban Észak-Amerika hűvösebb vidékein termesztik.
A Vintners Quality Alliance of Ontario három nagy minőségi bortermelő régiót jelölt ki Ontario-n belül (Designated Viticultural Areas), ezek alatt több alrégiót is nevesítettek.

Niagara Peninsula
A Niagara-félsziget az Ontario-tó délnyugati sarkában helyezkedik el, ez a régió adja Kanada szőlőtermésének mintegy 80%-át. A félszigetet északról az Ontario-tó, délről az Erie-tó, keletről a Niagara-folyó védi. A nagy vízfelületeknek és Niagara-szakadék légmozgásokat generáló hatásának köszönhetően a klíma enyhe, hasonlít Burgundiáéhoz. Agyagos vályog altalajon homokos, kavicsos talajtakarót találunk. Niagara Peninsula két nagy borrégióra tagolódik: Niagara-on-the-Lake nyugatra és Niagara Escarpment keletre.

Lake Erie North Shore
Az Erie-tó északi partjáról elnevezett borvidéken a legmagasabb a napsütéses órák száma Kanadán belül, a meleg és sekély Erie-tó közelsége és az ültetvények déli fekvése ideális körülményeket biztosít a szőlőtermesztéshez. A talaj jellemzően kavicsos, vagy homokos vályog.

Pelee Island
Pelee Island az ország legdélebbi része, egyben Kanada legrégebbi bortermelő vidéke, már az 1860-as években elkezdődött a szőlőtelepítés, mivel itt a leghosszabb a tenyészidőszak.

henryofpelham121521949_3684393141617527_7979981850988657119_n.jpg

(A fotót a pincészet instagram oldaláról kölcsönöztem)


Henry of Pelham
A mai tulajdonosok őse, Nicholas Smith az 1790-es években kapta a mai birtok elődjét, az függetlenségi háború során tett szolgálataiért. A pince nevének eredete vicces sztori: Nicholas fia, Henry Smith 1842-ben alapított kocsmájának szeszes ital árusító engedélyét a 18. századi brit miniszterelnök Sir Henry Pelham után szabadon "Henry of Pelham"-ként írta alá. Ő ültette az első szőlőtőkéket is, a név pedig a birtokon ragadt.
A mai tulajdonos Speck család 1982-ben vásárolta meg az eredeti családoi farm parcelláit. Paul és Bobbi Speck 1984-ben ültették az első riesling és chardonnay tőkéket, majd 1988-ban készültek el az első borok. A Speck család aktívan részt vett a VQA (Vintners Quality Alliance) eredetmegjelölési rendszer kidolgozásában is.
Ma Paul, Matthew és Daniel Speck, a három testvér tulajdonában van a birtok, ők Speck Bros. Wine név alatt egy külön borcsaládot is létrehoztak. A pincénél riesling, chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, gewürztraminer, vidal, pinot noir, baco noir, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon terem. A száraz fehér, rosé és vörös tételek mellett tradicionális pezsgőt, valamint többféle édes bort, késői szüretelésű és jégborokat is palackoznak.

Három bort kóstoltam a kínálatból, egy fehér és két vörösbort.

Henry of Pelham Speck Family Reserve Riesling 2018 VQA Short Hills Bench
Mosel-i klón termése, agyagos talajon, a birtok legkorábban, 1984-ben telepített szőlőtőkéiről szedték az alapanyagot, a színlé tartályban, kisebb részben 30 hektós nagy fahordóban erjedt.
Citromtorta, édes citrusok, pici kandírozott citromhéj, egy csepp méz, valamint némi virág  és gyógynövény színezi a vonzó, tiszta illatot. Penge savak húzzák feszesre és hosszúra a kortyot, az alkohol alacsony, a kicsit kemény savak élét közel 15 g/l maradékcukor igyekszik lekerekíteni. Édes citrusok, mandarin, narancs viszik a prímet ízben, a háttérben alma, őszibarack, enyhe édesség. Savból és cukorból is elég sok jutott a borba, szájban végig erőteljes, intenzív, ezzel együtt is kialakul benne valamilyen magas egyensúly, de így talán kevésbé elegáns az összbenyomás. 6p (7400 Ft - Wineage)

Henry of Pelham Baco Noir 2018 VQA Ontario
Csömöszölés mellett tartályban erjedt, majd 6-8 hónapig amerikai hordókban (24% új) érlelődött a bor.
Illatában érett erdei gyümölcsök dominálnak, talán a kék áfonya emelhető ki leginkább, mellette némi szilva, édesfűszerek, vanília és enyhe füstösség érezhető. A test közepesnél valamivel könnyedebb, a korty mégis sűrűnek hat a koncentrált gyümölcsösségnek köszönhetően. Selymes textúra, sima tannin, aránylag lágy savak, enyhe édesség jellemzi a bort, mindez  a kerekség szépen harmonizál az érett erdei gyümölcsös - áfonya, szeder, fekete ribizli, plusz szilva -, finoman fűszeres ízvilágra. 6p- (6500 Ft - Wineage)

Henry of Pelham Pinot Noir 2018 VQA Niagara Peninsula
Részben üledékes palás-agyagos talajról, részben meszes-agyagos talajon termő tőkék adták az alapanyagot, a bor francia hordókban érlelődött 6 hónapig.
Határozott fűszeresség - fahéj, szegfűszeg, vanília, chili - vezeti az illatot első nap, a háttérben érett piros gyümölcsök, egy kevés dohány és avar. Később a fűszeresség helyett a gyümölcsök - cseresznye, szilva - lépnek előre. A test karcsú, mennyiségre nem túl sok, de enyhén érdes tannin szegélyezi, jó tartású savak mellett. Szamóca, cseresznye, málna, sok édesfűszer, egyszerre kis fanyarság és enyhe édesség színezi a kortyot. 6p- (6500 Ft - Wineage)


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

https://winesofcanada.ca/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr716525952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása