Ismét magyar borpárbaj következik, ezúttal soproni vörösborokkal. Soproni kékfrankosokat, zweigelteket, merlot-kat állítottunk már párba az évek során, syrah-kat szerintem még nem pakoltunk egymás mellé. Most a Stubenvoll Pince és a Steigler Pince 2022-es syrah-ból készült borai kerülnek a reflektorfénybe, a soproni Tűztoronnyal a címkéken.
Stubenvoll Pince Syrah 2022
A Frettner dűlő szűztermése 12 hónapig érlelődött egy 400 literes használt francia hordóban. Az illat jól definiált, csupa erdei gyümölcs, áfonya, szeder és feketeribizli, a háttérben halványan meggyel, borssal, időnként fel-felvillanó enyhe pörkölési aromával. A test legfeljebb közepes, a korty dzsúzos, gördülékeny, tökéletesen simán csúszik, sehol egy kilógó él. A sav puha, de pont elegendő tartást ad, a tannin selymesen olvad a kortyba, az alkohol sem tűnik fel. Ízben is a gyümölcsöké az abszolút főszerep. Nem komplex, de nagyon élvezetes és szépen elkészített bor. 6p (5500-6000 Ft - Ab Ovo, Nullahetvenöt)
Steigler Pince Premium Syrah 2022
Fiatal ültetvény termése, a bort 12 hónapig érlelték fa hordóban. Az illat bőrös, animális jegyekkel és indít, majd jönnek a sötét bogyós erdei gyümölcsök, édeskés fűszerek, bors, némi földesség és cékla. Ez egy testesebb, masszívabb felépítésű bor, élénkebb a sav, határozottabb a fahasználat, több és érdesebb a tannin, így rusztikusabb az összhatás. Érett erdei gyümölcsök, meggy, meggymagos fanyarság, borsos fűszeresség, egy kis cékla és animalitás is érezhető. Második nap a céklás, földre hullott gyümölcsös jegyek erősödnek fel, de az animális, fűszeres aromák is megmaradnak. 6p- (7000-7700 Ft - Nullahetvenöt, Radovin)
Személy szerint egyértelműen a Stubenvoll Syrah-t szerettem jobban, miközben a Steigler javára lehet írni a komolyabb beltartalmat, szerkezetet és ez a bor komplexebb. Más kérdés, hogy az illat és az ízkép egyes elemei megosztóak lehetnek és nekem sem feltétlenül pozitív előjellel kerültek a mérleg serpenyőjébe.