A Borrajongó

Tokaji újhullám II. - Gilberries and Wine duó a nappaliban

2021. április 26. 06:00 - furmintfan

A Gilberries and Wine név egy kis családi borászatot takar a Tokaji Borvidéken. Gilbert Balázs és felesége, Lili 2018-ban kezdtek el borászkodni a Tokaji borvidéken. Balázs kertészmérnöki, Lili marketinges végzettséggel rendelkezik, az egyetem után egyszerre kaptak munkalehetőséget egy mádi pincészetnél, Lili marketingesként, Balázs szőlészként. A fiatalok azonnal beleszerettek a tájba és rengeteg lehetőséget láttak meg benne, így belevágtak saját birtok felépítésébe.
1,2 hektár szőlővel rendelkeznek Mádon a Juharosban és Rátkán az Istenhegyen, de a tervek szerint a területek bővítésével és szőlőfelvásárlással szeretnék növelni a lepalackozott borok mennyiségét. Minden munkát maguk végeznek, a szőlőtermesztéstől a címkék ragasztásán keresztül a marketing kommunikációig. A reduktív borok a közösségi feldolgozóban, a hordós tételek Gilberték rátkai parasztházának pincéjében készülnek.

gilberriesandwine202104.jpg

Két 2019-es évjáratú bort kaptam a pincétől kóstolásra, és azt kell mondanom, erős kezdés ez a kis rátkai birtoktól, érdemes lesz követni őket a jövőben.

Woodoo Love 2019
70% furmint, 30% hárslevelű az Istenhegyről. Bogyózás és azonnali préselés után erjesztés rajnai rizling fajélesztővel 3 db 220 literes másodtöltésű zempléni tölgyfahordóban, majd érlelés minimális finomseprőn ugyancsak a hordókban 11 hónapig. 7 g/l maradékcukor, 7.6 g/l sav, 13% alkohol.
Illatban egymás mellett a sárga húsú gyümölcsök - barackfélék és citrusok -, valamint a hordó édesfűszeres, kókuszos jegyei, mindezt egy kis narancsvirág koronázza meg, izgalmas koktélt alkotva. A korty húsos, a savak feszesek, élénkek, de szerencsére sima tapintásúak, nem élesek, nem rusztikusak, a hordó jelenléte egyelőre határozott, de jól adagolt, nem túlzó, épp leheletnyi cserességet azért még lehet érezni. Narancs, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, enyhe trópusi gyümölcsös érintés, a háttérben a hordófűszerek, kókusz, vanília, egy kevés maradékcukor is emel az ízeken. Kifejezetten izgalmas ízvilága van a bornak, közben sikerült a tipikus száraz tokaji buktatókat - úgy mint rusztikus savak, túl sok fa, magas alkohol - elkerülni. Ha egy kicsit kerekedik a palackban és a hordót is teljesen megemészti még szebb lehet, de ez már most is remek bor. 6p+

Éden 2019
40% aszúsodott kövérszőlő és 40% töppedt sárgamuskotály a Juharosról, 20% aszúsodott furmint és hárslevelű az Istenhegyről. Bogyózás, 1 napos áztatás, préselés után rajnai rizling fajélesztővel erjedt az alapanyag, 3/5 része zempléni 300 literes tölgyfahordóban, 2/5 része acéltartályban érlelődött 11-11 hónapig. 108 g/l maradékcukor, 6,8 g/l sav, 12% alkohol.
Felezett őszibarackbefőtt uralja az aromatikát, mind illatban, mind ízben, ezt egy kis trópusi gyümölcssaláta és töppedt szőlő egészíti ki. Kóstolva sima tapintású, puhán ölelő, sűrű és krémes. Az egyensúlya valamelyest a cukor felé hajlik, de nem hat túl édesnek vagy gejlnek, a lecsengés enyhe fanyarsága is tompít egy leheletnyit az édességen. Komplexnek nem mondanám a bort, viszont simogatóan selymes, tiszta és finom, jó inni. 6p-

 

A borokat Gilbert Balázs küldte kóstolásra, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216507742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása