A Borrajongó

A fajta általánosítása – Gál Pincészet Szigetújfalui Olaszrizling 2019

2021. április 01. 06:00 - ungert

Több szempontból is támadható döntést hoztam, amikor múlthét szombaton leemeltem Gálék tizenkilences olaszrizlingjét az egyik nagybolt italosztályának polcáról. Egyrészről feltételezhető, hogy közvetlenül a pincénél már a kétezer-húszas évjárat fut, amely frissességéből fakadóan szebb arcát mutathatja, mint a bizonytalanul hosszú ideje hiperkörülmények között nevelkedett elődje, másrészt az a reduktív iskola, amelyben Gálék jellemzően utazni szoktak, körülményfüggetlenül élményszerűbb a tárgyévet követő háromszázhatvanöt napban, mint azután.

Nagy baj viszont mégsem történt: ez az olaszrizling bizony még így is áll, mint a cövek. És a neveltetésén belül éppen olyan, amilyennek lennie kell: friss és ropogós, igazi tavaszi bor, bár az érzékszervi benyomásaim alapján meg vagyok győződve arról, hogy tulajdonképpen bármilyen más fajtából is elkészülhetett volna.

mkyr3615.JPEG

Hűtőhidegre hozva, közvetlenül bontás után visszakézből felmondja a kötelezőt: élénk füves, virágos, citrusos jegyeket a stílussal együtt érkező fajélesztős, profira csiszolt karakterrel. Szájban kicsattanóan ropogós, a sok-sok savat ügyesen kompenzálja némi érett gyümölcs, és egy enyhe keserűség is feltűnik a végén. Tiszta, mentes mindenféle allűrtől és hibától, de túl sok kapaszkodót sem ad.

Fröccsbornak kiváló, nálam is így fogyott el a palack kétharmada, de a fajta felfedezéséhez viszont túlzottan lecsiszolták az arcát. Ez nem hiba, de az erények közé sem szokásom sorolni. 4 pont. (cca. 1100 Ft, Auchan)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016484962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása