A Borrajongó

Márciusi mátrai borpár(baj)ok

2021. március 22. 06:00 - furmintfan

Hoztam egy borpár(baj)ok különkiadást így március végére, méghozzá mátrai borokkal. Három borpárt kóstoltam a borvidékről, feltörekvő borászatoktól, friss évjáratokból, három különböző szőlőfajtából.

parbajok.jpg

Zöldveltelinik alkotják az első párost, a 2019-es évjáratból. A Gobri Ludányi Gábor pincészete - a Gobri az ő beceneve -, a borász nagyon hisz a zöldvelteliniben, a SKR pedig kvázi a pince csúcsfehérbora. A Kékhegy Pincéről már többször volt szó a borrajongón, náluk is fontos szerepet játszik a fajta.
Az osztrák zöldvelteliniket általában nagyon szeretem, és bár világos, hogy az eltérő adottságok miatt a hazai borok mindig más arcát mutatják majd a fajtának, azért nem könnyű elvonatkoztatni az osztrák példáktól. A lenti két bor nem is igyekszik a sógorok mintáját követni stílusban, mégsem ez volt az oka, hogy egyik sem nőtt igazán a szívemhez.

matraizoldveltelini2019.jpg

Gobri SKR 2019
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök elegyednek illatában - leginkább zöld és sárga alma, körte, őszibarack -, körte és őszibarack. Kezdetben van rajta egy enyhe kartonpapíros fedettség (a dugó elvileg rendben), utána alakul az illat, kevés gyógynövény tűnik még fel a háttérben. Közepes testű bor, a korty kerek, kellő mennyiségű sav és leheletnyi cseresség keretezi, de a két bor közül ez a simább, lágyabb érzetű. Alma, körte, némi citrus, egy kevés édesfűszer - szegfűbors, vanília, szegfűszeg -, és cseppnyi méz színezi. Nem tudom, hogy csak az én palackom (vagy a dugója) okozta-e a malőrt, de kár az illat tökéletlenségéért. 5p

Kékhegy Pince Zöldveltelini 2019
Eleinte fedett, és visszafogott az illat, pörkölt magvakat és héjas jegyeket idéz, van benne egy kis fülledtség is, majd jön egy kis fehér húsú gyümölcs és egres, harmadnapra enyhe sajtos jelleg is felüti a fejét. A közepes testhez kellően élénk sav és némi cseres érzet, valamint enyhe kesernye járul, közben mintha minimális maradékcukor is lenne a borban. Narancs, citrusok, őszibarack, alma, szegfűbors, egy kevés gyógynövény és némi kesernye érezhető a kortyban. Az illattal itt sem voltam teljesen kibékülve, és picit soknak éreztem a kesernyésséget is. 5p

 

Sárgamuskotályok következnek, szintén 2019-esek. A gyöngyöstarján Centurio Szőlőbirtok már ismert és elismert névnek számít a Mátrai borvidéken, a Szignárovits-Maka Pince az utóbbi néhány évben tűnt fel a gyöngyöspatai színtéren.
Ez volt talán a legérdekesebb duó. A sárgamuskotály elsőre felismerhető, tipikus karakterét egyik sem bor hozza igazán, de más-más irányba térnek le a bejáratott útról.

matraisargamuskotaly2019.jpg

Centurio Fáy-domb Sárgamuskotály 2019
Bontás után picikét fülledt, halványan felidézi a muskotály szőlős, szőlővirágos aromáit, de inkább citrusos, citromhéjas, citrusos illóolajos jegyeket produkál. Fél nap elteltével újra rányitva tűzköves, puskaporos, enyhén füstös jegyeket mutat, mellette citrusos, diszkrét fűszeres díszek tűnnek fel. Melegedve, sokat szellőztetve óvakodnak csak elő őszibarackos, szőlős aromák. Vakon előbb mondanék burgundi vagy valamilyen burgundi mintára készülő új-zélandi chardonnay-t, mint sárgamuskotályt. Ízben is követi az illatot, elsősorban citrusos, fűszeres, enyhén sós, halványan őszibarackos. A korty jól kitöltött, tartalmas és elég masszív, komoly testtel, élénk savakkal, a finisben finoman melegít az alkohol. Meglepő, ugyanakkor szerintem szép bor. 6p+

Szignárovits-Maka Liliom 2019
Ez a bor már közelít a klasszikus muskotály-karakterhez, de érettebb, visszafogottabb formában idézi meg azt: egzotikus virágok, érett trópusi gyümölcsök, pici vaníliakrém, cseppnyi méz és egy kevés selyemcukor. Másnapra a mézes, selyemcukros vonal erősödik, a gyümölcsök inkább őszibarackbefőtt, narancs és érett alma formájában jelentkeznek. Harmadik napra eluralja az érett alma, de ez már szerintem a hanyatlás jele (tehát érdemes max. 2 nap alatt kiüríteni a palackot). A két bor közül ez lazább szövésű, lényegesen puhább érzetű, lágyabb savakkal dolgozik, a végén érezni egy kicsit az alkohol fűtő hatását. Az ízvilág hűen követi az illatot és annak változásait is, a kezdeti déligyümölcsös jegyek mellett egyre hangsúlyosabbá válnak a mézes, grillázsos motívumok, a gyümölcsök másnapra inkább befőtt formájában jelentkeznek, a korty végén pedig jön egy kis kesernye. 5p+

 

Végül két kékfrankossal zárom a sort, ezúttal 2018 az évjáratból, két olyan, pár éve alapított pincészettel, akik érdekes színfoltjai lehetnek a borvidéknek, nem csupán kékfrankosaik miatt.
Igazság szerint mindkét kékfrankost kóstoltam már korábban, a New Mátra ajándékba kapott csomagjában ugyanis mindkét tétel szerepelt, de már korábban megvolt az elhatározás, hogy ez a két bor valamelyik borpáros posztban szerepet kap. Végül ezen az elképzelésen végül nem is változtattam, jól esett újra megkóstolni ezt a két bort.

matraikekfrankos2018.jpg

Bata-Loyal Birtok Kékfrankos 2018
Meggyes, piros gyümölcsös illat, a háttérben minimális földesség, pici bors, majd halvány virágos, gyógynövényes jegyek. Kicsit tartottam tőle, hogy a földes jegyek másnapra lenyomják a gyümölcsöket, de inkább csak kirúgta magát az illat és a gyümölcsök is maradtak. Könnyed, lendületes, sima tapintású és hűvös érzetet kelt a korty, amelyet kevés tannin és üde savak kereteznek, az alkohol elég alacsony. Tiszta, zamatos, közepes intenzitású ízében meggy, piros bogyósok, csipetnyi bors és szegfűbors. Nem túl bonyolult, de nagyon kellemes, gördülékeny, jól iható kékfrankos. 5p+

Itt és Most Pince Ideje Van Kékfrankos 2018
Sötétebb szín, mélyebb illat. Érett meggy és piros bogyós gyümölcsök, málna, finom édes fűszeresség és virágok a háttérben. Gazdagabb és összetettebb, mint a másik kékfrankos, struktúrában is többet ad nála. Közepesnél karcsúbb, de jó felépítésű, lendületes, zamatos bor, megfelelő beltartalommal és koncentrációval, okosan adagolt hordóval. Remek arányokat mutat, sehol semmi túlzás, minden a helyén van benne, kellően intenzív és kiegyensúlyozott. A meggyes, málnás, szamócás gyümölcsösséget szépen gazdagítja a hordó diszkrét édesfűszeres karaktere. 6p/6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7816467250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása