A Borrajongó

New Mátra - Kékfrankos csomag

2021. január 05. 06:00 - furmintfan

Kézdy Dániel és Dancsecs Ferenc új projektjéről, a New Mátráról tavaly ősszel már volt szó a blogon. Ahogy azt akkor is leírtuk, fontos, hogy ez nem egy belülről jövő borvidéki szerveződés, hanem a projekt szellemi atyjainak komplex vállalkozása, amelynek célja, hogy bemutassa a Mátra új arcát és a benne rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, természetesen nem kis részben az ottani borászatokon és borokon keresztül. Ennek keretében saját maguk által összeállított borcsomagokat forgalmaznak, amelyekből az éppen aktuális harmadik számú a borvidék talán legfontosabb fajtájára, a kékfrankosra koncentrál. Egy borvidék, egy fajta, hat termelő tolmácsolásában, a végeredmény a kékfrankos hat különböző arca egy kartonba csomagolva.

newmatrakekfrankosok.jpg
Kézdy Dániel az ünnepek előtt meglepett egy ajándék kartonnal, én pedig az óév utolsó napjai során (és egy gyors utolsó kör erejéig január elsején) utánajártam, milyen borokat rejtenek a palackok.

Bata-Loyal Kékfrankos 2018
Meggyes illatához kezdetben minimális földesség, majd halvány virágos, gyógynövényes jegyek csatlakoznak. Kóstolva karcsú, lendületes, sima tapintású és hűvös érzetet kelt, élénk savak és kevés tannin adja a kontúrokat a könnyed, filigrán borhoz. Meggy, pici piros ribizli, csipetnyi bors, hűvös zöldfűszeres villanások. A kékfrankos torzításmentes, puritán, de szerethető arca. 5p

Itt és Most Pince Ideje Van Kékfrankos 2018
Vonzó, hűvös illat, piros bogyós gyümölcsökkel, halvány édesfűszeres, virágos jegyekkel a háttérben. Közepesnél karcsúbb, de az előző bornál testesebb, remek savakkal, szépen adagolt hordóval, támogató tanninnal. Meggy, cseresznye, málna, leheletnyi vanília, bors, finom fanyarság. Zamatos, lédús korty, elegáns összhatás, a hűvös klímás kékfrankost remekül egészíti ki, támogatja a hordó, mégsem telepszik rá az összképre. Többször kóstoltam és kezdettől fogva szerettem, most is ez volt a kedvenc borom a sorból. 6p

Páger Pince Kékfrankos 2018
Egészen más stílus ugyanabból az évjáratból: sokkal érettebb, melegebb, sötétebb karakterű bor. Érett erdei gyümölcsök - inkább a kék és fekete bogyós fajtákból -, amelyeket enyhe földesség és édesfűszerek kísérnek. Szájban telt, szinte délies hangulatot áraszt,  a gyümölcsök is már a túlérettség határán táncolnak. Széles savak, érett, markánsabb, finoman fogós tannin, picikét emelkedett alkohol és bársonyos tapintás jellemzi a szerkezetet. Nagyon érett erdei gyümölcsök, áfonya, szeder, enyhe édességérzet. Gazdag, hedonista kékfrankos. 6p

Szignárovits-Maka Pince Borsos 2017
Rövid ideig tartó kezdeti fülledtség után érett málna, meggy erdei gyümölcsök mellett enyhe fűszeresség és földesség, majd másnap már selyemcukor, negró és ánizs jellemzi az aromatikát. Mintha küszöbön állna már az oxidáció, bár komoly formahanyatlás második nap után nem következik be. Tartalmas, sima tapintású, kellő tartást adó, de inkább széles savakkal operál, jól kitölti a közepes test kereteit, a közepes testhez mérten elég sűrű és gazdag. Tartogatni azért nem nagyon merném, szerintem most kell meginni. 5p

Karner Vitézföld 2017
Kezdetben enyhe földesség és animalitás érezhető, majd konyakmeggy, szuperérett gyümölcsök, likőrösség, étcsoki, fekete cseresznye és áfonya, enyhe süteményes jegyek veszik át az uralmat. Ebben a sorban a közepes testtel elég teltnek tűnik, amire az érett gyümölcsös karakter és a viszonylag magasabb alkohol is rátesz egy lapáttal. Masszív felépítésű, jó savakkal és kissé tapadós tanninnal. Ízben is visszatérnek a szuperérett gyümölcsök, a konyakmeggyes, étcsokis, likőrös, fűszeres jegyek. Második nap nyíltabb, intenzívebb, utána már szépen meg is tartotta ezt a formáját. 6p-

H2 Pince Pusztán Kékfrankos 2016
Illatban földes, zöldfűszeres jegyek, kevés piros bogyós gyümölcs. Vékony, kissé híg bor, élénk savak, kevés, kissé poros tannin, alacsony alkohol jellemzi a szerkezetet. Piros ribizli, zöldfűszerek, zöldes jegyek, idővel enyhe földesség. A sor többi tagjához képest aszketikus és kicsit alulérettnek tűnt. A további napokban az aromatika először bizonytalanná, majd kellemetlenné válik, a gyümölcsök eltűnnek, marad valami zöldes-földes-állott buké. 4p-

A New Mátra honlapja: https://www.newmatra.hu/
A csomagot Kézdy Dánieltől kaptam, akinek ezúton is köszönöm a borokat!
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1016363534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TMKBK 2021.01.06. 22:07:49

Amúgy a Vitézföld kénmentes tétel, ami azért lényeges, mert ez a dolog nagyban befolyásolja az adottságokat a lehetőségeket és a végeredményt. Nyilván ez a dolog nekünk fontos,
meg annak akit érdekel. Persze ez a mi hibánk, hogy választunk egy sokkal nehezebb utat, és nem dől belőlünk a kommunikáció hogy miről is van szó. Igazán örülök hogy tetszett a bor és hogy adalék- és segédanyag mentessége ellenére napokig tartotta értékeit. Mindig nagyon jó megtapasztalni hogy az élet működik, és van tovább a kénen túl is

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.01.07. 12:21:35

@TMKBK: Szia Gábor! Igen, én is kíváncsi voltam, hogyan viselkednek a borok, ha több napon át kóstolgatom őket, és eddig a 2017-es Vitézföldhöz is csak frissen bontott formában volt szerencsém. Tulajdonképpen még talán közvetlenül nyitás után jött be legkevésbé, kellett neki a szellőzés (kis gondolkodás után végül ezt jeleztem a mínusszal a hatos után). Én is örülök az eredménynek, megmondom őszintén, voltak kétségeim, hogy így őrzi majd a formáját a bor (ahogy a sor 1-2 tagjánál volt is formahanyatlás). További szép borokat! :)
süti beállítások módosítása