A Borrajongó

Epizódszereplők - 2019-es villányi reduktív fehérborok

2021. március 11. 06:00 - furmintfan

Villányba nem fehér bort inni jár az ember, és ha csak úgy általában fehér borra szomjazik, a boltban jellemzően akkor sem a "Villány" feliratot keresi a palackokon. Az ország legmelegebb borvidéke a vörösborokról vált híressé és máig erre fektetik a hangsúlyt a helyi borosgazdák, így a termőterület nagyobb részén is kék szőlőfajtákat találunk. Persze készülnek azért fehérborok is a régióban, elsősorban a siklósi körzetben, de a legtöbb pincészetnél találunk legalább 1-2 fehérbort a szortimentben. Elvégre a nyári melegben nem mindenki vágyik testes vörösekre, jól esik egy üde fehérbor vagy egy fröccs. Meg egyébként is, minden társaságban előfordulhat valaki, aki árral szemben úszva valami mást szeretne, mint amiért a többiek érkeztek. :)
Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a történetet, akkor azt mondhatnám, hogy a villányi borászatok választékában többnyire könnyedebb, reduktív fehérborokat találunk, általában olaszrizlingből, esetleg chardonnay-ból, sauvignon blanc-ból, rajnai rizlingből, valamilyen illatos fajtából, vagy ezek házasításából. A komolyabb, fahordós tételek jellemzően chardonnay-ból, illetve egyes pincéknél hárslevelűből készülnek, alkalmanként pedig késői szüretelésű borokkal is össze lehet akadni, bár ezek már tényleg kuriózum-számba mennek.

villanyfeher1.jpg
A tegnap megénekelt édes hárslevelű után most a villányi fehérboros skála másik oldalán, a reduktív fehérborok térfelén néztem szét, mit várhat a fogyasztó, ha vörösboros vidéken könnyed fehérborra (a jelen sor tükrében fehér házasításra) vágyik.

 villanyfeher5.jpg

Bakonyi Csavargó 2019
50% zöldveltelini, 30% hárslevelű, 10% olaszrizling és 10% királyleányka. A legkarcsúbb, legfeszesebb bor a sorból. Bontás után picikét fülledt, marad benne egy darabig egy kis teniszlabdás buké, másnapra szellőzik ki teljesen, akkorra citrusok, egy kis citromhéj, egres, egyre több friss fehér húsú gyümölcs jelenik meg benne. Kóstolva kifejezetten üde, frissítő, a ropogós savakat minimális CO2 is felpörgeti, az alkohol itt a legalacsonyabb. A korty ennél a bornál a legfókuszáltabb, kicsit szikár, de lédús, citrusfélék, egres, zöldalma, friss gyümölcsök, szőlő színezik. Ideális nyári bor, bár nem próbáltam, de fröccsben is beválhat. 5p (Kb. 1800-2000 Ft - Borfalu, Bortársaság, Radovin)

villanyfeher2.jpg

Bock Pince Albus 2019
Kizárólag a Spar számára palackozott tétel, fajtaösszetételről infót sehol nem találtam. Az illat meglehetősen neutrális, egy kis virág, alma, körte, minimális banán sejlik fel benne. Ez az egyetlen bor a sorban, amiben nem látszanak aprócska buborékok és nem is érezni egy kis CO2 bizsergető hatását, lágyabb, laposabb is érzetre, mint a többiek. A vártnál picit szélesebb, elég laza szövésű, nem is tart túl hosszan, de lustának azért nem mondanám. Ízben sem túl intenzív, a fehér húsú gyümölcsök mellett, minimális selyemcukor és méz, leheletnyi kesernye érezhető. Technológiailag hibátlan, de ez a négyesfogat legkevesebb izgalmat tartogató tagja. Nem emlékezetes, kicsit aromaszegény, kidomborítható erényei nincsenek, de el lehet iszogatni. 4p (1300 Ft - Spar, Interspar)

villanyfeher3.jpg

Günzer Tamás Mont Blanc 2019
Ottonel muskotály, olaszrizling és chardonnay házasítása. A muskotály jelenléte nem tagadható le, szőlő, alma, virágok, pici citromhéj és keleti fűszer érezhető első nap, másnap a muskotály szappanos karaktere is felerősödik. Könnyű, üde savú bor, mintha leheletnyi édességérzet is van benne a többi borhoz képest, de ezt enyhe fanyarság igyekszik ellensúlyozni. Aromatikában is a muskotály a leginkább hangsúlyos a három fajta közül, a másik kettő inkább kiegészít és testet ad. Szőlő, szőlő- és citromhéj, egy kis fehér húsú gyümölcs adják az aromákat, másnap itt is belép az illatra rímelő szappanosság. Első napi formája alapján korrekt nyári ivóbor benyomását keltette, második nap kevésbé jött be. 4p (1250 Ft - Pannon Borbolt, hiperek; valószínűleg már a 2020-as évjárat fut a legtöbb helyen)

villanyfeher4.jpg

Ruppert Borház A Nyúl 2019
Ha minden igaz, 75% olaszrizling és 25% sauvignon blanc házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, friss alma, őszibarack, citrusok, pici citrushéj színezi. A háttérben feltűnik egy halvány déligyümölcsös, banános motívum is, úgyhogy ha valaki azt mondja, hogy került a házasításba egy kis chardonnay is, én elhiszem. Közepesnél könnyedebb bor, gördülékeny, jól működnek a savak is, a Bakonyihoz és Günzerhez képest kicsit nagyobb a test, de a Bakonyi mellett annyival mintha rövidebb a kortylefutás is. Zöldalma, citrusok, fehér őszibarack, a háttérben egy kevés déligyümölcs, a finisben finom fanyarság. Kellemes, jól iható bor, szerettem. 5p (1950  Ft - Ab Ovo, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216450834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása