A Borrajongó

Balaton a kertben – Ikon Rajnai Rizling 2020

2021. március 02. 10:00 - ungert

A meredeken emelkedő átlaghőmérséklet közvetlen hatása a D-vitamin-bevitelre, valamint az egyszerűbb, de ettől még élvezetes, napsütésre hangolt fehérborok fogyasztására közismert tény. A körülmények engem is befolyásolnak, így a hirtelen jött előtavaszra olyan bort kerestem, amely úgy tudja visszakézből hozni a szebb arcát mutató időjárás hangulatát, hogy közben komolyan is lehet venni, ha arra van igény. Ebben a kategóriában pedig Ikonék rajnaija már több is, mint biztos választás. Ajánlom is, akinek és amikor csak tudom.

mcod4161.JPEG

Az alapanyagot közel ötvenéves tőkék biztosítják, a feldolgozás pedig acélos, éppen úgy, mint a kategóriájának megfelelő osztrák mintarizlingek esetén. A végeredmény pedig egy közel vegytiszta klón, a kapcsolódó balatoni-magyar vonások mellett. Az illat éteri tisztaságú, csak úgy dönti magából a zöld almás, barackos és fűszeres jegyeket. Szájban zavartalan, feszes és tiszta: a sok-sok ropogós gyümölcsöt masszív, de integrált savak, és észrevehető (literenként hét gramm) maradékcukrok egészítik ki. Egyensúlyos, profi félszáraz bor élénk gyümölcsökkel, magas örömfaktorral. Nemzetközi iskola és színvonal, ráadásul friss és élettel teli is, éppen úgy, mint ezek a kora tavaszi napok. Szerettem, kétezer alatt pedig tankönyvi best buy is. Hat pont. (1950 Ft, Bortársaság és Borfalu)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716446252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.03.02. 17:16:52

Best buy, ez kétségtelen, de asztal (= komoly labanc cucc) mellett meghal, mint minden más magyar rajnai, leszámítva egyes Sandahl-tételeket (amik viszont jellemzően drágábbak, mint a náluk jobb labancok).

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2021.03.02. 17:26:47

@Hepci: Nekem az alapszintű DW-borok jutottak eszembe a fogyasztása közben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.03.04. 21:13:29

@ungert:
Ez oké, csak a pontozás szúrja picit a szemem. Ennél azért van magyar rizling is jobb...
Ráadásul nekem egy alap DW nem 6 pont, mert akkor hány pont lenne egy DW-Axpoint, aztán egy Achleiten, aztán valami, ami ezeknél is jócskán jobb? Így elszámolhatnánk kb. 12-ig, csak azon a vidéken.
süti beállítások módosítása