A Borrajongó

Pinot noir lecke - Domaine Joblot Les Bois Chevaux Givry 1er Cru 2016

2021. január 29. 06:00 - furmintfan

Franciaország számos olyan szőlőfajtát adott a borvilágnak, amelyek több földrészen is elterjedtek. Néhány közülük szinte "új otthonra" is lelt más országokban, mint a carmenére Chile-ben, a malbec Argentínában, a sauvignon blanc Új-Zélandon, vagy a chenin blanc Dél-Afrikában. Ezekről a fajtákról már legalább annyira eszünkbe juthat az Újvilág, mint a franciaországi bölcső. Burgundia két legfontosabb szőlőfajtája, a chardonnay és a pinot noir is elterjedt szerte a világon, és jöttek, jönnek a trónkövetelők - a pinot noir esetében talán Oregon és Central Otago kívánkozik az első két helyre -, de Burgundia uralma egyelőre megdönthetetlennek tűnik.
Sokkal kevesebb burgundi bort kóstolok, mint szeretnék, a csúcsok pedig ezen a borvidéken számomra elérhetetlen magasságban vannak. Szerencsére azért lehet találni - helyi viszonylatban - még megfizethető csodákat is, a mai bor ilyen.

domainejoblotlesboischevauxgivrypinotnoirpremiercru2016.jpg

A Joblot testvérek birtoka a Cote Chalonnaise, és azon belül Givry körzet egyik legkiválóbb borászata. Cote Chalonnaise mindig is a Cote d’Or árnyékába kényszerült, Givry mellett is híresebb borairól a vele közvetlenül szomszédos Mercurey. Givry inkább fiatalon is értelmezhető és fogyasztható borairól ismert. A falu körzetéből származó borokról úgy tartják, hogy IV. Henrik kedvencei voltak, erre a Joblot-borok címkéje is utal.
A borrajongón drbarta írt előszeretettel Joblot-borokról, Tar Feri pedig a finewines.hu kínálatába emelte be a boraikat.

Domaine Joblot Les Bois Chevaux Pinot Noir Givry 1er Cru 2016 Bourgogne
Az illat egészen elképesztő, mintha különféle erdei gyümölcsök - vörös és kék áfonya, málna, piros ribizli és szeder - hihetetlenül koncentrált esszenciája lenne. Ízben is tökéletesen hozza ezt a vonalat, kifejező, szaftos, zamatos és gyümölcshangsúlyos. Éretten, egészben szedett, pürésített és frissen dzsemmé főzött gyümölcsök aromái forrnak össze elválasztahatalan egységbe. Illatban idővel belép egy halvány gyógynövényes vonal is a képbe, de végig a gyümölcsök viszik a prímet. A szerkezetet egységes, tökéletes egyensúlyt kapunk, elegáns a bor, de sűrűsége, mélysége is van, a hordóhatás nem túlzó, szépen integrált a tannin, csak annyira véteti észre magát, amennyire kell. Lendületes, lédús, csupa gyümölcs, a hordó fűszerei már beépültek, érési aromáknak még nyoma sincs, így jó eséllyel még sokáig felfelé visz az útja. 7p(+) (finewines.hu)

2019 tavaszán - tehát szűk 2 évvel ezelőtt - egyébként már futólag találkoztam a borral, a jelenleg Csipkerózsika-álmát alvó Carpe Diem-ben poharazták, és akkor ez a jegyzet került be a noteszbe:
"Szép, kifejező, gyümölcshangsúlyos illat, málnával, édesre érett piros bogyósokkal, frissen főzött málnadzsemmel. Elegáns, lendületes, lédús korty, pici tanninnal. Csupa gyümölcs, málna, meggy, szamóca, enyhén édeskés, keleties fűszerezéssel. 7p"

Drbarta szerint a 2018-as kiadás is hasonlóan jól sikerült.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1416400498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aquarius71 · www.finewines.hu 2021.01.29. 10:06:34

Kiegészítés: A FineWines 2020 novemberétől privát, zártkörű borklubba alakult, a nyilvános értékesítés megszűnt. A kereskedés borait csak a klubtagok vásárolhatják, ők viszont jelentős kedvezményekkel. (27-33%, ill. beszerzesi aron )
süti beállítások módosítása